torstai 28. helmikuuta 2013

Italialainen tomaattipiiras


Aurinkoiset tomaatit ja tuoksuva basilika johdattavat aistit kesäiseen Italiaan. Tämä on näppärä piirakka valmistaa etukäteen ja vaikka pakastaa. Piirakka kannattaa ottaa ajoissa sulamaan ja lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua. Koristellaan tuoreilla basilikanlehdillä. 
  • 125g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kylmää vettä
  • 100g mozzarellaa
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
  • 2 rkl sinappia
  • 1 rkl mannasuurimoita
  • 3 rkl pinjansiemeniä
  • 3 munaa
  • 2,5 dl kevytkermaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ruukku basilikaa
  • suolaa, mustapippuria
Sekoitetaan voi ja jauhot käsin murumaiseksi seokseksi, lisätään hiukan vettä ja sekoitetaan tasaiseksi. Tehdään taikinasta pallo ja laitetaan jääkaappiin puoleksi tunniksi. Viipaloidaan mozzarella ja puolitetaan tomaatit sekä silputaan aurinkokuivatut tomaatit. Painellaan taikina huolellisesti piirakkavuokaan ja sen reunoille. Levitetään sinappi piirakan pohjalle ja ripotellaan päälle mannasuurimot. Astellaan tomaatinpuolikkaat piiraspohjalle ja ripotellaan päälle aurinkokuivatut tomaatit sekä pinjansiemenet. Lopuksi laitetaan päällimmäiseksi mozzarellasiivut. Silputaan valkosipuli sekä basilika. Vatkataan yhteen munat sekä kerma ja maustetaan valkosipulilla, basilikalla, suolalla ja pippurilla. Kaadetaan seos täytteen päälle ja paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia.




keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Grana Padano


Grana Padano on italialainen raakamaidosta valmistettu ohutkuorinen, puolirasvainen, kova juusto. Juusto kypsyy 12-24 kuukauden ajan ja ominaisuuksiltaan se muistuttaa parmesaania.  Grana Padano on kuitenkin miedompi, edullisempi ja kiinteämpi. Juusto onkin Italian suosituimpia. Grana Padanon maku on mieto, hiukan hapokas ja aromaattinen. Se sopii raasteena erilaisiin ruokiin ja siivuina pöytäkäyttöön.

Pecorino


Pecorino on yleisnimitys lampaan täysmaidosta valmistetuille koville juustoille. Useimmat niistä sopivat hyvin raastettavaksi. Pecorinoa on useita erilaisia paikallisia tyyppejä sekä kypsyysasteita. Kypsemmät, kovemmat juustot ovat murenevia ja maku muistuttaa voita tai pähkinää. Vähemmän kypsytetyt ovat puolestaan pehmeämpiä ja kermaisempia. Pitkään kypsytetyt juustot ovat oivallisia pastaan ja vähemmän kypsytettyjä voi nautiskella aterian päätteeksi esimerkiksi pähkinöiden ja päärynän kera. Pecorino Romano, jota on kuvassa, on hyvin samantyyppinen kuin kalliimpi parmesaani. Pecorinoja löytyy myös maustettuna kuten Pecorino pepato, jossa on kokonaisia mustapippureita. Pecorinosta tuli hitti kansan villinneen avokadopastareseptin myötä.

