tiistai 30. heinäkuuta 2013

Suklainen mokkapalatorttu


Jos ei halua tehdä mokkapaloja koko pellillistä ja kaipaa muutenkin pientä vaihtelua, voi koittaa tällaista mokkapalatorttua. Pohja on perinteinen mokkapalapohja ja päällinen suklainen. Piirakka on siis makea ja suklainen. Sekoitetaan kananmunat ja sokeri, lisätään kuivat aineet ja lopuksi maito sekä rasva. Kaadetaan voideltuun piirakkavuokaan. Paistetaan 200 asteessa kypsäksi. Vatkataan täytteen kerma vaahdoksi. Notkistetaan tuorejuusto ja lisätään siihen sokerit ja sulatettu, jäähdytetty suklaa. Lisätään tuorejuustoseokseen lopuksi kermavaahto varovasti sekoittaen. Levitetään täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle ja koristellaan. Ja suklaahan voi olla oman maun mukaan mitä tahansa. Tässä on maitosuklaata.
Pohja:
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl maitoa
  • 100g voita sulatettuna
Täyte:
  • 2 dl vispikermaa
  • 200g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g suklaata
  • mansikoita ja marenkeja




Mansikkapannari


Herkkupannaria joko hillolla tai tuoreilla mansikoilla. Tässä tapauksessa on laitettu hilloa. Hillo sekoitetaan taikinan joukkoon. Jos laitat pannarin päälle tuoreita mansikanviipaleita, voi niiden päälle vielä ripotella vaahterasiirappia. Paistamislämpötilaksi valitsen 180, kestää hiukan kauemmin kypsyä, mutta pinnasta tulee rapeampi. Pelti kannattaa laittaa uuniin keskitasoa asteen alemmaksi.
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • iso luraus vaahterasiirappia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 8 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 100g voita sulatettuna
  • 2-3 dl mansikkahilloa tai tuoreita mansikoita
  • vaahterasiirappia


maanantai 29. heinäkuuta 2013

Aurinkoinen nektariinipiirakka


Käytän usein tätä samaa piirakkapohjaa, joka on mielestäni nopea ja reilu eli siis tarpeeksi paksu. Tällä kertaa täytteenä todella kypsiä nektariineja, persikkakin sopii ihan yhtä hyvin. Pääasia, että hedelmät ovat kunnolla kypsiä. Sulatettuun voihin sekoitetaan muut aineet ja taikina levitetään piirakkavuokaan. Leikataan nektariinit kuorineen lohkoiksi ja levitetään pohjan päälle. Sekoitetaan appelsiinin mehu, sokeri sekä likööri ja levitetään tasaisesti nektariinien päälle. Kuorrutuksen avulla nektariinit säilyvät mehevinä. Paistetaan 180 asteessa kypsäksi.
Pohja:
  • 200 g voita sulatettuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 6 dl jauhoja
  • 1 iso kananmuna
  • 2 tl kanelia
Täyte:
  • 5-6 nektariinia
  • 3 rkl appelsiinin mehua
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl persikkalikööriä

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Marjastelua


Tänään on vietetty päivä mummulassa marjoja noukkien. Huomenna siis edessä hillottelua. Olisipa tuollainen iso piha, jossa on juureksia, vihanneksia, yrttejä, omenoita, kirsikoita, luumuja, marjapensaita ja karviaisia. Lisäksi vielä isot kukkamaat ja nurmikkoa. Kaunista katseltavaa ja paljon vanhoja aarteita. Leppoisan kesätunnelman kruunasi mummun herkullinen kesäkeitto omista aineksista, sitä pitää kerran kesässä ehdottomasti saada.




