maanantai 2. syyskuuta 2013

Oranssinkeltainen syyspiirakka


Sain kutsun reeptinkehittelykisaan ja tokihan siihen piti lähteä mukaan. Postista putkahti Jacob´s Creek Earth Vine Grape Chardonnay hanapakkaus ja tarkoituksena oli suunnitella kasvisruoka, joka tuo esille Earth Vine Grape Organic Chardonnayn ominaisen luonteen. Siis ihan helppo juttu tällaiselle kasvisruokakokille ja viinikonkarille, hih. Siinä sitten useampana iltana otettiin Ukon kanssa tuntumaa viiniin, joka on kuiva, hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, mausteinen ja hennon yrttinen. Aikani maisteltuani tulin siihen tulokseen, että viini tarvitsee kaverikseen jotain täyteläistä, pehmeää ja hieman yrttistä, muttei liian mausteista. Halusin myös, että resepti olisi helppo ja nopeahko valmistaa. Ei siis todellakaan mikään yksinkertainen juttu, mutta siitäpä sitten syntyi suolainen, täyteläinen oranssinkeltainen syyspiirakka.


Ja koska nykyään on niin trendikästä ja nopeaa käyttää valmistuotteita, on tässä piirakassa pohjana Sunnuntai valmis piirakkataikina 400g. Ajaa hyvin asiansa ja on näppärä levittää vuokaan. Sulatetaan taikina ja levitetään se pyöreään piirakkavuokaan reunat ylös asti. Siivutetaan paprika. Sekoitetaan keskenään täytteen ainekset eli kerma, juustoraaste, fetajuusto, smetana, kananmunat ja mausteet. Levitetään täyte pohjan päälle ja ripotellaan päälle pestyt tomaatit ja paprikasuikaleet. Paistetaan 180 asteessa vajaa tunti. Puolessa välissä laitetaan folio piirakan päälle, ettei tummu liikaa. Annetaan jäähtyä rauhassa ennen herkuttelua. Niin ja piirakan kaveriksi sitten tietysti tuota Jacob´s Creek valkoviiniä.
  • 2 oranssia paprikaa
  • teemakulhollinen oransseja minitomaatteja
  • 3 dl kermaa
  • 1 dl Grana Padano juustoraastetta
  • 100g aurinkokuivattu tomaatti -mausteisia fetajuustokuutioita
  • 1 prk smetanaa
  • 6 kananmunaa
  • 3/4 tl suolaa
  • reilusti valkosipulirouhetta
  • mustaa pippuria
  • 1,5 rkl timjamin lehtiä


Kaikki kisaan osallistuvat pääsevät Savoyn sommelier  Antti Uusitalon kasvisruoka- ja viininmaistelutilaisuuteen ja voittaja Savoyn huippuravintolan keittiöön vieraaksi. Katsotaan mihin ajankohtaan tuo tilaisuus sijoittuu, jäänköhän taas rannalle ruikuttamaan kuten tässä nyt on jo monta kertaa käynyt. Siis siitä huolimatta, että asumme maailman keskipisteessä.

21 kommenttia :

  1. ompas kaunis piirakka. tosiaankin niin syksyisen värinen..

    VastaaPoista
  2. No nam, tosiaan kaunis piirakka ja ihanan syksyinen. Mä oonkin sopivasti juuri innostunut näistä piirakoista taas joten ehkä kehittelen tästä jotain omaan ruokavalioon sopivaa :)

    VastaaPoista
  3. Ihana piirakka! Syyskuun piirakka;)

    Sarppu, mäkin haluan Savoihin...se Huipulla -kirjakin on niin hyvä.

    Me asumme ns. Suomen Ateenassa ja keskisessä Suomessa, mutta hyvä kun pääsen Hesaan kirjamessuille kerran vuodessa, että silleen.

    VastaaPoista
  4. Jo värikin houkuttaa tätä kokeilemaan...sopiikin hyvin syksysiin illanistujaisiin suolaiseksi piirakaksi. Nam.
    Pidän peukkuja ja varpaita sulle pystyssä...:)

    VastaaPoista
  5. Wau! Piirakka näyttää todella herkulliselta ja sinulla on varmasti ollut todella hilpeää reseptiä suunniteltaessa ;) Toivottavasti pääset osallistumaan tilaisuuteen!

    VastaaPoista
  6. Haastava tehtävä!

    VastaaPoista
  7. Ihanan herkullisen näköinen piirakka syksyisillä väreillä:)
    Toivon sydämestäni, että pääset sinne Savoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upea kutsu! Olet valinnut hyvät raaka-aineet piirakalle ja suolainen kaunis pirtsakan näköinen kokonaisuus saa suun ammolleen jo ennen maistiaisia:) Ja maistiaiseksi Jacop´s Creek valvoviiniä!
      Piirakassa on samat sävyt kuin pakkauksessa vuokineen. Kaunis veitsikin rinnalla komeilee.
      Onnea!

      Poista
  8. Upean näköinen piirakka ja varmasti myös herkullinen! Toivottavasti pääset mukaan :))

    VastaaPoista
  9. Makoisan näköistä.♥

    VastaaPoista
  10. ♥ sulla on taito kokata ja taito kuvata!

    VastaaPoista
  11. Hieno homma, onneksi olkoon!
    Ja tuo piirakka on mainio idea!

    VastaaPoista
  12. kasvisruokareseptit ilahduttavat aina:)

    VastaaPoista
  13. Todella herkullisen näköinen ja niin syysväreissäkin, nami..:)

    VastaaPoista
  14. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä!:) Ei tämä kilpailu ollutkaan niin helppo mitä alkuun tuntui. Minulla alkoi pää kumisemaan tyhjyyttä, kun tuo laatikko tulla tupsahti. Eikä asiaa auta yhtään se, että viineistä ei ole mitään tietoa. Lahjakkaasti niitä kyllä juon, mutta niiden soveltuvuudesta minkäkin ruoan kanssa ei ole hajuakaan.;) Pelkäsin jo, etten saa mitään reseptiä aikaiseksi, mutta tänään ryhdyin toimeen ja valmistuihan sieltä lopulta jotain lautasellekin asti.:)

    Sama juttu tuon maistelutilaisuuden kanssa. Ei täältä asti oikein tule sen takia Helsinkiin asti lähdettyä eikä oikein ehdikään. Olisipa tuollaiset tapahtumat joskus täällä vähän lähempänä tai palkittaisiin jollain muulla tavalla osallistuminen...

    VastaaPoista
  15. mä suunnittelin sanovani täsmälleen saman, mitä eka kommentoija, mut ei kait se haittaa jos tulee kahteen kertaan :D

    "Onpa kaunis piirakka!" :)

    VastaaPoista
  16. Onpas herkullisen kuuloinen ja näköinen syyspiirakka. Tekisi ihan mieli kokeilla. Valmispohjat ovat käteviä, aina välillä niitä tulee hyödynnettyä keittiössä.

    VastaaPoista
  17. Oijoi, miten kaunis! Ja silmiä hiveleviä kuvia taas kerran. Suolaiset piirakat ovat loistava kyytipoika viinilasilliselle (vai menikö se toisinpäin) :)

    VastaaPoista
  18. Ihanan värinen piirakka ja varmaankin
    myös tosi herkullista:)

    VastaaPoista
  19. Taasen tuli kokeilemisen arvoinen ohje! Ihanan pirteä väritys:)

    VastaaPoista
  20. Mielenkiintoinen tehtävänanto, Toivotan onnea kisaan! Piirakka näyttää ihanalta! <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...