sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Voi hyvänen aika sentään


Täytyy varmaan lakata käymästä iltasanomien sivuilla, kun aina hermostun jostain jutusta. Nyt uutisjuttuna ruokaosiossa oli, että TV-kokkien valmistama ruoka on todettu epäterveellisemmäksi kuin einekset. Kokeissa on jutun mukaan eroja, mutta yleisesti TV-kokit käyttävät liikaa voita, suolaa ja sokeria. Näin heidän ruuissaan on enemmän energiaa, proteiinia ja rasvaa markettien valmiseineksiin verrattuna. Tällä taas oikein kannustetaan siihen, että valitaan se nopea ja näpsäkkä eines, jonka raaka-aineet ovat mitä ovat, tuoreus sitä mitä on ja lisäainemäärät kammottavia. Allergiat lisääntyvät koko ajan ja olemme sairaampia kuin koskaan ennen. Suomessa varsinaisia lisäaineallergikkoja on viitisen tuhatta, mutta allergisesta nuhasta kärsii jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Lisäaineiden on todettu aiheuttavan erilaisia allergiaoireita sekä heikentynyttä vastustuskykyä, mutta eihän sitä sovi huudella, sillä kauppa se on mikä kannattaa. Lisäksi tämä eineskulttuuri on aiheuttanut sen, että koskaan ennen ei ruuan ostamiseen ja valmistamiseen ole käytetty yhtä vähän aikaa kuin nyt. Mainosten ja manipuloinnin avulla saadaan ihmiset toimimaan täysin luonnottomasti. Mitä tästä sitten seuraa? Tuoreiden kouluterveyskyselyiden tulos on karmeaa luettavaa. Yli 60% perheistä ei syö yhteistä kunnon ateriaa illalla ja kouluruokailun jättää väliin 40% oppilaista. He korvaavat ruokailun eineksillä, pikaruualla ja makeisilla. Lihavuus nuorison keskuudesssa on huolestuttavasti lisääntynyt. Säännölliset terveelliset elämäntavat ovat monissa perheissä unohtuneet ja tästä johtuen yhä enenevä määrä nuorista on koulussa väsyneitä, haluttomia ja ihan pihalla. Millaisen määrän EU:n hyväksymästä 350 lisäaineesta nämä nuoret ja monet aikuiset pumppaavat itseensä päivän aikana syömällä pelkkiä eineksiä? Ja tuo voi, niin ihana raikas luonnontuote, josta on tullut niin vaarallinen veikko. Jokainen, joka on hiukankin perehtynyt margariinien valmistusprosessiin ja siihen, kuinka vähän niiden muuttuneiden ainesosien vaikutusta ihmiseen on tutkittu, syö hyvällä omalla tunnolla lisäaineetonta voita sen mitä sitä nyt sitten tarvitseekin. Itse leivon vain voilla, koska kaikessa mahdollisessa vältän turhia lisäaineita ja koska pääasiassa käytämme kylmäpuristettuja kasvisöljyjä, jää voin määrä kokonaisuudessaan hyvin vähäiseksi. Mahdollisimman paljon meillä on käytössä lisäaineettomia perusraaka-aineita kuten lihaa, kalaa, kananmunaa, maitoa sekä kotimaisia hedelmiä ja marjoja. Mitä pitemmälle jalostettu tuote, sitä enemmän siinä on ylimääräisiä aineita. Paljon olisi elintarviketeollisuudella parantamisen varaa, mutta myös kuluttajalla. On helppoa mennä sieltä missä aita on matalin ja toki niin kannattaa välillä tehdäkin, mutta puhtaan, tuoreen, lisäaineettoman itsetehdyn ruuan merkitystä ei voi koskaan liiaksi korostaa varsinkin, jos ruuanlaitto on perheen yhteinen harrastus, jonka lomassa tulee juteltua päivän kuulumisia, oltua yhdessä ja nautittua kaikessa rauhassa kohtuudella herkullisista tuotoksista. Ja tuon iltalehden jutun asiantuntijoiden kommentoinnit jätän kyllä täysin omaan arvoonsa. 

