maanantai 29. huhtikuuta 2013

Golden Cap siiderivaahdot


Sinebrychoff lähetti mukavan vapun tunnelmiin sopivan paketin. Hiukan suhtauduin varauksella, sillä en ole mikään siiderin suuri ystävä ja lähinnä käytän sitä erilaisten hedelmien maustamiseen. Täytyy kuitenkin sanoa, että tämä paketti sisuksineen oli positiivinen yllätys. Golden Cap uutuussiiderien makuun ja ulkoasuun on erityisesti panostettu ja se on kyllä kannattanut. Maussa on mielestäni päästy hyvin lähelle luonnollista makua, eivätkä juomat ole ylimakeita. Tarjolla on myös oikein hyvä alkoholiton siideri.


Stawberry & Lime herätti sellaisen kesäkaipuun, että piti kehitellä jotain mansikkaista ja raikasta. Mansikkainen siiderivaahto on helppo toteuttaa ja se on hiukan erilainen vaihtoehto perinteisille rahkaherkuille. Vatkataan kerma kovaksi vaahdoksi, lisätään siihen sokeri sekä siideri ja sekoitetaan. Lopuksi vatkataan sekaan mascarpone. Murustellaan muutamia mansikkadominoita murusiksi ja asetellaan tarjoiluastiaan vuoronperään siiderivaahtoa ja dominomurusia. Koristellaan mansikoilla. Nautitaan Golden Cap mansikkasiiderin ja mansikoiden kera.

Mansikkainen siiderivaahto:
  • 1 dl Golden Cap Strawberry & Lime siideriä
  • 250 g mascarponea
  • 1,5 dl vispikermaa
  • mansikka Dominoita
  • 1 dl sokeria tai maun mukaan
  • 1 tl vaniljasokeria


Lemon Soda nousi kyllä kaikista eri vaihtoehdoista ehdottomaksi suosikikseni, suuri sitruunan ystävä kun olen. Kerrassaan raikas ja erilainen maku. Niinpä siitä piti myös tehdä siiderivaahtoa. Vatkataan kerma kovaksi vaahdoksi, lisätään sokeri sekä siideri ja lopuksi rahka. Muutama sitruunan siivu päälle ja suuhun. Yksinkertaista mutta sangen hyvää.


Sitruunainen siiderivaahto:
  • 1 dl Golden Cap Lemon Soda siideriä
  • 1,5 dl vispikermaa
  • 1 prk vaniljarahkaa
  • 1 dl sokeria tai maun mukaan


Näiden vapputunnelmien myötä haluan toivotella kaikille oikein iloista ja riemukasta vappua. Minä poistun loppuviikoksi muille maille vappua viettämään, siitä sitten lisää myöhemmin. Ja tämä postaus ei sitten ollut maksullista mainontaa, vaan kokemuksia ja kokeiluja täältä meidän keittiöstä.


Vappunaposteltavaa


Tässä muutama ohje vapun naposteltaviksi. Täytetyt herkkusienet sekä tomaatit ja salamitaskut. Poistetaan herkkusienistä jalat, koverretaan tomaateista sisukset pois ja laitetaan pannulle, lisätään hiukan yrttimaustettua tomaattimurskaa, iso silputtu punasipuli, pilkottua pekonia ja haluttuja mausteita. Paistetaan kypsäksi, laitetaan täyte tomaatteihin sekä herkkusieniin ja kuorrutetaan mozzarellajuustolla, paistetaan uunissa 180 asteessa viitisentoista minuuttia.




Nämä salamitaskut on helppo valmistaa ja makuja voi vaihdella mieltymysten mukaan. Leikataan tortillalevyt paloiksi, sovitellaan sopivasti metalliseen muffinivuoka-alustaan. Täytetään pippurituorejuuston, ketsupin ja punasipulimurskan seoksella, lisätään kerros mozzarellaraastetta, sitten sopiva kerros salamia ja päälle vielä kerros mozzarellaa, päälle tomaatti. Paistetaan lämpimäksi 180 asteessa viitisentoista minuuttia.

