maanantai 31. joulukuuta 2012

Hyvää uutta vuotta 2013


Näiden kuvien myötä haluan toivottaa kaikille oikein ihanaa ja onnekasta uutta vuotta.

Uudenvuoden kattaus





Vuosien viisaus


Vaella vakaasti melun ja kiireen keskellä ja muista, mikä rauha vaitioloon kätkeytyy. Mikäli se on antautumatta mahdollista, pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa. Ilmaise totuutesi hiljaa ja selkeästi ja kuuntele muita yksinkertaisimpia ja oppimattomampia myöten, sillä heilläkin on sanottavansa.

Vältä äänekkäitä ja riidanhaluisia  henkilöitä, he ovat mielen vaiva. Jos vertaat itseäsi muihin, tulee sinusta turhamainen että katkera, sillä aina on oleva sinua suurempia ja vähäisempiä. Iloitse saavutuksistasi, kuten myös suunnitelmistasi.

Säilytä kiinnotus uraasi, vaikka mitättömäänkin, se on tosi omaisuutesi ajan vaiheissa. Liiketoimissasi ole varovainen, sillä maailma on petosta täynnä. Mutta älä anna sen sokaista sinua näkemästä hyvettä, korkeat ihanteet ohjaavat monia, ja elämä on urhea kaikkialla.

Ole oma itsesi. Älä koskaan teeskentele kiintymystä. Rakkautta älä vähättele, sillä kaiken autiuden ja pettymysten keskellä se on ikuinen kuin ruoho.

Seuraa alttiisti vuosien viisautta ja hylkää kevyesti se, mikä lapsen on. Kasvata hengen voimaa kilveksi onnettomuutta vastaan. Mutta kuvitelluista asioista älä masennu. Väsymys ja yksinäisyys synnyttävät monia pelkoja. Kuri on terveellistä, mutta myös hellyys on tarpeen.

Sinä olet kaikkeuden lapsi kuten puut ja tähdet, sinulla on olemassaolon oikeus. Näyttäköön se sinusta siltä tai ei, kaikkeus kulkee epäilemättä omaa sopivaa rataansa.

Siispä ole rauhassa Jumalasi kanssa miksi hänet kuvitteletkin. Mitkä lienevätkään toimesi ja toiveesi, säilytä sydämesi rauha elämän melskeessä. Viekkauden, turtumuksen, särkyneiden haaveiden keskellä maailma on silti kaunis. Ole valpas. Yritä pysyä onnellisena.


-Ote vanhan Paavalin kirkon kätköistä löytyneestä käsikirjoituksesta vuodelta 1692-

Paljon viisaita sanoja uuden vuoden kynnyksellä.

Täytetyt uuniperunat




Leivinuunista on tulossa sellainen ihannetyöväline, vaikka käyttö kaipaakin vielä harjoittelua. Uuniperunat onnistuvat takuuvarmasti. Folionpalanen ympärille ja uuniin, paistetaan 200 asteessa reilu tunti. Valmiiseen perunaan ristikkäisviilto keskelle ja täytettä kyytipojaksi. Rosamunda tai Van Gogh ovat sopivat lajikkeet. Täytteitä on niin monenlaisia, tässä on kaksi vaihtoehtoa, ainekset vaan sekaisin ja syömään.

Kinkkupekonitäyte
  • pekonia hyvin paistettuna ja pieneksi silputtuna
  • kinkkusuikaleita
  • pannulla paistettu sipulisilppu
  • 2 prk creme fraichea
  • suolaa
  • mustapippuria
  • paprikajauhetta
  • 1 dl juustoraastetta
Kasvistäyte
  • aurinkokuivattu tuorejuusto
  • paprika pilkottuna
  • persilijaa

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Savusiikaleipäset

Tässä leipä, joka sopii vähän vaativampaankin makuun. Hyvä suolainen herkku kahvipöytään tai mainio välipala, sopii myös naposteluun viinin kera.
  • saaristolaisleipää (ohje: leivät ja limput)
  • 1 tlk creme fraichea
  • 1 dl kermaa
  • 1 pienehkö savustettu siika
  • ruohosipulia
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sitruunanmehua
Saaristolaisleipäpalat paistetaan voissa pannulla molemmin puolin. Vatkataan kerma ja sekoitetaan joukkoon ranskankerma sekä perattu ja silputtu siika. Lisätään ruohosipuli ja mausteet. Levitetään kunnon kerros hieman jäähtyneiden leipäpalojen päälle.

