sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Mikä ihmeen luomu?


Tällä viikolla on vietetty luomuviikkoa, jonka teemana on ollut tänä vuonna Juurille. Mitä luomu merkitsee ja mikä on luomun lisäarvo eri tuotteissa? Tarkoituksena on ollut kiinnittää kuluttajien huomiota ruuan ostopäätöksiin ja lisätä kiinnostusta luomuun. Mukana on ollut runsaasti erilaisia ruuasta ja ruuantuotannosta kiinnostuneita yrityksiä sekä yhdistyksiä, ja ympäri Suomea on järjestetty asian tiimoilta erilaisia tempauksia. Mitä se luomu sitten oikein on? Luomulla tarkoitetaan luonnonmukaista, ympäristöystävällistä ja eettisesti korkeatasoista ruuan tuottamistapaa. Luomu on myös ainoa valvottu ruuan tuotantotapa. Luomukasvintuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita vaan käytetään hyväksi luonnon omia keinoja kuten kastematoja hajottajina, vuoroviljelyä, aluskasvien viljelyä ja maanparannuskasveja. Luomukotieläintuotannossa eläimet saavat toimia lajille ominaisella tavalla sopivissa tiloissa ja nauttivat luomurehua. Tärkeää on eläinten hyvinvointi. Jalostetuissa luomuelintarvikkeissa ei ole geenimuunneltuja ainesosia, synteettisiä lisäaineita eikä keinotekoisia väriaineita. Luomutuotteita ei ole myöskään säteilytetty eli luomu on turvallista ja puhdasta ruokaa.


Miksi sitten ostaa luomua? Luonnonmukainen maatalous on ympäristöystävällistä ja laadukasta. Siihen kuuluva eloperäisen aineksen kierrätys ja viljelykierto ovat omiaan hillitsemään erilaisia vesistö- ja ilmastopäästöjä. Luomu tarvitsee kuitenkin enemmän pinta-alaa saman satomäärän tuottamiseen. Luomumaataloutta kehitetään koko ajan ympäristöystävällisemmäksi sekä kestävämmäksi ja riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista pyritään vähentämään. Luomutuotteet ovat tutkimusten mukaan laadukkaampia. Luomukasvikset sisältävät hieman tavallista enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja ja eläintuotteet terveellisiä rasvahappoja. Tutkimusta tehdään koko ajan runsaasti. Sen tehtävänä on osoittaa millainen yhteys syömillämme torjunta-ainejäämillä, lisäaineilla ja muilla yhdisteillä on lisääntyviin allergioihin ja suolistosairauksiin. Tuloksia on jo sen verran nähtävissä, että kannattaa valita se terveellisempi vaihtoehto. Suomessa luomumarkkinat ovat viime vuosina lähteneet selvään nousuun, vaikka muihin pohjoismaihin verrattuna käyttö on vielä selkeästi vähäisempää. Suomessa ostetuin luomutuote on luomumaito ja hyvänä kakkosena ovat hedelmät sekä vihannekset. Isompien kauppaketjujen valikoimiin kuuluu jo 1500-2000 luomutuotetta. Luomu tarjoaa myös viljelijöillä uusia mahdollisuuksia, sillä se on hieman tavanomaista tuotantoa kannattavampaa.


Luomutuotteet valmistetaan luomuraaka-aineista ja säädöksillä on tarkkaan rajattu millaisia raaka-aineita ja menetelmiä valmistuksessa saa käyttää. Jalostettujen luomutuotteiden raaka-aineista vähintään 95% pitää olla luonnonmukaisesti tuotettuja. Loput 5% saa olla tiettyjä tavanomaisesti tuotettuja raaka-aineita vain, jos niitä ei ole luomuna saatavilla. Lisäaineita on hyvin vähän tavallisiin tuotteisiin verrattuna ja monet lisäaineryhmät ovat kokonaan kiellettyjä. Usein käytetään luonnossa esiintyviä aineita kuten sitruunahappoa ja omenahappoa. Luomutuottajia valvotaan tehokkasti ja valvojana toimii Evira. Luomutuotteen Lehtimerkin yhteydessä on tuotteen tarkastaneen luomutarkastuslaitoksen tunnus. Miksi luomutuotteet sitten maksavat enemmän? Harmillista kyllä tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin tavanomaisessa viljelyssä. Koska synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä, on sato pienempi. Lisäksi rikkakasvien kitkemisessä ja kasvien sekä eläinten hoitamisessa tarvitaan enemmän ihmistyövoimaa kuin tavallisessa tuotannossa. Eläimet ovat suuremmissa tiloissa ja syövät luomurehua, joka on kalliimpaa. Lisäksi luomutuotteet valmistetaan kalliimmista raaka-aineista. Koska lisäaineita ei juuri käytetä, korvataan ne esimerkiksi makkarassa suuremmalla lihapitoisuudella, mikä nostaa terveellisyyden myötä myös tuotteen hintaa. Lisäksi hintaa nostaa pienet valmistuserät.EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Eurolehti -tunnuksen käyttö edellyttää toimijan kuulumista luomuvalvontaan sekä tunnuksen käytöstä annettujen säännösten ja ohjeiden noudattamista.

4 kommenttia :

 1. Paljon asiaa, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 2. Suosin luomua ja onneksi lähistöltä löytyy luomutila, josta saa ihanien kanojen munia ja vihanneksia. Lähikaupungin jättimarketille olen ehdottanut muutamia luomutuotteita otettavaksi myyntiin, mm. kahvi ja tahini, olen tullut kuulluksi ja tuotteita löytyy hyllystä. Onneksi on yhä helpommin saatavana luomuakin.
  Olen seurannut, miten esimerkiksi lehmille rehuksi viljeltävä heinäpelto saa joskus jopa kaksi kertaa kasvukaudessa rikkaruohomyrkytyksen ja keinolannoitteen. Lehmäpolot.

  VastaaPoista
 3. Juuri eilen sain lähitilalta 5 kg paketin luomujauhelihaa. Voin kertoa, että MAKU on jotain aivan muuta kuin kaupan tiskin perustuote. Jopa minäkin, joka lihaa yleensä välttelen, pidän siitä.

  VastaaPoista
 4. Tärkeää asiaa! Itse ostan luomuna kaiken, mitä vain voi ostaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...