sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Italialainen pizza


Minä suuri kokki tein eilen ihanille vieraillemme italialaispizzoja. Tein aika ison määrän pohjataikinaa kerralla ja tietysti pöydällä italialaiseen tapaan. Jauhot siis isoksi keoksi pöydälle ja keon keskelle kolo, johon neste kaadetaan. Siihen asti meni hyvin, kunnes otin liikaa jauhoja reunalta keskelle ja sen jälkeen pari liian hätäistä liikettä, jolloin nesteet valahtivat menemään pitkin tasoa ja reunalta alas suoraan Ukon miljoonatavaralaatikkoon. Siinä oli puolisen tuntia hiki pinnassa, kun yritin pelastaa kaikennäköisiä papereita ja jos jonkinnäköistä tavaraa. Jos on naisten käsilaukut täynnä tarpeellista tavaraa, niin kyllä sitä löytyy miesväeltäkin, miten yhteen laatikkoon voi mahtua niin paljon tilpehööriä. Onneksi Ukko oli juuri paikallisessa gurmeeravintolassa (lue kioskilla) syömässä vastavalmistettuja norsseja, niin sain yksitellen kuivailla joka ainoan nippelin ja napiskan, lähetin vaan viestin, että vesivahinko. Poju totesi kiireistä touhua katsellessaan, että äidillä taitaa tosissaan olla kriisi, kun noin kiire ja paljon rumia sanoja. Isommat pojat irvailivat, että olisi tullut viikon youtubehitti, jos olisi otettu suuren kokin taiturointi talteen. Ja koska tapoihin kuuluu, että periksi ei anneta, niin toinen kerta toden sanoi ja taikina onnistui täydellisesti. Kokeilkaa ihmeessä, tämän parempaa pohjaa ei mielestäni ole ja onnistuuhan tämä myös yleiskoneella, jos haluaa helpommalla päästä. Tästä annoksesta tulee 6 pizzaa tai pari uunipellillistä.
  • 1 kg vehnäjauhoja
  • 6 dl vettä
  • 17g noin puolitoista pussia kuivahiivaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • 4 rkl valkosipulimaustettua oliiviöljyä
Sekoitetaan jauhot sekä suola ja laitetaan kasaksi pöydälle ja tehdään keskelle kolo. Sekoitetaan lämpimään veteen kuivahiiva, öljy sekä sokeri ja annetaan seistä hetken. Kaadetaan seos taikinan keskelle. Siirretään reunoilta jauhoja keskelle ja sekoitellaan, lisätään jauhojen määrää kunnes jauhot ja vesi ovat yhdistyneet sopivaksi massaksi. Lopuksi pyöritellään taikina jauhoisin käsin pehmeäksi palloksi ja laitetaan nousemaan jauhotettuun kulhoon. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen sitä vaivataan pöydällä muutama minuutti, jaetaan kuuteen osaan, levitetään jauhoisin käsin ohuiksi pizzapohjiksi, täytetään ja annetaan kohota jonkun aikaa, paistetaan 220 asteessa kypsiksi. Täytteitä voi sitten valita omien mielihalujen mukaan ja päälle ehdottomasti siivutettua mozzarellaa.
Viinirypäletäyte:
  • kourallinen tummia ja vaaleita viinirypäleitä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • luraus makeaa valkoviiniä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • iso kasa mozzarellaa
  • päälle pinjansiemeniä ja tuoretta rosmariinia
Sekoitetaan oliiviöljy sekä viini ja sokeri, pyöritellään puoliksi leikatut viinirypäleet seoksessa ja kaadetaan pizzan päälle. Lisätään päälle mozzarellan siivuja ja ripotellaan mukaan pinjansiemeniä sekä hiukan tuoretta rosmariinia. On hyvää.





10 kommenttia :

  1. Hauskalta kuullostaa tuo Kriisi ;) Varmaan hyvää tuli, ja vielä parempaa jos syö ja nauttii noista maisemista samalla :)

    VastaaPoista
  2. Mmmm very nice pizza and Italy photos!!!
    Congratulations!
    Many greetings

    VastaaPoista
  3. Varmasti mies leppyi heti kun pääsi tuollaisten herkkujen ääreen :) Muutenkaan en hänenä kyllä paljon valittaisi jos kotona olisi tuollainen kokki kuin sinä. Voin vain kuvitella tuonkin tuoksu- ja makumaailman.

    VastaaPoista
  4. Juu, ei Ukko ollut lainkaan kiukkuinen, mitä nyt muutama lasku ja takuupaperi meni kelvottomaksi ;) sattuhan sitä ja tulipa laatikko hyvin siivottua :).

    VastaaPoista
  5. Ai, ai, kyllä kohta on pakko suunnata Italiaan!

    VastaaPoista
  6. Ihania herkkuja.

    VastaaPoista
  7. Ennen kun asuin vielä pojan kanssa (Suomessa) tein useinkin pizzaa ja aina ihan from the scratch.Olipa paha kriisi! Hyvän näköiset nuo pizzasi;itse tykkään lisätä taikinaan myös hieman mannaryynejä;tuo siihen jonkinlaista rapeutta.

    VastaaPoista
  8. Nyt alkoi tekemään mieli niin pizzaa joka on suurinta herkkuani.
    Ja kauniita kuvia myös esillä.

    VastaaPoista
  9. NIIN hyvää! Parasta kasvispizzaa, mitä olen maistanut. Viinirypälepizza oli ihan mieletön makujen sinfonia, ei ikinä uskoisi, että se maistuu siltä miltä se maistuu. Suosittelen kokeilemaan :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...