lauantai 16. marraskuuta 2013

Ruisleipä


Blogi päivittyy sangen hitaasti, pahoittelut siitä. Ei tahdo parantua tämä flunssa millään ja jaksaminen sitten sen mukaista. Tässä vielä viime viikon ruisleivän leivontatunnelmia. Kun olin pieni, leipoi äiti leivinuunissa ruisleipää ja laittoi aina leipäjuuren talteen seuraavaa kertaa varten. Jos leipäjuurta ei ole, voi sen tietysti tehdä itse tai yksi hyvä vaihtoehto on leipoa Myllärin luomun ruisleipäaineksesta, jossa on jo leipäjuurta valmiina ja hiivaa tarvitsee vain vähän. Jos ottaa sitten taikinasta leipäjuuren, ei tarvitse seuraavalla kerralla hiivaa lainkaan. Hyvän taikinajuuren saa kaapimalla kulhon reunoissa olevan taikinan talteen. Säilyttää voi ihan jääkaapissa tai vaikka pakkasessa, jos leipoo harvemmin. Omaan taikinajuureen tulee pikkuhiljaa persoonallinen maku.


Ohje on sangen yksinkertainen. Liuotetaan hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisätään ruisleipäaines ja sekoitetaan pehmeäksi. Peitetään taikinakulho tiiviisti liinalla ja kohotetaan lämpimässä paikassa vajaan tunnin. Leivotaan jauhotetulla alustalla ruisleiviksi tai jos haluaa päästä helpolla niin ruisneliöiksi. Taikina taputellaan leivinpaperille ohueksi levyksi, pistellään haarukalla ja muotoillaan paloiksi taikinapyörällä. Annetaan nousta vajaa tunti ja paistetaan 220 asteessa puolisen tuntia.
  • 9 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 16-17 dl Myllärin luomu ruisleipäainesta






7 kommenttia :

  1. Sulla on tosi kivoja rustiikkisia leivontavälineitä!

    VastaaPoista
  2. Kuulosti niin hyvältä, että pitänee etsiä kaupasta tuota Myllärin ruisleipäainesta. En ole sellaista kokeillutkaan. Vanha juuri hyävisi aikoinaan jonnekin pakastimen syövereihin, leivinuuni kyllä on. Kunhan saan aikaiseksi.

    VastaaPoista
  3. Minä teen juuri niinkuin äitisi.
    Otan aina juurta talteen enkä koskaan käytä hiivaa.

    Terveellistä on tämä leipä.

    VastaaPoista
  4. Paranemisiin Sarppu! En olekaan aika pitkään aikaan tehnyt ruisleipää.Se onnistuu paremmin kun täällä on lämmintä.Nyt on sisälämpötila hieman laskenut ja silloin leivänteko kestää ikuisuuden..

    VastaaPoista
  5. Paranemista sinne! Mieheni on innostunut leipomaan tuosta Ruisleipäaineksesta itse leipänsä, ja tulee kyllä parempaa kuin kaupan leivät.

    VastaaPoista
  6. Itse leivottu leipä vaan on ihanaa. Joku lykkäsi perjantaina käteeni kaupasta ostetun leipäpussin lahjaksi, kun oli jostain saanut ylimääräisiä, mutta en millään saanut itseäni sitä syömään. Vieressä odotti itse juureen leivottu leipä ja pelkkä tuoksu erotti sen kokonaan pussista löytyvästä.

    VastaaPoista
  7. Ruisleivästä tulee nostagisia muistoja. Puutiinu, leipäjuuren tuoksu, hiilien hehku ja vasta uunista otetun leivän kantapala, jonka päälle voi suli. Pitäisiköhän joskus vielä....

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...