tiistai 26. helmikuuta 2013

Kokkaamme kanaa


Ukko makaa sohvalla tietokone mahan päällä ja luurit korvilla, odottelee maha kurnien valmistuvaa kanaa toivoen, että kaloreiden ja proteiinien suhde olisi täydellinen. Leijailevista tuoksuista hän yrittää alitajuisesti tehdä päätelmiä siitä, mikä versio tänään on tarjolla. Epätoivoinen katse keittiön suuntaan kertoo jo alentuneesta verensokerista. Samalla hän haaveilee pääsystä keittiön kuninkaaksi hommaan, jonka hän osaa mainiosti. Esikko on keittiön siivoushommissa luurit korvissa, kuulee mitä haluaa kuulla ja tekee mitä sattuu. Luurien läpi kantautuu ankara hevi, jonka kiivas tahti ei kuitenkaan missään määrin siirry varsin rauhallisesti toimivaan teiniin. Keskimmäinen poika on kokkaushommissa luurit korvissa, teinipoppi soi. Hän tekee mitä pyydetään, oman version ja näkemyksensä mukaan tietysti ja haluaa joka asiasta tietää miksi sekä miten. Moni homma onnistuu pelkällä vihjaisulla ja makunystyrät ovat pettämättömät, hän on meidän perheen kulinaristi. Poju, kaikkitietävä tokaluokkalainen, käy nostelemassa kaikkien kolmen luureja ja antamassa ohjeita ja väliaikatiedotuksia, hän paukuttaa ohjetta kovaan ääneen ja vahtii, että kaksi vanhempaa poikaa tekevät, mitä ohjeessa sanotaan. Minä itse seison keittiössä, hiukan avustan, ihailen ja olen ylpeä, nautin siitä, että kaikki on tässä ja nyt. 
  • 2 pkt maustamattomia broilerinfileitä
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 punainen paprika
  • 1 pss vihreitä papuja
  • 2 rkl mango chutneytä
  • 1 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
  • 1 prk mustapekka ruokakermaa
  • luraus hunajaa
  • suolaa, mustapippuria
Kuullotetaan sipulit öljyssä, lisätään filesuikaleet ja ruskistetaan hyvin, lisätään tomaattimurska ja mausteet sekä kuutioitu paprika ja pavut, haudutetaan kypsäksi. Lisätään lopuksi ruokakerma ja tarkastetaan maku.

Pollo al limone

  • 400g broilerin filettä
  • 1 sitruunanmehu ja kuori
  • 3 valkosipulia
  • 1 punasipuli
  • 1 vihreä paprika
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl paprikaa
  • 2 tl rosepippuria
  • tuoretta rosmariinia
  • 2 tl hunajaa
  • 1 dl valkosipulista oliiviöljyä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • minitomaatteja
Leikataan fileet pienemmiksi paloiksi ja ripotellaan päälle suolaa ja mustaapippuria. Kuullotetaan punasipulin palaset öljyssä, lisätään fileet ja ruskistetaan nopeasti molemmin puolin. Lisätään puolitetut tomaatit, paloiteltu paprika, valkosipulimurska, oliiviöljy, sitruuna, valkoviini sekä mausteet ja annetaan hautua pienellä lämmöllä kypsäksi kannen alla.


Italialainen kanakastike


  • 600g maustamattomia broilerin filesuikaleita
  • 1 pkt pekonia
  • 1 iso punasipuli
  • 1 tlk valkoisia papuja
  • 3 porkkanaa
  • 1 punainen paprika
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 1 dl valkosipulimaustettua oliiviöljyä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl oreganoa
  • 1/2 ruukku basilikaa
  • suolaa
  • mustaapippuria
Kuullotetaan pannulla sipuli sekä pekoni ja lisätään broilerisuikaleet ja ohuiksi leikatut porkkanasuikaleet, paistetaan lihat kypsäksi. Lisätään paprikat, paistetaan hetki ja lisätään tomaattimurska, valkoviini, sitruunanmehu, oliiviöljy, silputtu valkosipuli sekä mausteet. Annetaan kiehua hiljalleen kypsäksi, tarkistetaan maku ja lisätään suolaa sekä mustapippuria tarpeen mukaan.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Mustaherukkainen sitruunatiramisu




Tässä vielä toisenlainen tiramisu, joka on sitruunan ystäville ja niille, jotka eivät niin kahvinmausta välitä. Tiramisussa toistetaan kolmea kerrosta: sitruunamascarponea, mustaherukkahilloa ja murskattuja cantuccini-keksejä. Itse tykkään mustaherukkahillon raikkaasta mausta ja sitä on tehtynä reilunlaisesti, toki mikä tahansa muukin hillo tähän kelpaa makua antamaan.
Sitruunamascarpone:
  • 0,75 dl kermaa
  • 100g mascarponea
  • 0,3 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 sitruunan raastettua kuorta
  • 0,2 dl sitruunalikööriä
Vatkataan kerma vaahdoksi, lisätään joukkoon mascarpone sekä muut aineet ja sekoitetaan kauniiksi vaahdoksi. Asetellaan tarjoilulasiin kerroksittain keksinmuruja, mustaherukkahilloa sekä sitruunamascarponea.