37 kommenttia :

  1. Täys kymppi tästä kirjoituksesta!!!

    VastaaPoista
  2. Luin myös sen jutun ja höh! Ei tehnyt vaikutusta. Einesruuat ovat niin hirveänmakuisia keskimäärin, että en oikein tajua kuka niitä haluaa syödä, jos on jotain vaihtoehtoa. Hyvä ruoka on ainakin minulle äärimmäisen tärkeää. Töissä on tarjolla ainakin kahtena, jos ei kolmenakin päivänä einespohjainen sapuska. Katkerana sen kippaan kitusiini. Usein syön eväitä ja odotan innolla klo 17 kunnon kotiruokaa. :) Saan näppylöitä tuosta voihysteriastakin!!

    VastaaPoista
  3. Itsekkin hämmästelin tuota artikkelia, kirjoitit asiaa!
    Oikeat rasvat kuten oliviiöljy, kookosöljy sekä voita pienessä määrässä ei tänä päivänä edes suositella sairaaloissa eikä vanhusten palvelukodeissa. Käly joka sairastaa II-tyypin diabetestä ja sai aivoinfarkktin helmikuussa on ollut sairaala kuntoutuksessa toista kuukautta, sai Jorvin sairaalassa sekä Ortonissa margariinia aamupuuroonsa. Kun pyysi voi nappia sai sen monen pyynnön jälkeen. Eihän sitä voita syödä edes kilokaupalla vaan hyvää makua antamaan ilman lisäaineita.

    VastaaPoista
  4. Osuit asian ytimeen! Olen joskus nähnyt sellaisen tutkimuksen jossa todettiin, että ne lapset jotka syövät ainakin kerran päivässä perheensä kanssa, voivat henkisesti huomattavasti paremmin kuin ne jotka eivät syö! Laskin että olemme onnekas perhe, syömme lähes kaikki ateriat yhdessä. Viikonloppuisin yhdessä syödään kaikki ateriat :)

    VastaaPoista
  5. No voi hyvänen aika tosiaankin!!

    VastaaPoista
  6. Aivan täsmälleen samaa mieltä. Kun perheessä tehdään ruoka alusta asti itse ja syödään yhdessä oppivat lapsetkin automaattisesti siihen että ruoka pitää valmistaa itse eikä osteta valmiina kaupasta. Samalla meillä ainakin puhutaan mikä on terveellistä ja miksi meille ei juuri osteta valmisruokia kotiin. Itse aikoinaan heräsin ja kauhistuin lisäaineiden määrästä kun allergioiden puhjetessa vasta aikuisena jouduin tankkaamaan kaikki sisällysluettelot läpi ja aika järkytys se itselle oli mitä on tullut suuhun laitettua.

    VastaaPoista
  7. Täyttä asiaa!

    VastaaPoista
  8. Sama juttu Pisti minunkin silmääni. VOI hyvä tavaton sentään, vai vielä margariiniä pitäisi nähdä julkkiskokkien käyttämänä! Ja tuo suola jankutus ottaa myös aivoon, käyttäisivät terveellisempää raffinoimatonta merisuolaa.
    Tuli kolme vuotta aikaa siitä kun lopetin margariinien käytön (ja oston), enkä osta olkoot vaikka ilmaisia.
    Voisit laittaa tuon kirjoituksesi vastineeksi sinne lehteen, niin hyvä juttu on!

    VastaaPoista
  9. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, kuinkahan paljon elintarviketeollisuus tukee tuollaisten uutisten tuottajia esimerkiksi ilmoitusrahoilla. Kaiken mainitsemasi lisäksi einesruoat ja niiden ainesosat ovat niin prosessoituja, ettei niistä saa tarvittavia hivenaineita ja vitamiineja. Uskon, että koululaisten väsymys ja saamattomuus johtuu suurelta osin jatkuvasta puutostilasta. Kevyttuotteet ovat yksi suuri terveysharha, enimmiltään niissä on täyteaineita ja muuta haitallista, jolla matkitaan aidon tuotteen rakennetta ja makua. Kauhistuttava oli myös tieto, että on paljon perheitä, joissa kukaan ei osaa laittaa ruokaa. Suosittelen taas kaikille Mats-Eric Nilssonin kirjaa, Aitoa ruokaa! Siinä on paljastettu montakin tyhjää lupausta ruoaka-aineistamme ja osoitettu terävästi myös kevyttuotteiden harha.

