lauantai 28. joulukuuta 2013

Lanttulaatikko


Pakkohan se nyt on tähän laittaa. Sitä kun menee kylmänä ja lämpimänä, aamulla ja illalla sekä hiukan yöpalana, ihan yksinäänkin ja kilokaupalla. Se on lempparijouluruokani, eikä mikä tahansa lanttulaatikko, vaan juuri se oikea tällä reseptillä valmistettu. Ideana se, että lanttuja keitetään todella kauan tumman oranssiksi, jolloin maku on juuri oikea. Valmissoseista ei siis saa oikeaa lanttulaatikkoa, vaikka kuinka lisäisi kermaa ja siirappia. Tämä on aikoinaan Ukon äidiltä saatu resepti ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Itse laitan lanttulaatikot leivinuuniin jälkilämpöön muhimaan pitkäksi aikaa, vaikka ihan yön yli. Ja teen heti kaksinkertaisen annoksen. Lantut kuoritaan ja paloitellaan, keitetään neljä tuntia. Tarkistetaan, että vettä on koko ajan riittävästi. Lantut survotaan soseeksi ja lisätään muut ainekset, valkopippuria vain hiukkasen, tarkistetaan maku. Laitetaan sose vuokiin, ripotellaan päälle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennetään joko leivinuunissa tai tavallisen uunin alatasolla 180 asteessa vajaa pari tuntia.
  • 2 kg lanttuja
  • 1,5 dl keitinlientä
  • 1-2 tl suolaa
  • 50 g voisulaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl siirappia
  • valkopippuria
  • päälle voinokareita ja korppujauhoja

14 kommenttia :

  1. Tähän tapaan jo mummoni teki aikoinaan lanttulaatikkoa, ja minä myös keitän lanttuja useamman tunnin. Maku on näin mitä parhain. Valkopippurin lisäksi maustan lanttulaatikon ripauksella inkivääriä ja kanelia. Hyvää on, vaikka lapsena olikin suuri inhokki.:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä mä lanttulaatikkoa syön, mutta ei se minulle mitään herkkua ole. Itse en ole tehnyt koskaan. Eniten tykkään lantun syödä kuutioina, ensin voissa paistettuna, suolaa ja pippuria, vähän siirappia ja sitten hautumaan uuniin. Mä en diggaa näitä "soseruokia" oikeastaan. Se koostumus se enempi tökkii kun itse lantun maku siis. Porkkanalaatikosta tykkään paljon enemmän juuri sen vuoksi kun siinä on sitä riisiä. Tosin, jos tätä ohjetta joskus kokeilisi...muutaman kuukauden päästä, vaikka pääsiäiseksi. Kukapa sen estää! :)

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Täällä myös lanttulaatikkofani. Oma ohjeeni muistuttaa kovasti tätä, mutta pitkä keittäminen ja hauduttaminen vielä varmasti syventää makua. Omasta tuli tänä vuonna ihan moussemaista. Paras jouluruoka ehdottomasti! Tätä ohjetta täytyy kyllä kokeilla, kiitos jakamisesta.

    VastaaPoista
  4. Täälläkin on lanttulaatikon ystäviä 2 kpl. Lähes samanlainen on ohjekin, äitini vanha. Minä vaan en laita lainkaan kermaa vaan lanttujen keitinlientä. Ja juu, leivinuunissa paistan. Viitisen kiloa lanttuja laitoin tänä vuonnakin, keittelin niitä 4-5 tuntia hiljalleen. Vielä on muutama laatikko jäljellä vuodenvaihteen herkutteluun.
    Hyvää vuoden loppua!

    VastaaPoista
  5. Siinäkö se salaisuus onkin, keittoajassa. Nyt joutuu tekemään lanttulaatikkoa uuden satsin.

    VastaaPoista
  6. Minä olen ihan hullaantunut lanttulaatikkoon, enkä tänä vuonna tunnu saavan sitä ollenkaan tarpeeksi...onneksi vielä nöttönen jääkaapissa.

    VastaaPoista
  7. Meillä myös lasten lemppariruoka on ollut aina lanttulaatikko ja tiedän kokemuksesta, ettei lanttulaatikko valmissoseista ole lainkaan niin hyvää!

    VastaaPoista
  8. Herkkua on mutta maha parka...

    VastaaPoista
  9. Anonyymi28/12/13

    Vaikuttaa todella herkulliselta. Kokeilen ehdottomasti. Olisiko sinulla hyvää ohjetta myös porkkanalaatikolle? Se oli meillä "murheen kryyni" tänä jouluna. Mauton ja vetinen. Kiitos monista hienoista ohjeista. Kuinka oikein ehdit ja jaksat pävittää niin tiuhaan. Vaikka meille muillehan se on iloksi :)
    Hyvää vuodenvaihdetta, t. Ella

    VastaaPoista
  10. Saimme anopilta lanttulaatikot tänä ja viime jouluna. Reseptiänsä en tiedä, mutta maukasta oli.
    Joskohan ensi jouluksi jaksaisin itse tehdä!? Silloin käytän tätä sun reseptiä varmasti!!
    Poikakin saa jo laatikoita syödä, kun ei ole sattumia niissä. Vaikka toivotavasti kuntoutuisi jo edes kaloille, kinkkua ei uskalla edes toivoa vielä!

    VastaaPoista
  11. Tein tänä jouluna elämäni ensimmäisen kerran lanttulaatikkoa. Kuorin vain 500 g lanttuja ja se riitti pienelle perheellemme. Tässä sinun ohjeessa näyttää olevan jotain vielä enemmän, kermaa ja voita, ja on varmasti herkullinen. Kirjoitan reseptini reunaan, että muistan ensi jouluna lisätä näitä. :)

    VastaaPoista
  12. On myös hyvä porkkanalaatikon ohje, laitan senkin tänne, kunhan nämä uuden vuoden kiiruut on ohi :)
    Kyllä se vaan niin on, että vanha kansa on tässä laatikkoasiassakin oikeassa. Monet hyvät vanhat ohjeet menee pilalle, kun oikastaan, nykyään kun kaikki pitäisi saada niin äkkiä ja nopeasti...

    VastaaPoista
  13. Mun lanttulaatikon ohje on hyvin samankaltainen, lanttuja keitän pari tuntia. Tänä vuonna kokeilin ilman kananmunaa kun tykkään löysemmästä lanttulaatikosta, ja onnistui hyvin. Koostumus oli juuri sopivan löysää. Ja pitkä haudutus leivinuunissa on ihan ehdoton maun takaaja.

    VastaaPoista
  14. Harmi, kun tulee ohje vasta nyt. Ois ollu super kiva koittaa tätä jo nyt jouluksi. Nyt oottaa ensi vuoteen :) Kiitos hyvän kuulosesta ohjeesta. Tämä kuulostaa täydelliseltä lanttulaatikolta, ja juuri pitämämme kaltaiselta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...