sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Gaby Dalkin: Kaikki avokadosta


Sain kustantajalta kirjan tutustuttavaksi ja siinä onkin riittänyt puuhaa. Kirja sisältää 80 herkullista ja terveellistä reseptiä, joissa kaikissa on tietenkin avokadoa. Avokado jakaa meidän perheen mielipiteitä laidasta laitaan aika rankasti ja Ukon sanoin se ei maistu juuri miltään ja suutuntuma on ikävä. Monen reseptin kohdalla on kuitenkin tullut positiivisia yllätyksiä. Suklaahippukakku esimerkiksi tuli syötyä sangen nopeasti, enkä sitten viitsinytkään mainostaa, että avokadoa sekin sisälsi. Meillä on siis testailtu useita ohjeita ja listalla on monta ohjetta, mitä vielä pitää kokeilla. Mielenkiintoinen kirja.


Kirja sisältää kaiken mitä avokadosta tulee tietää. Kuinka avokado ostetaan, säilytetään, paloitellaan ja mitkä ovat sen terveysvaikutukset. Kirjan kirjoittajalla on sataprosenttinen pakkomielle avokadoihin ja kirjan kirjoittaminen on ollut hänen unelmiensa keittokirjaprojekti. "Nyt 419 avokadon, kuukausien kokeilujen ja lukemattomien avokadoaamiaisten, -lounaiden, -päivällisten ja -jälkiruokien jälkeen olen innoissani voidessani jakaa nämä suussasulavien avokadoruokien reseptit kanssanne. Toivottavasti ne päätyvät teidän keittiöönne ja sydämiinne." Yllä olevassa kuvassa quiche lorraine avokadosta. Oli kyllä hyvää, vaikka mitä muuta voisi olettaakaan, kun kyytipoikana on gruyere-juustoa.


Tässä on sitten se nopsakasti kauppansa tehnyt avokado-suklaahippukakku kesken kermavaahtotäytteiden laittamista. Tämä oli ensimmäinen resepti, jota oli ihan pakko koittaa. Tuloksena hieman persoonallisempi ja kevyempi kakku, avokadolla kun voi puolittaa voin määrän. Halkaistaan avokado ja irrotetaan hedelmäliha kuorestaan ja laitetaan kulhoon, lisätään voi ja sokeri ja vatkataan pari minuuttia. Lisätään kananmunat yksitellen ja kaavitaan reunat kunkin lisäyksen välillä. Lisätään piimä ja vaniljasokeri ja sekoitetaan, lisätään jauhot ja sooda ja käännellään varovasti yhteen. Sekoitetaan suklaahiput kaapimen avulla joukkoon ja kaadetaan taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paistetaan 160 asteessa 65 minuuttia. Annetaan jäähtyä 30 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkasin kakun halki ja laitoin väliin kermavaahtoa, pehmensi mukavasti makua.
  • 1 avokado
  • 1 dl huoneenlämpöistä voita
  • 2,5 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 2 rkl piimää
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl soodaa
  • 2 dl pieniä suklaahippuja


Tässä kuvassa avokado-pippurirelissi, joka on tarkoitettu paistetun lohen kanssa nautittavaksi. Avokadon lisäksi ohjeessa oli kahta erilaista paprikaa, ruohosipulia, mietoa chiliä, oliiviöljyä, limettimehua, suolaa sekä mustaa pippuria. Mielestäni kiva lisuke myös muiden ruokien kanssa.


Ja tässä trooppinen avokadosalaatti. Sattuipa vielä niin, että olin ostanut kaksi mangoa, jotka parin päivän kypsyttelyn jälkeen olivat täydellisiä. Toisen söin jo ennenkuin se kerkisi salaattiin asti. Mutta siis salaatissa on avokadon kaveriksi laitettu mangoa, rucolaa, kurkkua, punasipulia ja jalapeno-chiliä. Kiva raikas salaatinkastikekin kirjasta löytyy juuri tätä salaattia varten.


Summa summarum, kirjassa on paljon hyvää. Erityisesti tykästyin kivoihin ruokakuviin ja reseptien monipuolisuuteen. Miinuksena täytyy todeta, että kirjassa on siellä täällä värikkäitä iloisiksi tarkoitettuja välisivuja, jotka mielestäni pilaavat muuten hyvän kokonaisuuden, mutta sehän on pikkujuttu ja makuasioita. Hiukan muutamissa resepteissä myös haittasi hankalasti saatavat ainekset, mutta onneksi niitä ei ollut montaa. Suosittelen ehdottomasti kirjaa avokadon ystäville ja muillekin, jotka haluavat tutustua aiheeseen enemmän ja löytää uusia tuulia keittiöön.