    VastaaPoista
  10. Mä olen ihan samaa mieltä. :) Kirjoitat täyttä asiaa! :)

    VastaaPoista
  11. High five! Täytyykin käydä katsomassa tuo juttu, mutta aivan aivottomalta ja järjenvastaiseltahan se kuulostaa jo kättelyssä. Suomalaisen ruokakulttuurin murhan yritys!

    VastaaPoista
  12. Olihan se aika omituinen uutinen. Selasin netistä vähän sitä alkuperäistä englanninkielistä aineistoa uutisen takaa, eikä tutkimus niin kovasti vakuuttanut ainakaan minua.

    Tv-kokit kuitenkin painottavat sitä että kun laitat itse ruokaa, tiedät mitä siinä on ja ennen kaikkea että siinä ruoassa on maku, toisin kuin valmisaterioissa jotka suunnitellaan maistumaan keskimäärin kaikille. Tarkoittaa sitä että ne ei maistu oikein kenellekään.

    Muutenkin koko kohu vaikuttaa vähän samalta kuin poltiikassa. Kun asiat menee huonosti, huomiopiste siirretään epäoleellisiin asioihin. Ottaen huomioon brittiläisen ruokakulttuurin (onko sitä?) kokonaisuudessaan, ei se niin kovin terveellistä ole koskaan ollut. Jamie Oliver vasta alkoi siellä puhua kouluruuan puolesta ja ettei lapsille pitäisi laittaa eväiksi pullaa ja keksejä vaan oikeaa ruokaa. Suomalaisen kommentaattorin mielipiteet voi heittää suoraan romukoppaan hänen kerrottuaan seuraavansa tv:n kokkiohjelmia vain satunnaisesti eli ei.

    VastaaPoista
  13. Hyvä kirjoutus! Vaikuttaa täysin järjettömältä ajatukselta, että einesruoka olisi parempaa ruokaa.

    VastaaPoista
  14. Komppaan edellisiä eli hyvä kirjoistus. Kannattaisi tosiaan harkita, voisitko lähettää sen vastineeksi sille "eines-kirjoitukselle". Onneksi iso osa ihmisistä osaa ajatella maalaisjärjellä (vielä) ja tajuaa, että tokihan itse tehty ruoka einekset voittaa. Lääkäreillä olisi myös vielä paljon oppimista siinä, ettei joka välissä mainostettaisi kevyt tuotteiden ylemmyyttä (näin esim. neuvolassa).

    VastaaPoista
  15. Sarppu, täysin samaa mieltä! Hyvin, hyvin harvoin meillä on valmisruokaa tarjolla. Voi ja oikea sokeri ovat käytössä, sekä oliiviöljy kuinmyös kylmäpuristettu rypsiöljy.

    Kannattaa myös seurata kaikkia ostamiaan tuotteita, etenkin niitä, joissa lukee 'ei lisättyä sokeria', sillä itse jouduin vatsaoirekierteeseen, jonka syyt löytyivät kaikista keinotekoisista makeutusaineista, joita ovat mm. sorbitoli, maltitoli, mannitoli, ksylitoli ja myös koodi E420, jonka taakse piilotellaan sorbitolia. Olen kuullut muistakin, jotka ovat joutuneet tutkimuskierteeseen, kun näitä aineita ei ole osattu epäillä.

    VastaaPoista
  16. Tämä on kyllä just näin. Pelkkä ajatuskin siitä, että päivittäiset ateriat muodostusivat eineksistä, tökkii pahemman kerran. Toinen luku on sitten niiden ravintoarvo, teollisesti valmistettua ja mikrolämmitys päälle.....

