keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kurkkuyrttinen tuorejuusto


Meidän kesäkurpitsat ymmärsivät vasta nyt syksyllä mikä heidän tehtävänsä on. Istutin alkukesästä pari tainta kasvihuoneen nurkkaan ja ovat viheriöineet sekä kukkineet todella runsaasti koko kesän, kurpitsoita vaan ei ole näkynyt. Nyt vihdoin, kun koko kasvihuoneen lattia on kurpitsanlehtiä täynnä ja latva yrittää ulos ovesta, on tullut muutamia kesäkurpitsan alkuja. Onkohan vika lajikkeessa, hoidossa vai pölyttäjien vähyydessä?


Tähän väliin vielä sopivasti kurkkuyrttisen tuorejuuston ohje. Kurkkuyrtti on yksivuotinen koriste-, salaatti- ja maustekasvi, joka maistuu nimensä mukaisesti hiukan kurkulta. Kasvista voidaan käyttää kukkia sekä lehtiä. Salaatteihin kannattaa valita pienempiä lehtiä, jotka eivät ole vielä niin piikkikarvaisia. Isommat lehdet, joita voi käyttää vaikkapa kääryleiden kääreinä, kannattaa käyttää kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Jogurttia ja creme fraichea pitää valuttaa suodatinpussissa useampi tunti. Sen jälkeen seokseen lisätään mausteet ja tuorejuusto koristellaan kurkkuyrtin kukkasilla.
 • 8 dl maustamatonta jogurttia
 • 2 dl creme fraichea
 • 2 rkl silputtua ruohosipulia
 • 2 rkl silputtuja kurkkuyrtin lehtiä 
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • hippasen situunan mehua
 • ripaus sitruunapippuria
 • ripaus suolaa
 • ripaus mustaa pippuria


10 kommenttia :

 1. Anonyymi18/9/13

  Nyt sitten valolamppu ja kamina kasvihuoneseen, niin kurpitsat saavat valoa ja lämpöä. Saatte jouluksi hyvän kurpitsasadon;)

  Kurkkuyrtti muuten leviää meillä vuodesta toiseen. Se siementää pitkin ja poikin, ja taas seuraavna vuonna sitä kasvaa ihan uudessa paikassa. Linnut taitavat levittää siemeniä.

  VastaaPoista
 2. Olisiko kasvunvoima voinut kulua runsaaseen lehdistöön?

  VastaaPoista
 3. Meillä on ihan sama juttu kesäkurpitsan kanssa. Epäilen syyksi liian kuumaa ja kuivaa alkukesää. Nyt kun viileämpää ja kosteaa, jaksaa kasvi kukkia ja tehdä hedelmää.

  VastaaPoista
 4. Hello Sarppu
  I'm afraid we do not have this kind here in Brazil. But anyway, it seems the perfect combination for a summer day!!!

  Hugs from the southern!

  Bia

  VastaaPoista
 5. Ihanat värit tuossa alimmassa kuvassa.

  VastaaPoista
 6. Tiedätkös meillä tuntui, että jokainen valmiiksi kasvanut kesäkurpitsa tarvitsi apua pölytykseen. Mulla onkin ollut pensseli koko kesän kasvihuoneessa ja sen kanssa olen sutinut joka kerta, kun vaan on kahdenlaisia kukkia ollut näkyvissä. Nyt syksymmällä vähän takkuaa, kun niitä kukkia tulee enää niin harvakseltaan...

  VastaaPoista
 7. Moi:)Sanoitsitko Vernerille synttäri onnittelut?:)Terveisin Anni

  VastaaPoista
 8. Kesäkurpitsat ovat yleensä järkyttävän satoisia, meilläkin on syöty niitä lähes joka ruoassa. Luulen, että kyse on pölyttäjien puutteesta. Kurkkuyrtti on muuten jo vuosia sitten julistettu pannaan: "Kasvin lehdet ja kukat sisältävät maksamyrkyllisiä ja syöpävaarallisia pyrrolitsidiinialkaloideja, jotka aiheuttavat koe-eläimille myös perimävaurioita. EU:n komission haitallisten rohdosten listalla todetaan, että kurkkuyrtillä on vakavia haittoja, mutta ei minkäänlaista hyväksyttävää käyttötarkoitusta." Kukkia voi käyttää koristeluun, mutta syödä niitä ei pitäisi, kuten ei muitakaan kasvinosia.

  VastaaPoista
 9. Anni, synttäriterkut välitetty :). Cheri kiitos kommentista, joissain lehdissä edelleen tuota kurkkuyrttiä käytetään resepteissä ja monet syövät pelkkiä kukkia, vaikkei olla paljon käytettykään taidetaan lopettaa sekin vähä.

  VastaaPoista
 10. Minulla oli entisessä asuinpaikassa tuo kurkkuyrtti suorastaan riesana. Yhtenä kesänä sitä kylvin ja sen jälkeen sitä ilmeisty joka kesä ja joka paikassa kasvimaata. Levisi ihan riesaksi asti ja paljon. Minäkään en ole kuullut, että kukat olisivat myrkyllisiä joten oli kyllä uutta tietoa. Enään en tuota yrttiä aiokkaan kylvää sillä sen leviäminen oli jotain älytöntä. Kukat sinällänsä olivat hauskoja koristeita vaikka voileipäkakun päälle mihin niitä olen käyttänyt tai jääpaloihin laitettuna, mutta käyttö oli kuitenkin aika pientä ja vähäistä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...