Savukalasalaatti avokadokastikkeella


Ja toinen ruokaisa kesäpäivän salaatti. Aineksina salaattisekoitus, herneenversoja, avomaan kurkkua, kevätsipulin varsia, paprikaa, luumutomaattia, savustettua lohta ja avokadokastiketta. Yksinkertaisesti hyvää. Ja avokadokastikkeen ohje vielä tähänkin. Avokado soseutetaan hienoksi ja sekoitetaan muiden aineiden kanssa, jos kastikkeeseen haluaa makeutta, voi siihen lirauttaa hiukan vaahterasiirappia. Avokadon tulee olla ihan kypsä eli kun sormella painetaan, tulee pintaan painauma.
Avokadokastike:
  • 1 avokado
  • 1 prk ( 200g) turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl limen mehua
  • 2 tl korianteria silputtuna
  • reilusti ruohosipulia
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustaapippuria




Tonnikalasalaatti avokadokastikkeella


Ruokaisa kesäpäivän salaatti. Aineksina yksinkertaisesti salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, luumutomaattia, punasipulia ja tonnikalaa. Kastikkeena avokadokastike, joka sopii mielestäni hyvin kalasalaateille. Avokado soseutetaan hienoksi ja sekoitetaan muiden aineiden kanssa, jos kastikkeeseen haluaa makeutta, voi siihen lirauttaa hiukan vaahterasiirappia.
Avokadokastike:
  • 1 avokado
  • 1 prk ( 200g) turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl limen mehua
  • 2 tl korianteria silputtuna
  • reilusti ruohosipulia
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustaapippuria


lauantai 27. heinäkuuta 2013

Tomaattia ja mozzarellaa


Salaattien rouskuttelu jatkuu ja tässä on sellainen herkullinen pikasalaatti. Minitomaatit pyöritellään seoksessa, jossa on 0,5 dl oliiviöljyä, 0,5 dl balsamicoa, 1 reilu rkl ruokosokeria, hippunen suolaa ja hippunen mustaapippuria. Joukkoon silputaan tuoretta basilikaa ja mozzarellaa.


Salaattien ja erilaisten naposteltavien kanssa sopii erinomaisesti Zenato Pinot Grigio, joka on pehmeä ja kepeä kesäinen valkoviini. Kuiva, hiukkasen päärynäinen, sopivasti yrttinen ja vähän vähemmän hapokas.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Mansikkainen sangria


Tässä vielä yksi herkullinen sangria. Ainekset sekoitetaan ja annetaan hiukan maustua jääkaapissa. Mansikka-aika alkaa pian olla ohi, mutta vielä kerkiää tämänkin testata. 
  • 3 dl mansikoita
  • 2 limeä
  • 1 pl roseviiniä
  • 1 dl Bacardia
  • 1 l Spritea
  • paljon jäitä
  • mansikoita ja limen siivuja


Mustikkainen mojito


Tässä puolestaan on aika ylellinen mojito. Aineksia voi toki sekoitella omien mieltymysten mukaan, ohje on vain suuntaa antava. Mustikkasiirappi on tosi monikäyttöistä ja ihana maun sekä värin antaja erilaisissa juomissa.
Mojito:
  • kymmenkunta mintun lehteä
  • 2 tl persikkahilloa
  • 2 tl limenmehua
  • 0,5 dl Bacardia
  • 2 rkl mustikkasiirappia
  • 4 dl spritea
  • runsaasti jäitä
Mustikkasiirappi:
  • 2 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl mustikoita
  • 0,5 sitruunan mehua
Sekoitetaan ainekset kattilassa. Keitetään puolisen tuntia tai niin, että seos sakenee hieman. Siivilöidään ja säilytetään viileässä. Säilyy hyvin. Seosta voi käyttää erilaisten rahkojen ja vaahtojen maustamiseen, kastikkeisiin, kakkuihin ja leivoksiin.

Ananaksinen sangria


Ihan tässä jo iskee paniikki, että meneekö kesä ohi ennenkuin kerkiän postaamaan kaikki kesäjutut, kuvia ja ohjeita on kyllä runsaasti, aika taas tahtoo mennä niin moneen muuhun juttuun. Tämä on mukava vaihtoehto niille perinteisille sangrioille. Sekoitetaan muut ainekset hyvin, viimeisenä lisätään sprite. 
  • 3 limeä
  • runsaasti mintun lehtiä
  • reilu 0,5 dl sokeria
  • pieni ananas pieninä kuutioina
  • 1 pl valkoviiniä
  • 1 dl Bacardia
  • 2 dl ananasmehua
  • 1 l Spritea