Cantuccini


Italialaiset mantelikeksit ovat pojun herkkua. Keksien hyvä puoli on se, että ne säilyvät hyvin kannellisessa laatikossa ja ovat hyviä kaakon, teen tai kahvin kera. Nämä muruset liittyvät oikeastaan seuraavaan ohjeeseen ja siksi ajattelin laittaakin keksien ohjeen tähän.
  • 1 pss kuorittuja manteleita
  • 4,5 dl jauhoja
  • 2 d sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl piparkakkumaustetta
  • 3 munaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl mantelilikööriä
Paahdetaan manteleita 180 asteessa viitisen minuuttia.  Annetaan jäähtyä. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään, vatkataan munat kevyesti ja lisätään kuiviin aineisiin. Maustetaan manteleilla, appelsiinilla ja manteliliköörillä. Jaetaan taikina neljään osaan ja muotoillaan pellille pötköksi. Litistetään pötköt hiukan kämmenellä. Paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia kunnes keksit ovat selvästi kohonneet ja levinneet. Pötköt leikataan vinottain reilun sentin kokoisiksi kekseiksi. Keksit laitetaan uudelleen pellille ja paahdetaan kummaltakin puolelta 10-15 minuuttia.

Mascarpone


Mascarpone on italialaisesta lehmänmaidosta valmistettua tuorejuustoa, jota käytetään ruuanlaitossa. Mascarpone on kotoisin Lombardian alueelta ja sitä on tehty jo vuosisatojen ajan. Mascarponea käytetään jälkiruuissa kuten tiramisussa sekä vanukkaissa ja leivonnassa. Sitä voidaan käyttää myös suolaisiin ruokiin kuten pastoihin, risottoihin ja kastikkeisiin täyteläisemmän maun aikaansaamiseksi. Mascarponen rasvaprosentti on 60 ja sen maku on mieto ja hienostunut.

Reposaari -talvi




sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Meloni-mozzarellasalaatti




Herkullinen salaatti vaikkapa alkupalaksi tai naposteluun ja sopiva kaikille painonpudottajillekin, joita täällä tuntuu käyvän runsain mitoin. Me söimme tätä pizzan kera.
  • salaattisekoitusta
  • 0,5 Cantaloupemelonia
  • 0,5 Hunajamelonia
  • 1 rasia luumutomaatteja
  • herneenversoja
  • marinoituja mozzarellapalloja
Marinoidut mozzarellapallot:
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 0,5 tuoretta chiliä siputtuna
  • 1,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus sokeria
  • 3 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
  • 200g mozzarellapalloja
Sekoitetaan marinadin ainekset kulhossa ja kumotaan joukkoon valutetut mozzarellapallot. Käännellään ja annetaan maustua jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.


