keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Reilua suklaata


Sitä ei useinkaan tule ajatelleeksi miten pitkän matkan kaakao tekee ennenkuin se on meidän herkuteltavana. Esimerkiksi Ghanassa osuuskunnissa viljelty kaakao myydään lisensioidulle ostajalle, joka kauppaa tuotteet edelleen kansainväliselle välittäjälle, jonka kautta tuotteet kulkevat prosessoijalle. Valmistettu kaakaomassa sekä kaakaovoi siirtyvät seuraavaksi suklaan valmistajalle ja vasta tämän jälkeen kaupan hyllylle. Matkustusta maapallolla puolelta toiselle siis riittää. Emme myöskään tule ajatelleeksi sitä, kuinka paljon lapsityövoimaa kaakaonviljelyssä käytetään, kuinka suuret ovat sademetsien ympäristöongelmat ja miten pienellä nälkäpalkalla kaakaonviljelijät elävät. Nurinkuriselta tuntuu sekin, että kaakaon maailmanmarkkinahinnat senkun nousevat, mutta viljelijän palkkapussissa se ei juuri tunnu. Suurin osa kaakaosta tuotetaan Norsunluurannikolla, jossa kaakaon viljely on suurimpia tulonlähteitä ja kaakao tärkein vientituote.  Kaakaota tuotetaan pienillä perheviljelmillä, joissa perheiden ansiot ovat vaatimattomat. Koko perhe tekee töitä ja lapsia saatetaan kaupata naapurikylän viljelmille töihin. Reilun kaupan viljelyssä lapsityövoiman käyttö on kiellettyä ja siihen liittyviin rikkeisiin pyritään puuttumaan heti. Tämä mahdollistaa sen, että lapset voivat käydä koulua. Kaakaota on perinteisesti viljelty muiden kasvien kuten hedelmäpuiden alla, jolloin ei tarvita paljon torjunta-aineita, luonnon yksipuolistuminen ei ole uhkana, eikä maata tarvitse raivata niin paljoa. Monet Reilun kaupan viljelijät käyttävät tätä perinteistä menetelmää ja osa on siirtynyt kokonaan luomutuotantoon. Yhtenä Reilun kaupan kriteerinä onkin kiinnittää huomiota myös ympäristöön. Reilu kauppa takaa perheelle kaakaosta aina vähintään tietyn takuusumman ja sen lisäksi ostaja maksaa erityistä Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä päätetään demokraattisesti. Rahaa on käytetty terveyspalveluiden kehittämiseen, koulutuksen lisäämiseen ja erilaisiin hankkeisiin. Reilun kaupan järjestelmässä kiinnitetään huomiota myös työntekijöiden oikeuksiin, työskentelyolosuhteisiin sekä ympäristön huomioimiseen. Kaakaon tuotanto ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Monia ongelmia on ratkottavana, jotta tuotanto jatkuu ja säilyy ennallaan, ja viljelijöiden sekä lasten oloja voidaan parantaa edelleen. Uusi sukupolvi ei välttämättä halua jatkaa vaativaa alipalkattua työtä, vaan siirtyy muihin tehtäviin. Erilaiset kasvitaudit ovat myös asia, johon pitää kiinnittää huomiota. Reilu kauppa pyrkii lisäämään viljelijöiden tietoutta kouluttamalla heitä. Reilun kaupan kaakaon ja suklaan ketju on varsin hyvin jäljitettävissä viljelijään saakka. Reilu kauppa tähtää aidosti kehitysmaiden viljelijöiden olojen parantamiseen. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

                         Kuva: Reilu kauppa


www.blogirinki.fi
                          "Yhteistyössä Reilun kaupan kanssa"

3 kommenttia :

 1. Hyvä postaus tärkeästä asiasta

  VastaaPoista
 2. Tärkeä aihe. Jännää on että maassa,jossa viljellään kaakaota,kuten Ghanassa,eivät paikalliset pääse maistamaan suklaatuotteita. Vapaaehtoispaikassani on tällä hetkellä ghanalaisia lapsia ja kun eräs heistä sai suklaata,oli lapsen onnentunne ihan mahtava
  Venezuelassa asuessani kävin pienviljelijän kaakaofarmilla,jossa käytettiin perinteisiä viljelymenetelmiä.

  VastaaPoista
 3. Harrastan itsekin Reiluun Kauppaan sijoittamista. Banaanit ostan mieluiten luomuna tai Reilun Kaupan tuotteina. Minusta olisi hienoa, että suuret yritykset sitoutuisivat Reiluun Kauppaan, miten olisi vaikka Mäkkäri? :D Niin, muutos olisi valtava ja kallis, mutta siitä olisi hyötyä koko maapallolle.

  Ben&Jerry's jäätelötehdas tekee jo kaikki jäätelönsä lähes yksinomaan Reilun Kaupan tuotteista. Jääteöä ostamalla siinä tuntee itsekin auttavansa toisia ja tulee tosi hyvä mieli :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...