torstai 25. huhtikuuta 2013

Täytetyt tacokuoret


En ole hiukkaakaan vappuihminen, mutta tässä olisi hyvä vappunaposteltava. Pääasiassa meillä käytetään pehmeitä tortillakuoria, mutta vaihtelun vuoksi on kiva välillä käyttää myös tacoversioita. Näiden kanssa täyte vaan ei voi olla kovin valuvaa ja tykkäänkin tuosta hiukan paksummasta kastikkeesta, mikä on muutamien eri kokeilujen tulos. Se soveltuu hyvin myös moneen muuhunkin tarkoitukseen. Pohjalle tietysti salaattia, seuraavaksi kerros lihatäytettä, jossa on paistettua pekonia, tacomaustetta, hiukan tomaattimurskaa, sipulia ja papuja. Päälle tomaattia ja juustoa sekä tacokastiketta.
Tacokastike:
  • 0,5 dl majoneesia
  • 0,5 dl smetanaa
  • 0,5 dl original salsaa
  • 1 tl haluamaasi maustesekoitusta 
  • murskattuja tortilla sipsejä


tiistai 23. huhtikuuta 2013

Siltaremonttia


Jäätilanne suunnilleen tämä täällä meidän puolella eli hiukan vielä jäljellä. Luntakin löytyy ja merituuli on sen verran kalseaa, ettei talvitakista ihan vielä malta luopua. Riesana on tällä hetkellä se, että silta on tuolta tuulimyllyjen kohdalta remontissa ja joudumme kiertämään pitkän matkan keskustan kautta töihin päästäksemme. Linja-auto kulkee koululle kerran päivässä ja takaisin samoin. Eilen tosin jouduimme turvautumaan VPK:n apuun, kun auto hajosi kuutisen kilometriä ennen Reposaarta ja oppilaille olisi tullut kohtuuttoman pitkä aika odotella keskustasta tilattua seuraavaa linja-autoa. Toivotaan, että silta saadaan kuntoon kohtuullisessa ajassa.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Huurteiset marjat valkosuklaakastikkeessa


Kun ei kerran vielä ole kesä, niin leikitään edes. Nopsa herkullinen jälkkäri. Sulatetaan kattilassa 90g valkosuklaata ja 5 ruokalusikallista kermaa tasaiseksi massaksi, kaadetaan tarjoiluastiaan ja laitetaan aavistuksen sulaneita marjoja päälle, nam. Jos pakkasesta otetut marjat tuntuvat liian kirpakoilta, voi niitä toki sokeroida, mutta minusta turhaa, koska kastike on niin makeaa.


sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Prosciutto-herkkusienitäytteinen porsaan ulkofile


Meillä on täällä saaressa vain yksi pienehkö kauppa, joten välillä siis joutuu soveltamaan, kun kaikkia tarvikkeita ei ole saatavilla, ei varsinkaan sunnuntaiaamuisin, kun kauppa on kiinni. Niinpä tämäkin ohje on sellainen mitäs meiltä löytyy kaapista -versio. Siivutetaan prosciutto ja pilkotaan herkkusienet, paistetaan pannulla niin, että saavat hyvin väriä, lisätään silputtu kevätsipuli ja mausteet. Leikataan file levyksi, nuijitaan kevyesti, lisätään täyte, pyöritetään rullaksi ja sidotaan sopivasti kiinni. Ruskistetaan filerullan pinta nopeasti pannulla ja paistetaan 175 asteessa paistopussissa kypsäksi noin puolitoista tuntia.
  • reilu kilo porsaan ulkofilettä
  • 1 pkt prosciuttoa
  • 0,5 rasiaa herkkusieniä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria
  • 2 valkosipulin kynttä
  • nippu kevätsipulia
  • 1 dl parmesaaniraastetta




