lauantai 31. elokuuta 2013

Astetta parempi makkarakeitto


Minä en ole mikään makkarakeittoihminen ja siitä syystä olen käyttänyt aikaa ja vaivaa kehitelläkseni keiton, joka maistuu mielestäni tarpeeksi hyvältä. Montaa versiota on siis meillä kokeiltu ja tämä on Ukon mielestä parasta makkarakeittoa. Oikein hyvää minustakin, mutta taidan jatkaa kehittelyjä edelleen, kunnes se täydellinen versio löytyy. Ohjeesta tulee aika iso määrä, mutta se on helppo puolittaa, jos tekee hiuken pienemmälle väkimäärälle. Laitetaan kattilaan kiehumaan lohkotut perunat ja kuutioidut porkkanat sekä lantut. Lisätään silputtu sipuli, mausteet sekä chilinen tomaattimurska. Kuutioidaan makkara ja ruskistetaan kuutiot paistinpannulla. Lisätään makkara- sekä salamikuutiot keittoon. Keitetään kypsäksi ja lisätään lopuksi smetana sekä tarvittaessa suolaa ja mustaapippuria. Ennen tarjoilua poistetaan timjaminvarret ja laakerinlehti keitosta.
  • 2 kg perunoita
  • 2 litraa vettä
  • 370g chilistä tomaattimurskaa
  • 1 smetanapurkki
  • 150g porkkanaa pieninä kuutioina
  • 150g lanttua pieninä kuutioina
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 800g makkaraa pieninä kuutioina
  • 200g salamikuutioita
  • 1 iso sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • reilusti tuoretta timjamia
  • reilusti valkosipulirouhetta
  • suolaa, mustaa pippuria
p.s Kyllä sitä ihminen kummasti kehittyy ja oppii uutta. Avioliittomme alkuaikoina tein ensimmäisinä kokkailuina Ukolle makkararuokaa, josta on tullut legenda. Kohtelias Ukko pisteli hiljaa ruokansa ääntä kohti ja vasta myöhemmin uskalsi myöntää, että sangen karua oli. Ei siis ihme, ettei ottanut lisää. Makkarapadan ohjetta ei sitten ole sen koommin testattu.


Tiedättekö kuinka tuntuu hienolta, kun perunakauppias kiertää taas. Sitä on odotettu koko kesä. Kerran kuukaudessa tulee kotiovelle ihan parhaat perunat, porkkanat, lantut ja sipulit. Loistavaa palvelua, josta kyllä muistaa joka kerta kiittää. Laatu erinomaista ja voi miten on hienoa kuoria nopeasti isoja perunoita, kun ei meillä mitkään pienet ruokamäärät riitä. Syksyperunoista saa jo perunamuusinkin aikaiseksi.


7 kommenttia :

  1. Kyllä on taas herkullisen näköistä, niin kuvat kuin varmasti itse keittokin. Voi kun saisit maistiaisia tänne blogiinkin. :)

    VastaaPoista
  2. Varmasti maukasta tuo tuunattu makkarakeittosi.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa herkulliselta, varsinkin kun itse teen sen pakastejuureksista. Kokeilen seuraavan kerran kun soppaa tekee mieli.
    Siitä on aikaa kun kiertävän peruna- ym. kauppiaan näin. Se taitaa olla katoava palvelumuoto, jollei peräti jo kadonnut, siis ainakin kaupunkitaajamissa.

    VastaaPoista
  4. Näyttää herkulliselta, tuli nälkä. :) Mä just eilen tein nakkikeittoa. :) Keitostasi saa hyviä maustevinkkejä, kun minusta se nakkikeitto oli ehkä vähän mautonta... Vieraat ja mies kyllä kehuivat, mutta kokki kai se on kriittisin. :)

    VastaaPoista
  5. Herkullisen näköistä on makkarasoppasi. Hyvä idea tuo tomaattimurska.
    Täällä meidänkin kylällä kävi kiertävä perunakauppias vielä joskus 10 vuotta sitten. Erinomaisia perunoita myi. Ja suoraan kantoi säkin maakellariin. Harmi, että kukaan ei ole jatkanut, silloinen kauppias oli jo lähelle 70v. Samalla sai porkkanat ja punajuuretkin, sipulia kasvatinkin silloin itse.

    VastaaPoista
  6. Minä fanitan yksinkertaisia arkiruokia, jotka tuunataan uusiksi. Minulla on tätä myös oma versioni eli porkkanan tilalla on paljon palsternakkaa. Mutta tuon smetanan taidan napata sinulta;) Tuo tomaattimurska tai vaikka vain ketsuppi, tekee jo keitosta terveysruoan. Tomaatti kaikessa muodossaan on 1 kymmenestä vahvimmin syöpää torjuvista asioista. Parhaiten imeytyy muu kuin tuore tomaatti, mutta onhan professori Piippo nimennyt capresen maailman terveellisimmäksi salaatiksi!

    VastaaPoista
  7. Onhan herkullisen oloinen makkarasoppa. Täälläkään ei olla oikein makkarasoppaihmisiä, paitsi K tykästynyt siskonmakkarasoppaan, jota mies ei taas suostu syömään, joten joku välimuoto pitäis kehitellä ;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...