Italialainen pizza


Minä suuri kokki tein eilen ihanille vieraillemme italialaispizzoja. Tein aika ison määrän pohjataikinaa kerralla ja tietysti pöydällä italialaiseen tapaan. Jauhot siis isoksi keoksi pöydälle ja keon keskelle kolo, johon neste kaadetaan. Siihen asti meni hyvin, kunnes otin liikaa jauhoja reunalta keskelle ja sen jälkeen pari liian hätäistä liikettä, jolloin nesteet valahtivat menemään pitkin tasoa ja reunalta alas suoraan Ukon miljoonatavaralaatikkoon. Siinä oli puolisen tuntia hiki pinnassa, kun yritin pelastaa kaikennäköisiä papereita ja jos jonkinnäköistä tavaraa. Jos on naisten käsilaukut täynnä tarpeellista tavaraa, niin kyllä sitä löytyy miesväeltäkin, miten yhteen laatikkoon voi mahtua niin paljon tilpehööriä. Onneksi Ukko oli juuri paikallisessa gurmeeravintolassa (lue kioskilla) syömässä vastavalmistettuja norsseja, niin sain yksitellen kuivailla joka ainoan nippelin ja napiskan, lähetin vaan viestin, että vesivahinko. Poju totesi kiireistä touhua katsellessaan, että äidillä taitaa tosissaan olla kriisi, kun noin kiire ja paljon rumia sanoja. Isommat pojat irvailivat, että olisi tullut viikon youtubehitti, jos olisi otettu suuren kokin taiturointi talteen. Ja koska tapoihin kuuluu, että periksi ei anneta, niin toinen kerta toden sanoi ja taikina onnistui täydellisesti. Kokeilkaa ihmeessä, tämän parempaa pohjaa ei mielestäni ole ja onnistuuhan tämä myös yleiskoneella, jos haluaa helpommalla päästä. Tästä annoksesta tulee 6 pizzaa tai pari uunipellillistä.
  • 1 kg vehnäjauhoja
  • 6 dl vettä
  • 17g noin puolitoista pussia kuivahiivaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • 4 rkl valkosipulimaustettua oliiviöljyä
Sekoitetaan jauhot sekä suola ja laitetaan kasaksi pöydälle ja tehdään keskelle kolo. Sekoitetaan lämpimään veteen kuivahiiva, öljy sekä sokeri ja annetaan seistä hetken. Kaadetaan seos taikinan keskelle. Siirretään reunoilta jauhoja keskelle ja sekoitellaan, lisätään jauhojen määrää kunnes jauhot ja vesi ovat yhdistyneet sopivaksi massaksi. Lopuksi pyöritellään taikina jauhoisin käsin pehmeäksi palloksi ja laitetaan nousemaan jauhotettuun kulhoon. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen sitä vaivataan pöydällä muutama minuutti, jaetaan kuuteen osaan, levitetään jauhoisin käsin ohuiksi pizzapohjiksi, täytetään ja annetaan kohota jonkun aikaa, paistetaan 220 asteessa kypsiksi. Täytteitä voi sitten valita omien mielihalujen mukaan ja päälle ehdottomasti siivutettua mozzarellaa.
Viinirypäletäyte:
  • kourallinen tummia ja vaaleita viinirypäleitä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • luraus makeaa valkoviiniä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • iso kasa mozzarellaa
  • päälle pinjansiemeniä ja tuoretta rosmariinia
Sekoitetaan oliiviöljy sekä viini ja sokeri, pyöritellään puoliksi leikatut viinirypäleet seoksessa ja kaadetaan pizzan päälle. Lisätään päälle mozzarellan siivuja ja ripotellaan mukaan pinjansiemeniä sekä hiukan tuoretta rosmariinia. On hyvää.





lauantai 23. helmikuuta 2013

Tiramisu



Kiki toivoi tiramisun ohjetta ja tässä se tulee. Tosin tämä on hiukan oma muunnelma siitä alkuperäisestä italialaisesta, sillä en voi syödä raakaa kananmunaa. Kermanhan voi siis halutessaan korvata 5 munan valkuaisvaahdolla. Pidän tästä ohjeesta myös siksi, että täyte on sopivan tukevaa, jolloin tämä on helppo koota ja näyttää kauniilta. Jos et ole koskaan tehnyt tiramisua, on tästä helppo aloittaa ja on takuuvarmasti hyvää. Mikäli et löydä savoiardikeksejä, voit tehdä vaalean kääretorttupohjan, joka jaetaan kolmeen osaan ja kostutetaan samoin kuin keksit. Jos taas sinulla ei satu olemaan mantelilikööriä voi kostutukseen käyttää myös kahvilikööriä tai marsalaa.
  • 200g savoiardikeksejä
  • 2 dl espressoa
  • 3 dl vispikermaa
  • 250g mascarponejuustoa
  • 0,75 dl sokeria
  • 5 rkl mantelilikööriä
  • kaakaojauhetta
Vatkataan vispikerma kovaksi vaahdoksi ja lisätään mascarpone, 2 rkl mantelilikööriä ja sokeri. Sekoitetaan espresson joukkoon 3 rkl mantelilikööriä ja kostutetaan kolmasosa kekseistä espressolla. Laitetaan keksit jonoon tarjottimelle sokeripuoli ylöspäin, levitetään päälle kolmasosa täytteestä. Samoin tehdään toinen ja kolmas kerros niin, että viimeiseksi siis tulee täytettä. Annetaan tiramisun maustua jääkaapissa muutama tunti. Koristellaan ennen tarjoilua kaakojauheella.