Parmesaani-mozzarellaperunat


Ylemmässä kuvassa perunat menossa uuniin ja alemmassa tulossa uunista. Meillä on ollut koko talven ilo nauttia sellaisesta hienosta palvelusta, että perunanviljelijä on kerran kuukaudessa tuonut perunat, porkkanat, punajuuret ja sipulit suoraan kotiovelle. Todella hyviä isoja perunoita, joita ei kauaa kuori. Tässä poikien yksi lempiohje. Pestään perunat hyvin ja lohkotaan sopiviksi paloiksi. Pyöritellään oliiviöljyssä. Sekoitetaan mausteet noin 6 ruokalusikalliseen oliiviöljyä sopivaksi massaksi. Pyöritellään perunat seoksessa, laitetaan pellille ja ripotellaan päälle mozzarellajuustoa. Paistetaan 200 asteessa noin puolisen tuntia perunoiden koosta riippuen. Varioinnin mahdollisuudet ovat rajattomat, tällä kertaa ei ollut persilijaa eikä pippuria.
  • 8 isoa perunaa
  • oliiviöljyä
  • 2 tl valkosipulirouhetta
  • 3 tl paprikaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl parmesaanijuustomurua
  • 1 dl mozzarellajuustoa
  • (2tl persilijaa)
  • (1 tl cayennepippuria)


Rakkautta






Edellisen postauksen toffeisiin tunnelmiin sopivat nämä tänään bongatut aika rakastuneet joutsenet. Vuodesta toiseen joutsenet ihastuttavat puhtaan valkoisella, uljaalla olemuksellaan ja ikuisella rakkaudellaan. Viime kesänä seurasin yhden perheen elämää aika läheltä ja se oli kyllä hienoa. Juuri ennen talvea sain vielä koko perheestä kuvia keskellä myrskyä ja päästiin pojun kanssa ihan muutaman metrin päähän upeita lintuja seurailemaan.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Toffeinen mascarponevaahto


Tässä on sellainen toffeenystävän unelma. Omasta päästä vedetty ohje, joka on meillä suuressa suosiossa. Pehmeä, toffeinen ja sangen makea jälkiruoka. Kerma vatkataan vaahdoksi, lisätään sokeri, likööri ja mascarpone, sekoitetaan tasaiseksi vaahdoksi. Lisätään joukkoon pieneksi murustettuja mokkamarenkeja ja säästetään loput hieman isommat palaset koristeeksi. Marengit sulavat mukavasti vaahdon joukkoon.
  • 250 g mascarponea
  • 1,5 dl vispikermaa
  • vajaa 0,5 dl sokeria
  • 2 rkl Dooley´s toffeelikööriä
  • 10 kpl mokkamarenkeja




perjantai 19. huhtikuuta 2013

Vaasan RuisNachot




Yhteistyötarjouksia satelee nyt siihen malliin, että ole päättänyt ottaa vastaan ne, jotka minusta vaikuttavat kiinnostavilta. Postailen asioista, jotka ovat oikeasti heilauttaneet makuhermoja ja jätän unholaan ne, mistä ei mitään värähdyksiä synny. Sain kokeiltavaksi Vaasan RuisNachoja ja koska ihastuin tuotteisiin ensinnäkin lisäaineettomuuden sekä rakenteen ja makujen takia, suunnittelin molemmille mauille oman dippikastikkeen. Valkosipuli & yrtti -mausteisille tein yrttisyyttä korostavan rosmariinidipin ja Seesami & merisuola -mausteisille aavistuksen happaman, makeahkon ja täyteläisen dipin. RuisNachot sopivat mutusteltavaksi ilman lisukkeitakin, mutta pojat kyllä hurrasivat hyvien dippien puolesta. Niin ja vielä yksi mainitsemisen arvoinen asia, RuisNachoissa käytetty vilja on 100% ruista. Kyllä nämä aina sipsit voittaa.
Valkosipuli & yrtit RuisNachojen dippi:
  • 150 g creme fraichea
  • 100 g kermaviiliä
  • 1 reilu rkl pieneksi silputtua tuoretta rosmariinia
  • 1,5 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl valkosipulirouhetta
Seesami & merisuola RuisNachojen dippi:
  • 100 g kermaviiliä
  • 120 g smetanaa
  • 1,5 rkl sweet chili kastiketta
  • 1,5 rkl ketsuppia
  • 1 rkl soijakastiketta