    VastaaPoista
  17. Oikein osuva kirjoitus! Luin myös tuon jutun lehdestä, ja ihmettelin miten hirveät määrät lisäaineita sisältävät valmisruoat voidaan katsoa terveellisemmiksi. Kyllä kunnon raaka-aineista itse alusta asti tehdyt ruoat päihittävät valmismössöt mennen tullen, niin maussa kuin terveellisyydessäkin, vaikka niissä olisikin lotrattu voin, suolan ja sokerin kanssa. Sitä mukaa, kun valmisruokatarjonta on lisääntynyt, on kansakin lihavoitunut. Ei minun kouluaikoinani vielä montaakaan ylipainoista nuorta koulussa näkynyt. Nykyään tuntuu, että hoikat ja normaalipainoiset ovat melkein vähemmistönä. Välillä tekee melkein pahaa katsoa kaupan kassajonossa, kun monella asiakkaalla on kärryt täynnä pelkästään valmisruokaa.

    VastaaPoista
  18. Hyvä kirjoitus ja asiaa. Itse en onneksi lukenut sitä juttua, mutta totta joka sana minkä kirjoitit. Katselin varmaan suu auki, kun edellä kassalla kaupassa oli perjantainanainen, joka latoi kymmeniä einesmakaroonilaatikoita hihnalle. Saa suuren perheen kai ruokittua. Teki kyllä mieli sanoa, että hei, jauhelihakin oli tarjouksessa!

    VastaaPoista
  19. Pakko vielä mainita, että ainakin itse resepteistä kokkaillessani vähentelen kyllä usein rasvan ja sokerin määrää, jos tuntuu, että pienemmälläkin määrällä tulee hyvää. Pointtihan on juuri se, että itse tehtynä tietää tarkkaan mitä ruokaan on laitettu ja voi siihen jopa itse vaikuttaakin.

    VastaaPoista
  20. Huomioikaa vielä että oikeastaan kaikissa valmisruoka annoksissa on kovetettua kasvisrasvaa HUOM kovetettua ja se on juuri myrkkyä joka jää sisäelimiin. Sitä on monessa elintarvikkeessa ja pitää nyt ilmoittaa tuoteselosteessa. Siinä se on ilmoitettu ovelasti SISÄLTÄÄ: KASVISRASVAA (kovetettua) ihmiset luulevat syövänsä hyvää kasvisrasvaa....pippereissä ym sama juttu. Tuote säilyy kauemmin eli markkinintikikka....tutustukaapa tuoteselosteisiin ..

    VastaaPoista
  21. Samaa mieltä ja itsekin ihmettelin, että millainen tollo toimittaja siellä on ollut juttua kijroittamassa :/

    VastaaPoista
  22. Niin hyvä postaus, että piti jakaa Facebookissa!

    VastaaPoista
  23. Iltasanomat ja terveys ei mahdu samaan lauseeseen. Siinä mun mielipide sanomista ja kaltaisistaan lehdistä. Perheessämme ei onneksi pelätä rasvaa ylipäätään eikä voita. Kun vaihdettiin margariinit pois, niin ruuan makukin parani huomattavasti.

    VastaaPoista
  24. Voi jestas sentään! Kyllä vaan itsetehty ruoka on aina parempi vaihtoehto eineksiin verrattuna
    ,olkoon vaikka voita ja kermaa...

    VastaaPoista
  25. Asiallinen kirjoitus, mutta pitäisikö sitten kaikki einesfirmat lopettaa kertaheitolla? Näin maailmalaajuisesti suurtyöttömyyden aikana tulisi taas lisää työttömiä ja sitä ei kai kukaan halua vai haluaako?