perjantai 22. helmikuuta 2013

Gorgonzola-viikunapiiraat


Gorgonzola on leivonnassa aikamoista herkkua. Tämä ohje on suoraan maku.fi sivustolta ja on kyllä kokeilemisen arvoinen, jos olet homejuuston ystävä. Ukko tuossa äsken kuljeskeli viinilasin ja piiraan kanssa ja mutisi itsekseen, että on se hyvä, että menen ensi viikolla töihin, niin loppuu tämä viikolla herkuttelu. Minusta nyt on kyllä jo viikonloppu :).
Pohja: 
  • 125g voita
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl leivinajauhetta
  • 0,5 dl vettä
Täyte:
  • 150g Gorgonzola juustoa
  • 2 kpl munia
  • 100g mozzarellaraastetta
  • 2 dl ruokakermaa
  • 0,25 tl mustaa pippuria
Pinnalle:
  • viikunoita
  • balsamiviinietikkasiirappia
Sekoitetaan kylmä voi, jauhot, suola ja leivinjauhe veitsellä murumaiseksi seokseksi ja lisätään koko ajan sekoittaen kylmä vesi. Sekoitetaan tasaiseksi, jaetaan kahteentoista osaan ja painellaan taikina voidellun muffinssipellin koloihin, tästä määrästä tulee 12 piirasta. Leikataan Gorgonzola 12 osaan ja laitetaan osat piiraiden pohjalle. Sekoitetaan munat, juustoraaste, kerma ja pippuri kulhossa ja kaadetaan täyte vuokiin pohjien päälle. Paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Leikataan viikunat ohuiksi viipaleiksi ja sivellään kevyesti balsamicosiirapilla. Asetellaan viipaleet piiraiden päälle ja paistetaan vielä 5-10 minuuttia. Irrotetaan hieman jäähtyneenä veitsen avulla.




Gorgonzola


Gorgonzola on italialainen lehmän täysmaidosta valmistettu mureneva, kermainen ja runsasrasvainen sinihomejuusto, joka on saanut nimensä Lombardiassa lähellä Milanoa sijaitsevan Gorgonzolan kaupungin mukaan. Gorgonzolan ominaisuuksia on yritetty matkia siinä kuitenkaan onnistumatta. Sen ominaismausta joko pitää tai sitten ei. Iso sylinterin mallinen kokonainen juusto painaa kymmenisen kiloa ja juustoa kypsytetään 3-6 kuukautta. Gorgonzolaa voidaan käyttää monin eri tavoin. Sitä voi sekoittaa risottoon valmistuksen loppuvaiheessa. Se sopii pastaan ja pizzaan sekä salaatteihin ja kastikkeisiin. Gorgonzolaa käytetään myös pöytäjuustona.


torstai 21. helmikuuta 2013

Peche ripiene al forno


Nopea herkullinen jälkiruoka. Valutetaan persikat ja kuivataan hyvin. Sekoitetaan keskenään hyvin murskatut keksit, 1,5 rkl Amarettoa, kananmunan keltuaiset ja sokeri. Laitetaan tahna persikan puolikkaiden keskelle, lisätään päälle nokare voita. Paistetaan 180 asteessa 20 minuuttia. Tarjoillaan vaniljajäätelön kera.
  • 2 tlk säilykepersikoita
  • 1,5 rkl Amarettoa
  • 6 kpl Digestive keksejä
  • vaniljajäätelöä
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 4,5 rkl sokeria
  • 3 kananmunan keltuaista
  • voita

