sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Reilusta kaupasta


Tässä postauksessa olisi tarkoitus valaista Reilun kaupan toimintaa, sillä se pitää sisällään paljon sellaistakin, mitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Meillä suomalaisilla tosin tietous on sangen hyvää, sillä olemme maailman neljänneksi innokkaimpia Reilun kaupan tuotteiden ostajia. Reilu kauppa on kriteereiltään kattavin, vaikuttavin, luotettavin ja suosituin eettisen sertifioinnin järjestelmä maailmassa. Lähtökohtana on kehitysmaiden köyhyyden vähentäminen. Reilun kaupan tavoitteena on maailma, jossa kehitysmaiden maanviljelijöillä sekä työntekijöillä on turvattu toimeentulo, mahdollisuus kehittyä ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Reilu kauppa pyrkii toiminnallaan poistamaan monia erilaisia ongelmia kuten tuotteiden alihinnoittelua, lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja länsimaissa kiellettyjen torjunta-aineiden käyttöä. Erityisesti minua ilostuttaa se, että lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Lapsilla on myös Reilun kaupan myötä paremmat mahdollisuuden koulunkäyntiin, kun perheiden tulotaso nousee. Meille kuluttajille Reilu kauppa tarjoaa mahdollisuuden osallistua taisteluun globaalia köyhyyttä vastaan ja vaikuttaa omilla valinnoillamme myönteisesti kehitysmaissa asuvien elämään.


Tällä hetkellä Suomesta on saatavana yli 1800 Reilun kaupan tuotetta, joista yli puolet on luomutuotteita. Tuotteita on saatavilla ihan tavallisista ruokakaupoista, erikoisliikkeistä sekä nettikaupoista. Reilun kaupan tuotteiden määrä on valtava ja tarjolla on kahvia, suklaata, kukkia, kaakaota, viiniä, hedelmiä, puuvillaa, teetä, sokeria, hunajaa, mehuja, kosmetiikkaa, mausteita, yrttejä, pähkinöitä ja vaikka mitä. Reilun kaupan merkin käyttöä Suomessa valvoo Reilu kauppa ry, joka edistää tuotteiden myyntiä ja tiedottaa Reilusta kaupasta. Suomalaiset ovat hyvin perillä Reilusta kaupasta, sillä 95% kuluttajista tunnistaa Reilun kaupan merkin ja 75% tietää mitä merkki tarkoittaa. Parhaiten suomalainen tuntee Reilun kaupan siitä, että viljelijälle maksetaan paremmat korvaukset ja että kaupankäyntiä käydään reilummin ehdoin. Usein mainitaan myös lapsityövoiman hyväksikäyttökielto. Suomalaiset myös arvostavat Reilua kauppaa, sillä 85% luottaa Reilu kauppa -sertifiointiin. 77% suomalaisista ostaa Reilun kaupan tuotteita silloin tällöin ja 19% on erittäin sitoutuneita tuotteiden käyttöön. Mikä sitten saa meidät ostamaan Reilun kaupan tuotteita? Kyllä se on se hyvä mieli hyvästä teosta ja tieto merkin edustamista periaatteista. Lisäksi monista tuotteista tulee suosikkeja ja laatu on hyvää.


Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa, jota on vietetty lokakuussa jo kymmenen vuoden ajan. Viikon tarkoituksena on muistuttaa Reilun kaupan olemassaolosta ja periaatteista sekä siitä, miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa. Monien pakollisten kulutustuotteiden valitseminen reilun kaupan merkillä varustettuna on helppo tapa muuttaa omalta osaltaan maailmaa. Voimme olla varmoja siitä, että viljelijä on saanut työstään ansaitsemansa korvauksen. Lisäksi tuotteesta maksetaan Reilun kaupan lisää, jolla yhteisöt voivat toteuttaa isompia tarpeellisia projekteja. Reilun kaupan viikon yhtenä tapahtumana on viljelijävieraan saapuminen Suomeen. Tänä vuonna päävieras on William Kofi Brobbey Ghanasta. Käykääpä tutustumassa häneen täältä. Williamille voi myös esittää kysymyksiä facebookissa, joihin hän viikon aikana vastailee. Kysymyksiä voit jättää täällä. Jos suinkin selätän tämän flunssan, lähden tapaamaan Williamia keskiviikkona 23.10.2013 Tampereelle. Williamin ohjelma keskiviikkona on seuraava: klo 13-15 kahvitilaisuus Tampere-talossa: kaikille avoin kahvitarjoilu, klo 17-21 elokuvateatteri Niagarassa Nothing Like Chocolate-elokuvanäytös, klo 17-18 suklaamaistelu. Nyt myös kaikilla teillä on mahdollisuus osallistua Reilun kaupan viikkoon tarjoamalla Reilut kahvit. Tarkoituksena on tukea Reilun kaupan kahvinviljelijöitä. Itse olen ilmoittautunut tarjoamaan 50 kuppia Reilua kahvia nuorisokahvila Moossessa ensi perjantaina. Reilun kahvitauon järjestäminen on sangen helppoa, katso ohjeet täältä. Kasassa on jo 37120 kupillista Reilua kahvia. Kaikkien Reilun kahvitauon järjestäneiden kesken arvotaan vuoden kahvit.
                        "Yhteistyössä Reilun kaupan yhdistys"

13 kommenttia :

 1. Itse ostan reilun kaupan tuotteita jos vain mahdollista:) Hienoa, kun voi näin edes jotenkin tavallinen kuluttuja vaikuttaa. Ja kiitos näistä tiedoista!