Saaristolaisleipä


Useita erilaisia reseptejä läpikäyneenä voin sanoa, että tämä kauan sitten ystävältä saatu saaristolaisleipäresepti on paras leipäohje mitä omistan. Helppo tehdä, säilyy hyvin ja on ennenkaikkea erittäin hyvää. Muovipussiin ei kannata pakata vaan paperipussiin tai leivinpaperiin. 
  • 1 l piimää
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl neljän viljan hiutaleita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 l vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
  • 2 dl siirappia
  • 2,5 tl suolaa
  • 2 palaa hiivaa
Haaleaan piimään sekoitetaan hiiva ja sitten muut aineet. Kohotetaan leivät voidelluissa vuoissa, tästä ohjeesta tulee kaksi leipää. Paistetaan 175 asteessa puolitoista tuntia ja paistamisen aikana voidellaan muutamaan kertaan kahvi-siirappiseoksella.

lauantai 29. joulukuuta 2012

Aura-päärynäsalaatti


Söisin vallan erilaisia salaatteja, jos joku niitä viitsisi aina tehdä. Tässä on erittäin hienostuneen makuinen salaatti, joka sopii lähinnä alkuruuaksi. Muutama grissini kauniisti kyytipojaksi ja kokonaisuus on valmis.
  • 1 iso punasipuli 
  • 1 rkl sokeria 
  • 1 rkl vaaleaa balsamietikkaa 
  • 1 rkl rypsiöljyä 
  • 1 iso kypsä päärynä  
  • 1 ruukku salaattia ja hieman rucolaa
  • 2 tuoretta viikunaa tai muutama kuivattu viikuna 
  • 1 pkt Valio Aura Gold juustoa 
Sipuli leikataan aivan ohuiksi pieniksi viipaleiksi. Laitetaan kulhoon ja lisätään sokeri, balsamietikka ja öljy. Annetaan marinoitua sen aikaa, kun valmistetaan salaatti. Kuutioidaan päärynä ja lisätään kuutiot sipulin joukkoon marinoitumaan. Levitetään salaatti laakealle vadille. Nostellaan sen päälle sipuli-päärynäseosta. Murennellaan päälle Aura juusto ja lisätään viikunat. Salaatille voi myös tehdä kermaviilipohjaisen kastikkeen, johon laitetaan persilijaa, sinappia, sokeria ja mustapippuria. 

Mustaherukkamousse

Aamun talviväreistä inspiroituneena päätin tehdä tämänpäiväisille vieraille jälkiruuaksi mustaherukkamoussea. Ensinnäkin siksi, että olen syksyllä tehnyt kohtuullisen paljon mustaherukkahilloa ja toisekseen siksi, että se antaa aivan omanlaisensa säväyksen ruokiin. Helppo, nopea ja herkullinen mousse.
  • 1 tlk creme-fraichea
  • 1 tlk vaniljarahkaa
  • 2 keltuaista
  • 2 valkuaista
  • 2 rkl sokeria
  • 100g mustaherukkahilloa
Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisätään sokeri loppuvaiheessa. Vatkataan ranskankerma, rahka ja keltuaiset keskenään. Käännellään joukkoon varovaisesti valkuaisvaahto ja puolet hillosta. Annostellaan jälkiruokamaljoihin ja koristellaan mustaherukkasoseella. Mikäli halutaan oikein kaunis esillepano, lisätään rahkan määrää sen verran, että seoksesta tulee paksumpi ja pursotetaan kauniisti punaviinilaseihin.

Reposaari -talvi


perjantai 28. joulukuuta 2012

Mustikkainen vispipuuro

Vispipuuro taitaa olla eniten eri variaatiomahdollisuuksia sisältävä puuro. Perinteisen puolukkaisen version lisäksi teemme sitä useissa eri makuvaihtoehdoissa, joista kaikki uppoavat takuuvarmasti nälkäiseen yleisöön. Tällä kertaa oli tarjolla mustikkainen puuro, jonka väri pelkästään on sangen herkullinen. Mustikka yksinään on aika mieto marja, joten se sai sekaansa hieman itsetehtyä vadelmahilloa. 
  •  1l vettä
  • 4 dl mustikoita
  • 3 rkl vadelmahilloa
  • 1,5 dl mannasuurimoita
  • 1,5 dl sokeria
  • ripaus suolaa
Mustikka on niin pehmeä marja, ettei sitä tarvitse keittää ennen mannasuurimoiden lisäämistä. Sen verran kuumennetaan, että mustikat sulavat ja liemen kiehuessa lisätään vatkaten sekaan mannasuurimot ja sokeri sekä suola. Puuroa keitetään välillä sekoittaen kymmenisen minuuttia. Loppuvaiheessa lisätään pari reilua lusikallista vadelmahilloa. Jäähtynyt puuro vatkataan kuohkeaksi.