    VastaaPoista
  26. Kiitokset asiaa valaisevista kommenteista, hienoja näkökantoja asiaan ja tutkimuksen taustojakin oli pengottu, hyvä. Paljon olisi ruokapolitiikassa korjaamisen varaa, varsinkin kun nuo einekset ja light-tuotteet on hinnoiteltu alas ja kunnon terveelliset raaka-aineet ylös. Eikä se einesfirmojen lakkauttaminen mitään ratkaisisi, vaan kuten totesin pitäisi niidenkin kehittyä. Erilaisia terveellisempiä vaihtoehtoja olisi takuulla löydettävissä, jos löytyisi tahtoa ja halua. Voisiko esimerkiksi olla firmoja, jotka tuottaisivat koko maahan salaattipöytiä kauppoihin niin, että kiireiset ihmiset voisivat siitä koota useista eri vaihtoehdoista itselleen haluamansa salaatin nopeasti, kätevästi ja lisäaineettomasti, monissa muissa maissahan tällaisia on jo käytössä. Tai voisiko olla pienemmilläkin paikkakunnilla enemmän kohtuuhintaista, terveellistä kotiruokaa valmistavia yrityksiä, joista voisi toisinaan noutaa lisäaineettoman, tuoreen, maistuvan ruuan töistä tullessaan tai vaikka syödä paikan päällä yhdessä perheen kanssa. Kiirehän se on se suurin syy, miksi eineksiä syödään ja se helppous, niin ja hinta. Täytyy mainostaa, että täällä pienessä Reposaaressa on tällainen perheyritys, joka tekee kotiruokaa edulliseen hintaan ja kävijöitä riittää. Pitäisi siis olla tervellisempiä vaihtoehtoja, joita voisi silloin tällöin käyttää. Meillä ei syödä mitään valmisaterioita, mutta toki toisinaan pojat haluavat lihapiirakkaa, karjalanpiirakkaa tai kananuggeteita. Jos jostain saisi itsetehtyjä lihapiirakoita tai karjalanpiirakoita ostaisin paljon mielummin ja varmasti moni muukin. Siinäkin olisi siis markkinarakoa. Pitää varmaan kesälomalla pitää karjalanpiirakkapäivä ja pakastaa iso satsi. Itse yritän olla tosi tarkka lisäaineiden välttämisessä, sillä omaan jo ihan riittävän määrän autoimmuunisia sairauksia, eivätkä lisäaineet mitenkään paranna tilannetta. Tästä syystä myös teen mielelläni lapsilleni itse mahdollisimman paljon terveellistä lisäaineetonta ruokaa.

    VastaaPoista
  27. Aamen.
    Tosi elegantti tuo luminen kuva Reposaaresta. En muistanutkaan että siellä on noin kauniita puhelinkoppeja. Vai onko tuo puhelinkoppi? Nykyään ei puhelinkopeille taida pahemmin käyttöä olla.
    Toinen toistaan herkumpia salaatteja tuossa edellä.

    VastaaPoista
  28. Paula, on se puhelinkoppi ja tosi kaunis sellainen, taitaa olla ainoa puhelinkoppi Reposaaressa :)

    VastaaPoista
  29. Juuri näin, hyvä kun nostit asian esille. Näistä ruoka-asioista voisi kirjoittaa baikka kuinka paljon, mutta valitettavasti se on raha joka mainosmyllyä, ja osin tutkimustuloksiakin määrää.
    Noista sokereista sen verran kun luin tuolta kommentista: eivät ole varsinaisesti keinotekoisia lisäaineita, vaan -olipäätteiset ovat sokerialkoholeja, ihan luonnonaineita, tosin prosessoituja, niinkuin moni muukin ravintoaine.
    Minä kuulun siihen porukkaan joka tekee kaiken itse, mutta ymmärrän kyllä ihmisiä jotka ostavat valmisruokia. Ei kaikilla ole aikaa eikä aina taitoakaan paneutua ruoanvalmistamiseen ja leipomisiin.
    No tulihan taas:) Mihinkäs koira karvoistaan, vaikka on kulunut tovi kun paasasin työkseni näistä..

    VastaaPoista
  30. Hyvä Sarppu, komppaan täysillä tekstiäsi. Täyttä asiaa viimeiseen pisteeseen!

