perjantai 15. maaliskuuta 2013

Uusavuttomuuttako


En juuri koskaan katsele televisiota, mutta nyt tämän sairastamisen myötä on tullut katsottua ainakin kahden vuoden kiintiö täyteen. Eilen seurasin ulkolaista ruokaohjelmaa, jossa haluttiin rohkaista naisia laittamaan kotona itse ruokaa, kuulosti aika hassulta. Ohjelmassa myös haastateltiin iso joukko naisia, jotka eivät lainkaan laita ruokaa, eivätkä edes osaa. Siinä sitten opetettiin paistamaan pihviä ja tekemään ranskanperunoita. Pitäisiköhän tässä muuttaa omaa ajattelumaailmaansa, että tällaista tämä nykyään on, eikä kaikkien ole pakko osata kaikkea. En taida osata, jotenkin ruuan laittaminen kuuluu minusta niihin perustaitoihin, mitä jokaisen ihmisen tulisi jossain määrin hallita. Varoituksen sana siis kaikille tuleville miniäkokelaille, kaappaan teidät takuulla keittiöön kanssani.

14 kommenttia :

 1. Kaappaus keittiöön kanssasi kuulostaa loisto sunnitelmalta :)

  VastaaPoista
 2. Ranskanperunoiden valmistaminen kuulostaa melko työläältä, niinku ensimmäisenä ruuanlaittokokemuksena.
  Suomessa onneksi on yläasteella (kutsutaanko sitä nykyään yläkouluksi?) pakollisia köksätunteja :)

  VastaaPoista
 3. Olen ollut huomaavani, että uusavuttomuudesta ollaan jo nousemassa takaisin tavallisten ihmisten maailmaan, ainakin jos vertaan (joitakin) tuttavapiirini naisia pari kolmekymppisten lasteni ikäpolveen. Kotikokkaus on taas trendikästä, onneksi. (Aah tuota Modern Art -valaisinta.)

  VastaaPoista
 4. Minä puolestani huomasin tänä aamuna, että 16.4. alkaa kolmosella uusi KOTIMAINEN ohjelma "Kaappaus keittiössä" :) Eli elämää uusavuttomien suomalaisten keittiöissä, joissa syödään pizzaa ja hampurilaisia. Mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
 5. Minä olen sitä mieltä että viimeistään siinä vaiheessa kun nainen saa lapsia, on hänen osattava keittiössä tehdä muutakin kuin ranskalaisia. Pakastepussiranskalaisia syö nykyajan lapset aivan liikaa. Perusruoka on kuitenkin niin helppoa osata, mutta kaikki taitaa olla kiinni viitsimisestä.... Itse arvostan kotiruokaa ja yhdessä syömistä suuresti :)

  VastaaPoista
 6. Meillä mies on innokkaampi ja parempi kokki kuin minä. Tekemällään ruualla hän ite asiassa minut hurmasikin viitisentoista vuotta sitten. Kannattaa siis kasvattaa hyviä kokkeja niin tytöistä kuin pojista. :)

  VastaaPoista
 7. Samaa mieltä Pihin naisen kanssa ja siksi meillä pojat on raahattu keittiöön ihan pienestä lähtien. Onkin kiva nähdä, että ainakin osaavat sitten isoina vähintään perunat keittää ;-)

  Minusta tämä kokkaustrendi on ihan mahtavan hyvä asia. Ihanaa, kun nuoret ovat innostuneet kokkailemaan. Tosin pelkään, että se koskee kuitenkin suhteellisen pientää osaa porukasta, mutta onneksi edes sen verran.

  VastaaPoista
 8. Epäilemättä sinun poikasi (jotka ovat tottuneet mielettömän hyvään ruokaan) lähtettävät kandidaattinsa sinun hoteisiisi jo varhaisessa vaiheessa!

  Itse en koe olevani uusavuton, vaikka eilen bloggasinkin Campbellin purkkitomaattikeitosta :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi16/3/13

  Kokkaustaidot kuuluvat kyllä minusta ihan yleisisvitykseen. Itse kun muutin toiselle paikkakunnanlle aikoinaan opiskelemaan, oli pakko opetella lisää ruuanlaittoa. Toki olin kotona jo tehnyt, mutta sitten opiskellessa ei voinut ajatellakaan syödä muuta kuin joskus yliopiston kuppilassa. Mutta siihen sapuskaan kyllästyi äkkiä.

  Muistelen, että Jamie Oliver piti kanssa Britanniassa kokkauskursseja tavallisille ihmiselle, jotta oppisivat terveellisiä ruokia laittamaan. Hän nimenomaan opetti vielä kyseiset oppilaat opettamaan muille, joten taito levisi, toivottavasti.