  VastaaPoista
 2. Taas mää narisen... Tässäkin asiassa on heikkoutensa. Reilun kaupan toimintaa on kritisoitu mm. ruusujen myynnissä. Tässä artikkeli siitä, miten monimutkaista hyötyjä on laskea. http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=208462

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus ja kuinka valloittavat kahvikupit!

  VastaaPoista
 4. Kyllä nyt varmaan tarttuu mukaan jokin reilun kaupan tuote. Kiva, että aihetta nostetaan esiin!

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus! Minusta reilun kaupan tuotteet ovat olleet todella hyviä ja laadukkaita. Ainakin ne, joita olen käyttänyt. Yksi parhaimmista on reilun kaupan teerouhe. Minulla jäi kans katse noihin ensimm. kuvan ihaniin kahvikuppeihin!! Oletko Suomesta ostanut? En ole törmännyt tuollaisiin, minä sinisten astioitten rakastaja.

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus,kauniit kahvikupit:)

  VastaaPoista
 7. Voi kuinka hyvä postaus! Asiaa!

  VastaaPoista
 8. Nimetön21/10/13

  Flunssan selätykseen voisi ottaa kunnon tujauksen tyrnimehua, jossa on reilusti hunajaa. Kuusenkerkkäsiirappia pari ruokalusikallista,villasukat jalkaan sekä hyvä mieli oman kullan kainalossa.
  Jos ei näillä tauti taltu, niin jo on kumma.- Hyvä että toit reilun kaupan asiaa esille, pienillä valinnoilla voi auttaa monen perheen elämää.

  VastaaPoista
 9. En tie mut tuo sininen kuppisarja aivan ihana...

  VastaaPoista
 10. Kaiken kaupan pitäisi olla reilua kauppaa. Meillä on kulutuksessa samat teet ja kahvit, paitsi reiluja myös hyviä.

  VastaaPoista
 11. Hieno postaus ja tärkeä asia! Ystäväni on ollut vuosia töissä organisoimassa ja kouluttamassa reilun kaupan viljelmillä etelä-amerikassa. Hyöty viljelijöille ja työntekijöille kuulostaa olevan konkreettista ja silminnähtävää. Narisijoille tiedoksi :) mikään asia ei kuitenkaan tässä maailmassa taida olla ihan täydellinen, mutta mielestäni hienoa, että yritystä on!

  VastaaPoista
 12. Kiitos kommenteista, ja kupit ovat Raija Uosikkisen vanhaa Arabian tuotantoa, niistä oma postaus myöhemmin :). Hyvä Kristiina että tulee kritiikkiäkin, tuo 2010 tehty tutkimus herätti aikoinaan paljon julkisuutta. Mikään systeemi ei varmasti ole aukoton ja kehitettävää löytyy aina, tosiasia kuitenkin on että Reilussa kaupassa yritystä löytyy ja paljon on myös saatu aikaiseksi. Olen lukenut useita Reilusta kaupasta tehtyjä tutkimuksia ja tuossa kyseisessä hiukan mietitytti tutkijan negatiivinen ennakkoasenne Reilua kauppaa kohtaan, Haaparanta kun on vapaan kaupan kannattaja. Tietysti pitää olettaa että tutkijan etiikka pätee ennakkoasenteista huolimatta. Tutkimukseen oli valittu vain yksi muuttuja kahvi, joka on kaikenkaikkiaan varsin huono esimerkki syystä, että kahvia myydään Suomessa lähes polkuhinnoin, välillä jopa ilman katetta. Hiukan myös hymyilyttää tuo Reilun kahvin maailmanmarkkinoita horjuttava ja hintoja laskeva vaikutus, kun Reilun kahvin osuus maailmanmarkkinoista on kuitenkin vain noin 1%. Siinä oltiin varmasti oikeassa, että Reilusta kahvista jää Suomessa myyjälle tavallista kahvia enemmän katetta, mutta tosiasia on myös se, että ostaessaan Reilua kahvia, voi olla varma siitä, että tuotantomaahan jää Reilusta kahvista 2,80 euroa per kilo, kun taas ei-reilusta kahvista 2,30. Tietyille markkinamuuttujille, joita mekin täällä Suomessa kohtaamme, ei Reilu kauppa voi mitään. On sitten kyseessä mikä vaan ketjutus tai muu markkinointiin liittyvä juttu, on iso osa kauppiaista ja myyjistä aika kädettömiä...Reilu kauppa on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää takuuhintaa, Reilun kaupa lisää tai ympäristöasioiden parantamista, se on myös demokratian, turvallisuuden ja tiedon lisäämistä sekä terveydenhuollon parantamista.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...