    VastaaPoista
  31. Anonyymi7/4/13

    Tuosta prosessoinnista, sitähän on kaikki ruoka, myös se kotona valmistettu. Tarkalleen ottaen prosessointi tarkoittaa mitätahansa prosessia jolla raaka-aineita käsitellään. Kun hedelmän leikkaa palasiksi, se on jo omalla tavallaan prosessoitu ja kun kauraryynit keittää puuroksi, lopputulos on prosessoitu. Jotenkin tuntuu niin hassulta lukea miten nämä terveysgurut paasaavat lisäaineiden pahuudesta ja itse sitten joutuvat lisäämään niihin dieettimömmöihinsä kaikenlaisia lisäaineita jotta ruoka pysyisi edes jollainlailla kasassa. Esmerkiksi lisäaine numero E410 on johanneksenleipäpuujauhe. Sitten nämä gurut surutta kaatavat sitä ruokaansa nimellä carobjauhe (carob = engl johanneksenleipäpuu)

    VastaaPoista
  32. Niin ja hyvä tietysti on muistaa, etteivät kaikki lisäaineet tietenkään ole niin epäterveellisiä. Useampaa lisäaineena käytettävää ainetta löytyy luonnostakin.

    VastaaPoista
  33. Einesruuissa on sekin puoli, että sehän on lämmitysruokaa. Arkijärjellä ajateltuna ei hyvä, varsinkin kun osa raaka-ainesta on jo tehtaalle vietynä olleet pakastettuinakin jo. Lisäksi kun on tehty näitä paljastuksia, että onko lihapullissa sitten yhtään lihaksi kutsuttavaa raaka-ainetta, vaan esim. juuri sitä kanannahkaa? Onko se oikeasti hyvää,ravitsevaa ja parasta ruokaa kasvaville lapsille ja nuorille (syötetään päiväkodeissa ja kouluissa/oppilaitoksissa) ainakin ensimmäiset 20 vuotta. Tänään meillä on töissä tarjolla pinaattilättyjä perunasalaattia...eineksiä!

    VastaaPoista
  34. Juupa juu... kukahan sen artikkelin on sponssannut ?

    Minä olen aina ollut sitä mieltä, että valmisruoat ja kevyttuotteet eivät voi olla hyviä, kun niissä on kaikki luonnollinen käsitelty miltei tunnistamattomaksi. Ennemmin vähemmän hyvää (ja voilla leivottua) kuin kauhea määrä jotain teollisuusmömmöä.

    Kohtuus kaikessa ja hyvin menee. Eivät ne tv-kokitkaan käske syömään kermakastikkeita joka päivä ja JAmiella ja Nigellalla on minusta kyllä aika paljon kaikenlaisia salaatteja ja kevyitä ohjeita kanssa...

    VastaaPoista
  35. Olen samaa mieltä ruuan terveysvaikutuksista, mutta kehotyyppini ja ylipainon vuoksi en kerta kaikkiaan voi käyttää kermaa, rasvaa saatikka sokeria. Joudun jakuvasti taiteilemaan ruuan energiapitoisuuden vuoksi välttäessäni ns. light-tuotteita, jotka usein ovat pitkälle käsiteltyä ruokaa ja pyrkiessäni syömään oikeaa ruokaa. Aito ruoka on poikaa! Luen mielelläni reseptejäsi, mutta vain harva niistä soveltuu meitsille. Kasvaville pojille ihan varmasti ovat aivan paikallaan.

    VastaaPoista
  36. Pakko oli käydä tuo juttu lukemassa enkä ihan vielä vakuuttunut einesten terveellisyydestä. Jo aiemmin mainitun Nilssonin Petos lautasella -kirjan luettuani vakuutuin einesten epämääräisyydestä. Meillä syödään jatkossakin enimmäkseen kotona kokkailtua ruokaa ja vähän vähemmän niitä eineksiä. Pinaattilätyt kuitenkin ovat paljon parempia äitien tekeminä kuin itse käräytettyinä. Karjalanpiirakoita pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä.

    VastaaPoista
  37. No sinähän referoit sitten kirjan minulle jossain sopivassa välissä ;) selaillut olen mutten lukenut, vielä. Pinaattiletut tuosta poikien listasta jäikin vielä pois, harvoin ostetaan mutta tykkäävät kyllä, töissäkin niitä on aina silloin tällöin...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...