  VastaaPoista
 10. Tämä kiireinen nyky-yhteiskunta lisää uusavuttomuutta. Vanhemmat ovat "uraputkessa" tai harrastuksissa, lapsille hommataan hampparia ja pizzaa kaappiin tai jätetään rahaa. Ei syödä yhdessä kuin korkeintaan pyhisin. Perheellisyys on katoavaa kansanperinnettä.
  Meikä on nähnyt paljon tätä uusavuttomuutta ruuanlaiton suhteen ja olen monasti sanonut, että jos miehet joutuu armeijaan, olisi naisilla pakollinen talouskoulu.
  Ite aikoinani sen kävin. Sieltä saa valmiudet kokonaisvaltaiseen kodinhoitoon, eikä kestä kuin sen 5 kuukautta :)
  Talouskoulu on myös hyvä jatke monelle nuorelle, niin tytöille kuin pojille, jotka ei ole päässyt peruskoulun jälkeen jatko-opintoihin, tai eivät ole valmiita päättämään tulevaisuuden ammatistaan. Siitä saa jatkoaikaa miettimiselle ja myös lisäpisteitä monelle alalle.
  Tulipas vuodatusta ;) Mutta hyvä aihe!!!

  VastaaPoista
 11. Siinäpä olisikin sitten haastetta miten pidetään ruuanlaitto trendikkäänä :) Toisaalta on hirveän tylsää, että terveelliset hyvät raaka-aineet maksavat enemmän kuin valmiit einekset ja että niin paljon on tarjolla sitä epäterveellistä vaihtoehtoa. Yläkoulussa on tosiaan seitsemännellä luokalla pakollista kotitaloutta, mutta kaikki eivät sitäkään koe kovin mielenkiintoisena, se kun toteutetaan tietyllä tyylillä, mikä ei kaikille ole sopiva. Sen aiheuttaa osaksi tietysti se, että ryhmät ovat suuria ja rahaa vähän. Valinnaiset opinnot ovatkin sitten paljon mielenkiintoisempia ja monipuolisempia. Ja kyllä , tämä on ihan yhtä paljon poikien kuin tyttöjenkin juttu, meillä tokaluokkalainen poju osaa tehdä hyvän makaroonilaatikon, tosin hiukan avustettuna, sillä yksin ei saa kokkailla. Se mitä eniten ruuanlaitossa arvostan, on tuo yhdessä tekeminen ja oleminen. Se että porukalla tehdään jotain ja nautitaan tuloksista. Sen pitäisi olla trendikästä, sitä tarvittaisiin paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveellisten raaka-aineiden ALV pitäisi laskea, jolloin mielenkiinto niitä kohtaan varmasti lisääntyisi. Tosin sellaista ihmettä tuskin koskaan tulee tapahtumaan..

   Poista
 12. Kyllä perusruuanlaittotaito minustakin kuuluu yleissivistykseen. Hyvä niin, että joku haju, ja joillekin pysyvä innostuskin, annetaan yläkoulussa kaikille. Aika noloa, jos ei osaa edes lapsilleen perunoita/puuroa keittää. Sellaiset koulut, joissa käsiteltäisiin vähän kaikkea elämään liittyviä perustaitoja olisi paikallaan. Olen itse käynyt maatalousoppilaitoksen, jossa laitettiin ruokaa, hoidettiin eläimiä, huollettiin mm autoa,puitiin viljaa, rakennettiin, hitsailtiin, metsuroitiin, täytettiin veroilmoituksia jne. Se oli kyllä niin monipuolinen koulu, että olen tosi tyytyväinen, että sinne menin lukion jälkeen. Meidän molemmat lapset tykkäävät kokata ja ovat monesti mukana ruuanlaitossa. Mieskin on pakon edessä parissa kymmenessä vuodessa oppinut paljon. Ja vävyehdokaskin kokkailee, jo melkein kuin omassa keittiössään. Kunhan näille kaikille saisi vielä opetetuksi sen omien kokkailujen jälkien siivouksen;)

  VastaaPoista
 13. Samaa mieltä, kyllä ruoanlaitto pitäisi kuulua jokaisen perustaitoihin. Ei tarvitse olla mikään gourmetkokki, mutta sen verran pitäisi homma olla hallussa, että saa itsensä ja perheensä ravittua. Valitettavasti sitä uusavuttomuutta näkyy aina vain lisääntyvissä määrin. Tunnen tapauksia, missä jo omassa kodissa asutaan ja perhe on perustettu, mutta joka ikinen päivä mennään vanhempien luokse syömään, kun itsellä ei ole hajuakaan mitä keittiön puolella kuuluu tehdä. Ihmettelen kyllä niitä vanhempiakin. Miksi jaksavat passata, mikseivät todellakin kaappaa sinne keittiöön mukaansa ja opeta?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...