Italialainen kanakeitto


Olen äärettömän iloinen siitä, että olen löytänyt ruokalajeja, joihin voi mielin määrin laittaa vihanneksia ja silti ne ovat miesväen lempiruokia. Tässä yksi niistä. Jos ette ole tämäntyyppistä keittoa ennen kokeilleet, niin nyt olisi korkea aika, on takuuvarmasti herkullista. Kuvassa lientä on hiukan vähämäisesti, mutta se liemi taitaa olla se paras osa keitossa. Tästä saa myös hyvän kasvisversion jättämällä kanan pois ja laittamalla kanaliemikuution tilalle kasvisliemikuution.
  • 1,5 l vettä
  • 2 kanaliemikuutiota
  • 0,5 kukkakaalia
  • 0,5 kesäkurpitsaa
  • 1 pss herneitä
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 tl currya
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 600 g marinoimattomia broilerinfilesuikaleita
  • 1 pkt Olympia sulatejuustoa
  • 1 rkl sitruunanmehua
Kuumennetaan vesi kiehuvaksi ja lisätään siihen liemikuutiot, sipuli, curry, laakerinlehdet sekä raastettu inkivääri. Keitetään hiljalleen kymmenisen minuuttia. Ruskistetaan nopeasti kanafilesuikaleet pannussa ja lisätään keittoon. Lisätään myös paloitellut vihannekset ja sitruunanmehu ja keitellään hiljalleen kypsäksi. Lisätään lopuksi sulatejuusto ja kuumennetaan kunnes juusto on hyvin sulanut. Poistetaan laakerinlehdet ja ripotellaan pinnalle persilijaa.

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Keväistä aurinkoa


Täksi päiväksi luvattiin aurinkoa ja lupaus piti onneksi paikkansa. Teimme pojun kanssa nopsasti italialaista keittoa sekä täytettyjä persikoita ja lähdimme ulkoilemaan. Kerrassaan ihana ilma ja tätä on luvassa ensi viikoksikin. D-vitamiinit tuli siis tältä päivältä kerättyä. Sisustaminen on ollut viime aikoina hiukan vaisua, mutta kukkasen verran on sitäkin harrastettu. Ostin minigerberan ja se on kyllä keväisen kaunis. On täällä keväisen perinteen mukaan hiukan mööbleerattukin, mutta siitä myöhemmin.


Italialaiset prosciuttomuffinit


Suolaiset muffinssit niiden ainaisten makeiden tilalle, ohje napattu aikoinaan jostain lehdestä ja muutettu omaan suuhun sopivaksi. Näissä on jännä hiukan erilainen kuohkea rakenne. Täytettäkin on helppo vaihdella, jos joku aines ei miellytä.
  • 130g voita
  • 2 munaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 50g prosciuttosiivuja
  • 50g aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 tl pizzamaustetta
  • mozzarellaraastetta
Sulatetaan ja jäähdytetään voi. Vatkataan kierrevatkaimella kevyesti joukkoon kananmunat, suola ja kermaviili. Sekoitetaan keskenään jauhot sekä leivinjauhe ja lisätään taikinaan varovasti puuhaarukalla sekoittaen. Lopuksi lisätään paloiteltu prosciutto ja valutetut, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Päälle ripotellaan pizzamaustetta ja mozzarellaa. Jaetaan taikina 12 muffinssivuokaan ja paistetaan muffinssipellillä 200 asteessa 15 minuuttia