torstai 18. huhtikuuta 2013

Pekoninen ruusukaalisalaatti


Peipponen ja västäräkki bongattu Reposaaressa, joten eiköhän se kesäkin tule tuossa tuokiossa. Vielä näillä ilmoilla lämmin salaatti sopii hyvin ruokapöytään, sillä tänäänkin on satanut koko päivän ja on kalsea keli. Aina ei tarvitse olla montaa eri ainesta saadakseen aikaiseksi jotain makuhermoja hivelevää. Tämä salaatti on sellainen must-tuote, jota kannattaa kokeilla. Suikaloidaan pekoni ja sipuli. Paistetaan pekonia hiukan aikaa pannussa ja lisätään sipuli. Lisätään ruusukaalin puolikkaat ja maustetaan kevyesti suolalla ja pippurilla. Paistetaan kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Siirretään tarjoilulautaselle ja ripotellaan päälle granaattiomenan siemeniä. Jos sattuu kaapissa olemaan ricottaa, niin siitä hiukan murusia päälle ja mainio lämmin salaatti on valmis.
  • 1 rasia ruusukaalia
  • 1 pkt pekonia
  • 1 iso punasipuli
  • suolaa, pippuria
  • granaattiomenan siemeniä


keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Täytetyt sitruunat


Olin muutaman päivän maistelemassa Turun antimia. Siinäkin ajassa kerkiää yllättävän paljon, kiitos vielä seuralaiselle mukavasta reissusta. Tässä sitruunainen jälkiruoka ja sanomattakin on selvää, että tämä on sitruunan ystäville. Pestään sitruunat erittäin hyvin kuumalla vedellä ja harjalla. Leikataan hattu ja pieni pala alaosasta pois ja koverretaan sitruunat tyhjiksi kulhon päällä. Mehu ja hedelmäliha kerätään talteen, kalvot laitetaan pois. Yllättävän hyvin sitruunoista lähtee sisältä sellainen reunakalvo pois, jolloin ne on mukava täyttää. Vatkataan vaahdoksi 2 dl kermaa, lisätään siihen sitruunanmehu ja hedelmäliha sekä 2-3 dl sokeria. Itse laitoin 2 dl ja jää sellainen mukavan kirpakka maku. Lopuksi lisätään purkki mascarponea ja sekoitetaan tasaiseksi. Sitruunat täytetään ja laitetaan hattu päälle, pakastetaan pariksi tunniksi ja otetaan pois pakkasesta kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.


sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Hedelmäinen salaatti


Papaijaa, kurkkua, salaattia, raejuustoa ja melonia, siinäpä se. Ja jokainen voipi ottaa sitä mitä mieli tekee.


Juustoperunat ja naudanliharuukku


Niin kiirettä pitää, ettei meinaa keritä tänne päivittämään lainkaan. Tervetuloa uusille lukijoille, toivottavasti löydätte mukavia reseptejä ja silmäniloa. Tänään oli alkuruokana hedelmäinen salaatti, pääruokana juustoperunat ja naudanliharuukku ja jälkiruuaksi täytettyjä sitruunoita. Olen kovasti tykästynyt noihin perunoihin, vaikka vaativatkin pientä näpertelyä, mutta se on ihan sopivaa puuhaa tällaiselle askarteluhenkiselle tyypille. Tuo naudanlihakastike on myös herkullista, kun muistaa haudutella tarpeeksi kauan. 

Juustoperunat:

Pestään ja kuoritaan sopiva määrä perunoita, leikataan perunat melkein alas asti viipaleiksi. Joka toiseen väliin laitetaan aivan ohut suikale voita ja joka toiseen väliin ohut viipale parmesaanijuustoa. Päälle ripotellaan hieman suolaa sekä mustapippuria ja lopuksi perunat pirskotetaan pienellä määrällä öljyä. Paistetaan 200 asteessa 45-60 minuuttia perunoiden koosta riippuen, paiston puolivälissä lisätään folio, ettei pinta tummu liikaa. Lurautetaan perunoiden väleihin pieni määrä kermaa ja laitetaan päälle Cheddar juustoa ja paistetaan vielä vartti ilman foliota. On tosissaan hyvää.

