torstai 24. tammikuuta 2013

Rumfold leipomisohjekirjanen

"Kokeneetkin emännät sanovat että Rumfold on tehnyt kotileipomisen, joka ennen oli vain harvojen taito -ruuanlaittoon tottumattomillekin- varmaksi."


Viime viikolla järjestelin kohtuuttoman suureksi kasvanutta reseptikekoani. Tavoitteena on, että saisin kaikki ohjeeni tänne blogiin, jolloin niitä olisi kätevämpi käyttää. Siihen menee kyllä vuosi jos toinenkin, mutta väliäkös tuolla. Huvittavin reseptikokoelmani on joskus 15-vuotiaana tekemäni vihko, joka sisältää kaikki elämässä tarvittavat perusohjeet kauniisti erivärisillä tusseilla kirjattuna. Nostalgisin ja varmasti kaunein reseptikokoelma on puolestaan tämä ihastuttava Rumfold leipomisohjekirjanen, jonka olen saanut mummultani. Vihkonen on painettu 1930 ja sen on koonnut neiti Ida Norrby, Uppsalan kotitalousammattikoulun johtajatar. Iloksenne aion toteuttaa täältä silloin tällöin muutamia ohjeita ja todistaa, että jotkut ohjeet eivät vanhene koskaan ja voivat jopa parantua vanhetessaan."50 uutta hyvää reseptiä kotileivontaa varten annetaan täten suomalaisille emännille: kaikki reseptit on laadittu Upsalan Kotitalous-Ammattikoulussa ja nojautuvat ne entiseen Rumfold-kirjaan, jonka rouva Ida Högstedt on laatinut. Rohkenen sentakia toivoa, että emännät tulevat pitämään Rumfoldin uutta reseptikirjaa täysin luotettavana ja suomalaisiin tapoihin ja olosuhteisiin hyvin soveltuvana. Kaikissa leivoksissa on Rumfold leivinjauhetta kohoitusaineena. Se on voimakas, karttuisa, halpa ja erittäin luotettava leivinjauhe, ja sen lisäksi täysin vapaa sivumauista. Olkoon tämä kirja hyödyksi ja iloksi monelle Suomen kodille. Upsalassa, marraskuussa 1926, Ida Norrby."

6 kommenttia :

 1. Ohjeet pitäisi kyllä olla yhdessä paikkaa... eikä niin, että kaappi pursuaa monisteista ja vuosia vanha vihko hajoaa käsiin!
  No onneksi on itselläkin pari kirjaa, joissa ne reseptit on kauniisti järjestyksessä sisällysluetteloineen :)

  VastaaPoista
 2. Vanhat reseptivihkot ja -kirjat ovat mahtavia aarteita! Onneksi oma äitini ja isovanhempani ovat säilyttäneet vanhoja ohjeita. Monesti vanhat reseptit ovat niitä parhaimpia! Minulla on kaksi vihkoa kotitaloustunneilta, kaikki sivut täynnä iloista ja eriväristä kirjoitusta. Nyt parikymppisenä olen aloittanut taas uuden vihkon, jonne kirjaan kaikkein tärkeimmät reseptini, ja värikkäästi tietenkin!:)

  VastaaPoista
 3. Mullakin on tuollainen ! Ei ihan samanlainen kansi, lieneekö uudempi vai vanhempi ( en jaksanut kaivaa esille), mutta siitä vihkosesta on etenkin itsenäisen elämän alkutaipaleella eli n. 35v. sitten leivottu yhtä sun toista :)

  VastaaPoista
 4. Ihana tuo Rumford-kirja! sattuuko siinä olemaan "Rumford-ihannekaakku"-reseptiä? Juuri tänään sitä olisin tarvinnut, mutta en enää löytänyt reseptikasoistani.. Jos on, viitsisitkö laittaa sen minulle? (vaikkakin jälkipainos jne...)

  VastaaPoista
 5. Maria, ei löydy kuin Rumford-kaakku, mutta laitan sinulle reseptin tulemaan :)

  VastaaPoista
 6. Minullakin blogin pitämisen ensimmäisenä tarkoitusperänä oli päästä paperisista resepteistä kokonaan eroon. Mutta vuoden jälkeenkin keittiön kaapit pursuilevat papereista ja jotenkin tuntuu että innostuttuani leipomisesta ne ovat vain lisääntyneet! :)
  Vanhat reseptikirjat on ihan parhaita!! Olen yrittänyt etsiä kirppareiltakin niitä, mutta tuntuvat olevan haluttua kamaa, koska en ole yhtäkään vielä löytänyt. Pitää ehkä käydä jossain divarissa katsastamassa niiden tarjonta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...