sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Valkosuklainen omenapiirakka




Jospa laitetaan vielä iloksenne tänään ja huomenna muutamia uuden vuoden herkkuja ja sen jälkeen alkaakin sitten perinteinen tammikuun kevennys. Kuinka ollakaan tässä piirakassa on jälleen se hyväksi todettu pohja uusilla täytteillä. Marenki ja valkosuklaa ovat sellainen yhdistelmä, että pahemmankin sokerihiiren makeanhimo on takuulla hetkeksi tyydytetty.


Sekoitetaan sulatettuun voihin muut pohjan ainekset, painellaan taikina piirakkavuoan pohjalle. Paistetaan pelkkää pohjaa 180 asteessa reilu 20 minuuttia, jolloin pohja vaikuttaa lähes kypsältä. Valmistetaan sillä välin täyte. Kuoritaan ja pilkotaan litra omenalohkoja. Mitataan kattilaan vesi, sokeri sekä omenlohkot ja keitetään 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen niin, että lohkot pehmenevät, mutta eivät soseudu. Valutetaan lohkot hyvin ja lurautetaan päälle Calvadosta tai omenalikööriä, sekoitetaan ja annetaan maustua. Rouhitaan valkosuklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Nostetaan uunin lämpötila 200 asteeseen, kun pohja on otettu uunista. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, niin että vaahto pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi nurinperin. Lisätään sokeri pienissä erissä vaahtoon hyvin koko ajan vatkaten. Laitetaan marenkivaahto pursotinpussiin. Laitetaan omenalohkot pohjan päälle ja ripotellaan valkosuklaa omenalohkojen päälle. Pursotetaan marenki piirakan päälle. Laitetaan piirakka uuniin vielä siksi aikaa, että marenki saa hiukan väriä.
Pohja:
  • 200 g voita sulatettuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 6 dl jauhoja
  • 1 iso kananmuna
  • 2 tl kanelia
Täyte:
  • 1 litra omenalohkoja
  • 4 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl Calvadosta
  • 100 g valkosuklaata
Marenki:
  • 5 valkuaista
  • 1,5 dl sokeria




7 kommenttia :

  1. Nami,mikä herkku! Valkosuklaa on kyllä ihana yhdistelmä hieman hapahkon omenan kanssa.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköinen piirakka :) - ja kauniit kukkakuvat ! Maija

    VastaaPoista
  3. Valakosuklaata, marenkia ja amarylliksiä...Loistava kompinaatio :)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi30/12/13

    Minkä kokoista vuokaa käytit?

    VastaaPoista
  5. Vuoan halkaisija 29 cm, luontuu kyllä hyvin hiukan pienempäänkin vuokaan.

    VastaaPoista
  6. Tätä on pakko kokeilla, löytyy niin paljon hyviä aineksia :) Kun vielä löytäis vähälaktoosista valkosuklaata...

    VastaaPoista
  7. Voi miten kauniin näköinen kakku jälleen kerran ja ihan huippumakoisat aineksetkin. Ihanaa tulevaa vuotta 2014 sinulle Sarppu!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...