Naudanliharuukku:
  • 700g naudan paistisuikaleita
  • 1 iso punasipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 pkt Mustapekka juustoa
  • 3 dl vettä
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl soijakastiketta
Kuumennetaan pannu kuumaksi ja ruskistetaan siinä nopeasti sipuli ja lihasuikaleet kolmessa erässä. Siirretään lihat pataan. Viimeiseen erään sulatetaan juusto ja lisätään vesi sekä suola. Käännellään kunnes juusto on kokonaan sulanut. Laitetaan pataan ja haudutetaan uunissa 175 asteessa tunnin ajan. Lopuksi lisätään kerma sekä soijakastike ja haudutetaan vielä viisitoista minuuttia. Tarjoillaan juustoperunoiden kanssa. Tämän voi yhtä hyvin myös toteuttaa pannullakin varsinkin, jos tekee pienemmän erän kerralla.




perjantai 12. huhtikuuta 2013

Yrttikuorrutteinen lohi


Tämän ohjeen olen aikoinaan napannut jostain lehdestä ja todennut hyväksi. Tuo seos ei ole kovin voimakasta eli jos haluaa enemmän makua, voi lisätä vaikkapa sitruunapippuria tai chiliä. Maustetaan lohi suolalla. Laitetaan muut aineet vehnäjauhoja ja kananmunaa lukuunottamatta tehosekottimeen ja jauhetaan tasaiseksi seokseksi. Kaadetaan yrttiseos, jauho ja rikottu kananmuna kukin omalle lautaselleen. Kastetaan lohipala ensin jauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi yrttiseokseen. Taputellaan kalan päälle loppu yrttikuorrute. Kypsennetään uunivuoassa 175 asteessa 30 minuuttia.
  • 800 g lohta
  • 1 tl suolaa
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 1 dl tuoretta persilijaa
  • 3 paahtoleipäpalaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna


keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Mutakakku ja mustaviinimarjavaahto




Tässä vielä mutakakun ohje, monia olen kokeillut, tämä on muokkautunut parhaaksi, hurja määrä suklaata, mutta maku on sen mukainen. Tein näitä oikein kaksin kappalein naisille ja kun tulin juoksulenkiltä, olivat pojat pistelleet toisen kolmeen pekkaan. Esikko olisi halunnut ihan oman mutakakun, hänelle ei taida mikään suklaamäärä riittää. Sulatetaan voi ja suklaat kattilassa, jäähdytetään hieman. Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi, lisätään vaahtoon voisuklaaseos ja muut aineet. Kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia. Kakun pitää olla keskeltä sopivan mehukas, joten liian kauan ei kannata uunissa pitää. Mustaviinimarjavaahdon ainekset sekoitetaan keskenään, kerma vatkataan ensin vaahdoksi ja siihen lisätään varovaisesti sekoittaen loput aineet.
Mutakakku:
  • 4 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 180 g tummaa suklaata
  • 180 g maitosuklaata
  • 180 g voita
  • 2,0 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
Mustaviinimarjavaahto:
  • 2 prk mascarponea
  • 1 prk smetanaa
  • 2 dl vispikermaa
  • 0,5 dl limoncelloa
  • mustaviinimarjahilloa
  • sokeria maun mukaan




maanantai 8. huhtikuuta 2013

Mustikkainen juustokakku


Vietin lauantaina iltaa mukavan naisporukan kanssa ja leipasin heille pari kakkua. Työkaverin makoisan juustokakun innoittamana sovelsin useaa eri ohjetta ja lisäsin mausteeksi hiukan sitruunalikööriä. Sekoitetaan digestive-murut sulatettuun voihin ja painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoitetaan kierrevatkaimella täytteen ainekset sekaisin ja kaadetaan pohjan päälle. Sekoitetaan mustikat ja sokeri tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi, pudotetaan pisaroina kakun päälle ja vedetään veitsellä kuviot soseeseen. Paistetaan 175 asteessa uunin alatasolla 50 minuuttia, paiston puolivälissä lisätään folio vuoan pinnalle, ettei pinnasta tule liian tumma. Annetaan jäähtyä kunnolla ennenkuin irrotetaan kakku vuoasta, jottei pinta kovasti halkeile.
Pohja:
  • 250 g digestive-keksejä
  • 90 g voita
Täyte:
  • 350 g tuorejuustoa
  • 350 g maitorahkaa
  • 1 dl kermaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • 0,5 dl limoncelloa
  • 3 munaa
Päällinen:
  • 1 dl mustikoita
  • 3 rkl sokeria