Valkosipuliset punajuuripihvit

Poikien yksi ehdoton suosikkiruoka on punajuuripihvit. Tänään oli tarkoitus tehdä kalaruokaa, mutta kalakauppa olikin kiinni, joten piti turvautua jauhelihaan. Valkosipuliset punajuuripihvit, makoisat uunikasvikset ja Beaujolais-villages cuvee 3 fleurs. Kevyt, hapokas, vadelmainen, hennon herukkainen, kevyen mausteinen. Sopii liha- ja kanaruuille sekä pikkusuolaisille.
  • 600g nauta-sika jauhelihaa
  • 150g valkosipulimausteista tomaattimurskaa
  • 1 pussi sipulikeittoa
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 5 etikkapunajuurta raasteena
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl pippurisekoitusta
Sekoita tomaattimurska ja mausteet sekaisin ja lisää jauheliha. Muotoile pellille leivinpaperin päälle  pihvejä ja paista 200 asteessa vajaa puolisen tuntia. Tämän ohjeen pihvit eivät ole kovin mausteisia, joten jos haluaa lisää tulisuutta voi laittaa enenmmän paprikaa sekä pippuria ja vaikka chilijauhetta.

Makoisat uunikasvikset



Maailman paras lisuke, sopii sekä lihan että kalan kanssa ja mausteita voi varioida oman maun mukaan. Timjamin voi vaihtaa esimerkiksi rosmariiniin.
  • 3 isohkoa perunaa
  • 2 isohkoa porkkanaa
  • kesäkurpitsa
  • vihreä ja keltainen paprika
  • 3 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl timjamia
Juurekset ja sipulit kuoritaan. Kasvikset leikataan isohkoiksi lohkoiksi ja laitetaan isoon kulhoon. Laitetaan joukkoon öljy sekä mausteet ja sekoitetaan niin, että kasvikset maustuvat kauttaaltaan. Levitetään leivinpaperille peitetylle pellille ja paistetaan 210 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännetään kerran kypsymisen aikana.

torstai 27. joulukuuta 2012

Ruispizzapohja


Tänään oli ruokalistalla pizzaa. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että sisäinen Marttani totesi joulun olevan jo ohi ja päätti hyödyntää kaapissa valmiiksi olevia aineksia. Me emme ole pizzaihmisiä, mutta joskus sekin maistuu ihan hyvältä. Täydellisen pizzapohjan etsintä on vielä käynnissä, mutta tämä on tämän hetkisistä versioista paras. Ensinnäkin olen hätäinen, en jaksa odotella taikinan kohoamista, enkä lämmitellä nesteitä. Toisekseen tämä taikina levittyy loistavasti ilman jauhoja. Kolmanneksi yritän välttää mahdollisuuksien mukaan sekä vehnäjauhoja että hiivaa. Kun malttaa levittää pohjan tarpeeksi ohkaiseksi ja paistaa sopivan rapeaksi, on tulos herkullinen. 
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 75 g voita
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa
Voi sulatetaan. Kaikki ainekset sekoitetaan sopivaksi taikinaksi ja jaetaan kolmeen osaan, halutessaan voi myös tehdä ison uunipellillisen. Pohja levitetään ohuehkoksi ja täytteet laitetaan päälle. Paistetaan 210 asteessa reilu kymmenisen minuuttia. Tällä kertaa oli täytteenä valkosipulimaustettu tomaattimurska, kinkku, kirsikkatomaatti, ruohosipuli, salaattisipuli, basilika, oregano ja pari erilaista juustoa.

Metsän Ruusu glögi


Kun nyt kerran päästiin hyvään alkuun näissä glögiasioissa, niin jatketaan. Luomuglögi Metsän Ruusu glögi sisältää horsmankukkien lisäksi vadelman- ja mintunlehtiä sekä pitkän listan mausteita. Maku on ilman laimennusta turhankin voimakas ja ohjeessa lukeekin, että voi laimentaa ja lisätä sokeria. Erittäin mielenkiintoinen, kaunis ja luomu vaihtoehto. Lähinnä sain heti ideoita, miten muuten kyseistä tuotetta voisi käyttää, täytyypä kehitellä ajatuksia.

Blossa Äpple glögi



Tässä toinen suosikkini Blossa Äpple, joka on erittäin mausteinen vaalea kevyehkö glögi, jossa on talviomenan vivahde. Elegantti ja juhlava. Nautitaan höyryävän kuumana tai kylmänä jääpalojen ja vihreän omenan siivun kera.  Kokeilemisen arvoinen myös kylmänä.

Omenainen glögi


Pakkaskelit ovat osaltaan aiheuttaneet sen, että kuumat juomat tekevät kauppansa. Itse olen ihastunut tähän omenaiseen glögiin, joka on helppo ja nopea valmistaa. 0,5l omenamehua kuumennetaan kanelitangon, tähtianiksen ja kuuden kokonaisen neilikan kera. Mukaan lisätään vielä teelusikallinen sitruunan kuoriraastetta ja keitellään kymmenen minuuttia. Maustetaan ruokosokerilla ja lisätään puoli pulloa kuivaa valkoviiniä. Kuumennetaan ja tarjoillaan lämpimänä. Sopiva valkoviini glögiin on esimerkiksi Villa Anna verduzzo del piave. Sopivan neutraali ja kevyt, mutta sitruksinen hapokkuus sopii hyvin omenan seuraksi. Muuten ehkä hiukan vaatimaton valkoviini.

Reposaari-talvi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...