Italialainen ruokaisa salaatti


Erittäin hyvä ja ruokaisa salaatti joko alkupalaksi tai ihan kevyehköksi pääruuaksi. Vaatii pientä näpräilyä, mutta lopputulos on sen arvoinen. Timjamin tilalla voi käyttää myös ison nipun tuoretta salviaa, joka kuullotetaan nopeasti kastikkeen teon loppuvaiheessa ja tarjoillaan välittömästi, sillä tummuu helposti.
  • salaattia
  • rucolaa
  • 2 kpl broilerin filettä
  • 1 pkt prosciuttoa
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • Parmesan juustoa 
Kastike:
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl kuivattua timjamia
  • mustaa pippuria
  • 2 rkl rullien paistamisöljyä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • valkoviinietikkaa
Huuhdellaan salaatti ja tomaatti. Leikataan tomaatit puoliksi. Kuoritaan ja silputaan valkosipuli. Huuhdellaaan ja kuivataan 2 kananfilettä. Leikataan fileet kahdeksaan noin 2-3 paksuiseen viipaleeseen. Rouhitaan viipaleiden päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Rullataan fileet prosciutton siivuihin ja tikutetaan. Paistetaan rullat pannulla reilussa öljyssä niin kaun kunnes kinkkuun tulee kaunis pinta. Jäähdytetään. Jätetään 2 rkl paistoöljyä pannulle ja kuullotetaan valkosipuli. Lisätään mustaa pippuria, loraus valkoviinietikkaa ja timjami. Asetetaan lautaselle ensin salaatit ja päälle rucolaa. Leikataan jäähtyneet rullat vinottain puoliksi ja asetellaan lautaselle ympyrään vino puoli ylöspäin. Rullien väliin laitetaan tomaatinpuolikkaita. Lusikoidaan kastiketta tomaattien ja rullien päälle ja koristellaan keskiosa parmesaanin siivuilla.


tiistai 19. helmikuuta 2013

Pappa al pomodore


Pappa al pomodore eli italialainen tomaattikeitto. Tämän voi jättää käyttämättä tehosekottimessa, jos haluaa, mutta tulos on kauniimpi ja tasaisempi, jos sen tekee. Jonkun verran chilinen, mutta todellinen chilin ystävä laittaa sitä enemmänkin. Maustamiseen voi myös käyttää ruokalusikallisen punaista pestoa, mutta itse en sitä laita pähkinän takia. Kasvisfondin voi korvata 3 dl kasvislientä. Helppo ja nopea, niin ja kevyt.
  • puolet purjosta
  • 1 mieto chilipaprika
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 kasvisfondi
  • 3 dl vettä
  • 1 tl sokeria
  • 3 reilusti kuivahtanutta vaaleaa maalaisleivän palaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 0,5 dl basilikaa ja persilijaa
Purjo pestään ja siivutetaan ihan ohuiksi renkaiksi. Chilipaprikasta poistetaan siemenet, ja chili sekä valkosipuli leikataan pieniksi paloiksi. Purjoa ja chiliä kuullotetaan hetki öljyssä kattilassa, lisätään valkosipuli ja tomaattimurska sekä vesi ja kasvisfondi. Kiehautetaan ja lisätään maalaisleipä pieninä paloina. Annetaan kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Maustetaan mustapippurilla, basilikalla, persilijalla ja pestolla.Tarjoillaan vaalean maalaisleivän kera.