18 kommenttia :

  1. Avocado on yksi mun lemppareista, ihan noin pelkilteen osana aamu- tai iltapalaa. Olishan tosta kiva tehdä jotain ruokaakin eli innolla odottelen ohjeita mitä siellä testaillaan. Toi kakku oli hauska :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy myöntää, että avokado ei ole lemppareitani. Ehkä en ole vielä maistanut sitä hyvää reseptiä?

    VastaaPoista
  3. Lapseni ovat vihkineet minut avokadon saloihin. Aluksi vierastin sitä, mutta usein 'vähän inhokki' voikin alkaa maistua mieleiseltä. Minulla on käynyt monen ruokalain kanssa näin. Silliä en kyllä vieläkään vapaaehtoisesti suuhuni pistä.

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa, miten upeasti olet viitsinyt/ehtinyt kokeilla kirjan ohjeita. Se siis toimii sittenkin leivonnassa, vaikka siitä on kaksi koulukuntaa. Kakkku näyttää herkulliselta. Pakko tunnustaa, että meillä on kaksi, jotka kokevat avocadon just kuten Ukko: ei maistu miltään ja ikvävä suutuntuma. Je meillä sentään syödään monenlaista. Mutta minähän syön nyt mitä vain, missä on suklaata;)

    VastaaPoista
  5. Mä himoitsin tota kirjaa kaupassa, mut budjetti ei antanu myöten ! Täytyy ens viikonloppuna kokeilla tota kakkua uskon että katoaa meilläkin nopeasti lautaselta ;)

    VastaaPoista
  6. Mää en oo koskaan osannut käyttää Avocadoa mihinkään. Kerran guacamolen tehneenä ja sen jälkeen senkin valmiina kaupasta ostaneena...

    VastaaPoista
  7. Tunnustan maistaneeni avocadoa kolme kertaa ja se on vaan ruoka-aine, joka ei uppoa! En tiedä opinko sitä ikinä syömään...

    VastaaPoista
  8. Minä odottelen tuota kirjaa...Jotenkuten avokado leivonnassa kuulostaa mielestäni kamalalta sillä avokaado ei kauheasti tykkää lämmittämisestä.Mutta esim, raakajutuissa avokado on mahtava juttu! Meillä täällä on just alkanut avokadojen aika:)

    VastaaPoista
  9. Samoin on meilläkin - jakaa mielipiteitä. Naisväki tykkää ja miehillä tökkää :)

    VastaaPoista
  10. Erittäin kiinnostava kirja!

    VastaaPoista
  11. Minä pidän avokadosta, mutta hyviä on vaan hiukan vaikea löytää kaupoista... Onhan tilanne tietysti parantunut viime vuosina, mutta silti.
    Mielenkiintoisen kuuloinen kirja kaikkiaan.

    VastaaPoista
  12. Muutama vuosi sitten maistoin avokadoa. Siinä oli jotenkin hiukan pähkinäinen maku. Ja tuntui, että sain siitä allergisia oireita. Sen jälkeen en ole avokadoa uskaltanut maistaa. Ehkä allergisia oireita ei tulisi kypsennetystä avokadosta.

    VastaaPoista
  13. Joka kerta, kun tulen blogiisi, minulle iskee ihan hirvittävä nälkä, no, hyvä vaan :)

    Avokado on herkkua, kun sen maustaa kunnolla.. Tykkään siitä senkin vuoksi, että se on täynnä hyviä rasvoja.

    VastaaPoista
  14. Hei kiitti vinkistä! Meillä kaikki pitävät avokadosta, mutta sen käyttö on melko yksipuolista. Täytyy tutustua tuohon kirjaan, jos siitä saisi vaikka vähän uusia tuulia...

    VastaaPoista
  15. Hyvännäköisiä reseptejä. Olen aina hieman vierastanut avokadoa.

    VastaaPoista
  16. Olen myös jämähtänyt tuolle "ei maistu miltään tai on hivenen epäillyttävä ja epämiellyttävä"-tasolle. On varmasti aika tarkistaa hämähäkinseitin viottamat makunystyräni. Ilmeisesti avokadosta on valmistettava jotakin, ei vain tyytyä kaapimaan kivenpoiston jälkeistä kuoppaa hedelmälihassa. Taidan tarvita herkullisia avokadoreseptejä, ihan varmasti...:)

    VastaaPoista
  17. SK:n ruokaosiossa yksi päivä katselinkin, että tuollainen kirja on ilmestynyt. Mielenkiintoinen. Avocadosta on moneksi.:)

    VastaaPoista
  18. Minä juuri jokin aika sitten ns. löysin avokadon, eli ensimmäistä kertaa maistoin sitä. Vaan olikin surullista huomata, että olen sille allerginen. Tässä muutamien vuosien kuluessa tupsahdellut erilaisia kasviksia/hedelmiä kohtaan allergioita kuin sieniä sateella. Noh, pystyn sentään syömään ainakin omenoita - VIELÄ ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...