maanantai 25. marraskuuta 2013

Italialaiset lihapullat


Joka kerta lihapullien teon jälkeen vannon, etten koskaan enää niitä pyörittele ja kyllä niitä vaan silti välillä tulee tehtyä. Yleensä nimittäin teen kerralla puolestatoista kilosta jauhelihaa pyöryköitä ja ne katoavat tuossa tuokiossa, vaikka kuvittelisi sellaisen määrän riittävän ainakin pariksi päiväksi. Suursyömäreitä sanon minä. Tämä ohje on yksi kolmesta suosikkilihapullaohjeestamme ja on siitä kiva, että kastikekin on mukana. Erityisen hyvältä tämä maistuu juuresmuusin kanssa, jossa on perunan lisäksi lanttua, porkkanaa sekä paahdettua valkosipulia. Italialaiseen tapaan myös pasta maistuu tämän kanssa herkulliselta.
Lihapullataikina:
  • 600 g sika-nauta jauhelihaa
  • 2-3 palaa vaaleaa maalaisleipää
  • 1,5 dl ruokakermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 tl suolaa
  • mustaa pippuria
  • 1-2 dl parmesaaniraastetta
  • 1-2 tl valkosipulirouhetta
  • 1-2 tl Provencen yrttisekoitusta
Kastike:
  • 2 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
  • 2 sipulia
  • 4-5 valkosipulin kynttä
  • 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 dl lihalientä
  • pari kourallista silputtua basilikaa
Leivästä poistetaan kuori ja murennetaan sisus kulhoon. Lisätään ruokakerma, silputtu basilika ja muut ainekset. Sekoitetaan hyvin. Pyöritellään pyöryköiksi ja paistetaan 200 asteessa kypsäksi. Tehdään sillä välin kastike. Kuoritaan ja silputaan sipuli sekä valkosipulit. Kuullotetaan sipulit öljyssä viitisen minuuttia. Laitetaan sipulit kattilaan ja lisätään tomaattimurska, viini, lihaliemi sekä mausteet. Kuumennetaan kiehuvaksi. Siirretään kypsät lihapullat kastikkeeseen ja haudutetaan hetki. Jos tekee pienemmän määrän ja lihapullia on vain vähän, voi ne paistaa pannulla lähes kypsäksi ja hauduttaa sitten kastikkeessa kokonaan kypsäksi.


Eikös se niin ollut, että kertaus on opintojen äiti. Jos jostain syystä nämä aikaisemmat mainiot lihapullareseptit ovat päässeet menemään ohi, kannattaa käydä kurkkaamassa. Nämä reseptit on hiottu lähes täydellisiksi. Hih. Yrttiset lihapullat löytyvät tästä. Ja mausteiset lihapullat tästä. Niin ja mausteisten lihapullien kaveriksi tsatsiki löytyy tästä. Tervemenoa pyörittelemään lihapullia, minähän en taas tee niitä enää koskaan.


4 kommenttia :

  1. Lihapullat ovat vaan niin hyviä... nopeasti häviävät parempiin suihin :D

    VastaaPoista
  2. Näitä frikadelleja on pitänyt tehdä jo pitkään....Kiitos ohjeesta. Olimme tänään asioilla kaupungilla ja söimme yhdessä paikassa uunijuustoperunaa ja jauheliphajuustopihvit kera päivänsalaatin. Oli niin hyvää, että R. alkoi pyytää lihapullia: Tämä sopi nyt minulle kuin ne kuuluisat munat pässille, sillä on kiva saada vähän uusia tuulia myös lihapulliin.

    VastaaPoista
  3. Sarppu, mitä jos vaihtaisi tuon Parmesanin ihan tavalliseen vaikka emmental juustoraasteeseen. Olen huomannut, että joskus/toisinaan Parmesan on kuin liian kuivaa...(Siis ostan edelleen joka viikko mozzarellaa, raejuustoa, valkohomejuuston ja tavallista leipäjuustoa;)

    VastaaPoista
  4. Leena, kaikki reseptithän on tehty variointia varten :) kokeile emmentalilla, antaa varmasti makua, ei ehkä ihan samanlaista kuin parmesan, mutta varmasti kokeilemisen arvoista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...