Prosciutto-mozzarellatortano


Täällä on talvilomaa aloiteltu italialaisissa tunnelmissa ja kaikki ovat tyytyväisiä. Mikä siinä saapasvaltion ruuassa sitten viehättää? Mielestäni italialaisen ruuan valtteja ovat maailman parhaat raaka-aineet, helpot makuyhdistelmät ja kunnioitus ruokailua kohtaan. Mielikuva iloisesti rupattelevasta italialaisperheestä herkullisia ruokia notkuvan pöydän äärellä elää yhä. Italia on kiistatta yksi suurimpia ruoka- ja viinimaita ja sen historiallinen, maukas sekä moniulotteinen ruokakulttuuri on tiedostettu ympäri maailmaa. Italian maakuntien eri ilmastot antavat oman värikkään leimansa kunkin alueen ominaisiin ruokiin. Tässä rapeakuorinen täytetty leipä, joka ei meillä tahdo keritä leipälaatikkoon saakka.
  • 30g hiivaa
  • 6 dl vettä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1-2 rkl suolaa
  • 13-14 dl vehnäjauhoja
  • 200g mozzarellaraastetta
  • 1 pkt prosciuttoa
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
Liuotetaan hiiva lämpimään veteen. Lisätään juureen muutama desi vehnäjauhoja ja sekoitetaan hyvin. Lisätään hunaja sekä öljy ja alustetaan taikinaan jauhoja niin, että se irtoaa käsistä, mutta jätetään niin löysäksi kuin työstämisen kannalta on mahdollista. Itse en laita 14 dl enempää vehnäjauhoja, vaikka taikina jääkin löysähköksi, paljon jauhoja pöydälle leivontavaiheessa niin onnistuu. Nostatetaan kaksinkertaiseksi liinan alla ja taputellaan hyvin jauhotetulla pöydällä suorakulmion muotoiseksi levyksi. Ripotellaan levylle juusto laitetaan vierekkäin prosciutton siivut ja päällimmäiseksi basilikan lehdet. Kääritään levy rullalle ja laitetaan ympyräksi pellille. Paistetaan 200 asteessa kypsäksi eli noin 20-30 minuuttia. Tämä leipä on selkeästi suolainen eli jos olet vähäsuolaisen leivän ystävä pienennä hiukan suolan määrää.


sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Sitruunabroileria


Kevyt ja hiukan erilainen broileriruoka. Nuudelit tai nuudelskat, kuten miesväki sanoo, ovat meillä erittäin suosittuja, sillä pojat tekevät niitä usein itselleen. Minä en ole koskaan ensimmäisiäkään nuudeleita valmistanut eli meillä se on tyystin poikien hommaa. Nämä nuudelit on maustettu kevyesti lihaliemikuutiolla, mutta tämän ruuan kanssa sopii joku tulisempikin versio. 
  • 2 punaista mietoa chiliä
  • 1 dl sitruunanmehua
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 4 cm tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl öljyä
  • 600g maustamattomia broilerin filesuikaleita
  • 1 keltainen paprika
  • 1 pss pakastemaissia
  • 1 pss pakastepapuja
  • nuudeleita
Poistetaan chileistä siemenet ja hienonnetaan palot. Sekoitetaan chili, sitruunanmehu, soijakastike, sokeri ja vesi keskenään ja jätetään odottamaan. Kuoritaan ja hienonnetaan sipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuoritaan ja raastetaan inkivääri. Kuullotetaan ensin sipulia muutama minuutti. Lisätään sitten valkosipuli sekä inkivääri ja jatketaan kuullotusta minuutin ajan. Sitten lisätään filesuikaleet ja paistetaan kypsäksi. Paloitellaan paprika joukkoon ja lisätään maissi sekä pavut. Jatketaan paistamista, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Sekoitetaan hyvin joukkoon sitruunakastike ja kuumennetaan seos. Tarjoillaan nuudelien kera.


Omenapiiras omenassa


Jos sunnuntaipäivänä ei ole muuta tekemistä, voi näpräillä jälkiruuaksi omenapiirasta omenaan. Pientä kärsivällisyyttä vaativa, mutta yksinkertainen ja herkullinen vaihtoehto. Omenista leikataan hattu ja sisälmykset koverretaan pois. Jokaiseen omenaan tehdään täyte, jossa on keskenään sekoitettu pieneksi pilkottua omenaa, ruokalusikallinen sokeria, puoli lusikallista vehnäjauhoja ja puoli teelusikallista kanelia. Piparikantta varten sekoitetaan keskenään kaikki ainekset vatkaimella. Kaulitaan jauhoitetulla pöydällä levyksi ja otetaan isolla kukkamuotilla pipareita, joihin tehdään pillillä ilmareikiä. Kannet laitetaan taittamatta omenien päälle ja paistetaan 190 asteessa 30 minuuttia. 
Piparikannet:
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 100 g aavistuksen sulatettua voita
  • 1 muna
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl leivinjauhetta






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...