Hedelmäinen salaatti


Tässä vielä yksi kevään raikas salaatti, jossa yksinkertaisesti salaattia, viinirypäleitä, mandariininlohkoja, minimozzarellapalloja ja pinjansiemeniä. Lisukkeena herkullinen kastike. 
Kastike:
  • 2 dl majoneesia
  • 0,5 dl mehua mandariineista
  • 0,5 dl appelsiininmehua
  • ripaus kanelia




sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Voi hyvänen aika sentään


Täytyy varmaan lakata käymästä iltasanomien sivuilla, kun aina hermostun jostain jutusta. Nyt uutisjuttuna ruokaosiossa oli, että TV-kokkien valmistama ruoka on todettu epäterveellisemmäksi kuin einekset. Kokeissa on jutun mukaan eroja, mutta yleisesti TV-kokit käyttävät liikaa voita, suolaa ja sokeria. Näin heidän ruuissaan on enemmän energiaa, proteiinia ja rasvaa markettien valmiseineksiin verrattuna. Tällä taas oikein kannustetaan siihen, että valitaan se nopea ja näpsäkkä eines, jonka raaka-aineet ovat mitä ovat, tuoreus sitä mitä on ja lisäainemäärät kammottavia. Allergiat lisääntyvät koko ajan ja olemme sairaampia kuin koskaan ennen. Suomessa varsinaisia lisäaineallergikkoja on viitisen tuhatta, mutta allergisesta nuhasta kärsii jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Lisäaineiden on todettu aiheuttavan erilaisia allergiaoireita sekä heikentynyttä vastustuskykyä, mutta eihän sitä sovi huudella, sillä kauppa se on mikä kannattaa. Lisäksi tämä eineskulttuuri on aiheuttanut sen, että koskaan ennen ei ruuan ostamiseen ja valmistamiseen ole käytetty yhtä vähän aikaa kuin nyt. Mainosten ja manipuloinnin avulla saadaan ihmiset toimimaan täysin luonnottomasti. Mitä tästä sitten seuraa? Tuoreiden kouluterveyskyselyiden tulos on karmeaa luettavaa. Yli 60% perheistä ei syö yhteistä kunnon ateriaa illalla ja kouluruokailun jättää väliin 40% oppilaista. He korvaavat ruokailun eineksillä, pikaruualla ja makeisilla. Lihavuus nuorison keskuudesssa on huolestuttavasti lisääntynyt. Säännölliset terveelliset elämäntavat ovat monissa perheissä unohtuneet ja tästä johtuen yhä enenevä määrä nuorista on koulussa väsyneitä, haluttomia ja ihan pihalla. Millaisen määrän EU:n hyväksymästä 350 lisäaineesta nämä nuoret ja monet aikuiset pumppaavat itseensä päivän aikana syömällä pelkkiä eineksiä? Ja tuo voi, niin ihana raikas luonnontuote, josta on tullut niin vaarallinen veikko. Jokainen, joka on hiukankin perehtynyt margariinien valmistusprosessiin ja siihen, kuinka vähän niiden muuttuneiden ainesosien vaikutusta ihmiseen on tutkittu, syö hyvällä omalla tunnolla lisäaineetonta voita sen mitä sitä nyt sitten tarvitseekin. Itse leivon vain voilla, koska kaikessa mahdollisessa vältän turhia lisäaineita ja koska pääasiassa käytämme kylmäpuristettuja kasvisöljyjä, jää voin määrä kokonaisuudessaan hyvin vähäiseksi. Mahdollisimman paljon meillä on käytössä lisäaineettomia perusraaka-aineita kuten lihaa, kalaa, kananmunaa, maitoa sekä kotimaisia hedelmiä ja marjoja. Mitä pitemmälle jalostettu tuote, sitä enemmän siinä on ylimääräisiä aineita. Paljon olisi elintarviketeollisuudella parantamisen varaa, mutta myös kuluttajalla. On helppoa mennä sieltä missä aita on matalin ja toki niin kannattaa välillä tehdäkin, mutta puhtaan, tuoreen, lisäaineettoman itsetehdyn ruuan merkitystä ei voi koskaan liiaksi korostaa varsinkin, jos ruuanlaitto on perheen yhteinen harrastus, jonka lomassa tulee juteltua päivän kuulumisia, oltua yhdessä ja nautittua kaikessa rauhassa kohtuudella herkullisista tuotoksista. Ja tuon iltalehden jutun asiantuntijoiden kommentoinnit jätän kyllä täysin omaan arvoonsa. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...