Mangoinen kanasalaatti


Sopivasti suolainen salaatti hellepäivän lounaaksi. Pohjalle viinisuolaheinää ja rapeaa salaattia. Kerros punaista paprikaa sekä uunissa rapeutettua prosciuttoa ja seuraavaksi kerros luumutomaatteja. Tomaattien päälle kuutioitua tuoretta mangoa, rapeaksi paistetut maustetut kanafileet suikaloituna sekä koristeeksi granaattiomenan siemeniä.
  • viinisuolaheinää
  • salaattia
  • punainen paprika
  • 2 pkt prosciuttoa
  • 1 rasia luumutomaattia
  • 2 mangoa
  • 400g kanafilettä
  • 1 granaattiomena
Prosciutto siis levitetään uunipellille ja paistetaan 200 asteessa kymmenisen minuuttia ja jäähdytetään.


Tämä kanafileiden maustamisohje on ollut jo aikaisemminkin, mutta kertaus ei ole pahitteeksi. Mausteseoksen ainekset sekoitetaan keskenään ja kanafileet kieputellaan seoksessa ja paistetaan nopsakasti kypsiksi.
Mausteseos:
  • 2 rkl oliiviöljyä (aurinkokuivattu tomaatti)
  • 2 tl ruskeaa sokeria
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria


Mukavan aterian saa tekemällä maustettuja kanafileitä, mangoista kanasalaattia, aikaisemmin ollutta viinirypälesalaattia ja vesimelonisalaattia. Makuaisti on takuulla tyytyväinen ja ruoka on kuitenkin  terveellistä, kevyttä ja kesäisen hedelmäistä. Voi sitten hyvällä omallatunnolla syödä myös jälkiruokaa.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Mille feuille suklaamascarponella


Kyllä me herkuttelimme, mutta ihan hiukkasen vaan. Tämä ei vieläkään ole se alkuperäinen mille feuille versio, kun piti puhua niin paljon, ettei kerinnyt paljon paakelseja miettimään. Ei myöskään ollut niitä karhunvatukoita, mutta kyllä se todellinenkin versio vielä postataan. Tässä siis myös lehtitaikina, jossa täytteenä suklaamascarponea. Sulatetaan ja jäähdytetään suklaa, vatkataan kerma vaahdoksi ja lisätään siihen ensin suklaa sitten mascarpone. Tarvittaessa lisätään hiukan tomusokeria. Pientä vaihtelua saa myös tilkasta Dooley´s likööriä.
  • 1 prk vispikermaa
  • 1 prk mascarponea
  • 130g maitosuklaata
  • tomusokeria
  • Dooley´s likööriä
Ja hyvin hiljaa täällä tunnustan, ettei Ukko kuule eikä näe, että olen löytänyt elämäni astiasarjan. Villeroy & Boch Urban Nature. Voiko kauniimpaa enää olla ja muutamia astioita jo ostinkin. Täytyy pääasiassa tilata Saksasta, mutta siellä hinnatkin ovat edullisempia.  Ei tästä tämän enempää.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Ystävystelyä


Olen viettänyt kesäisen päivän hyvän ystäväni kera. Kummallista miten aika menee hänen seurassaan aina niin nopsakasti ja kaikkia asioita ei kerkiä koskaan kunnolla puimaan. Miten kaksi ihmistä voikin pitää sisällään niin paljon samankaltaisia elementtejä ja olla kuitenkin ihan erilaisia? Illalla vielä laineilla lipuessani mietin, kuinka tärkeitä ja harvinaisia piirteitä rehellisyys, aitous ja luotettavuus oikeastaan ovatkaan.




                           Tuntea joku,
                           jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys
                           välimatkoista tai lausumattomista
                           ajatuksista huolimatta
                           - se voi tehdä tästä maailmasta
                           puutarhan.

                           Johann Wolfgang Von Goethe


tiistai 23. heinäkuuta 2013

Reposaari -kesä






                             Ajattele kuinka onnellinen olisit,
                             jos juuri nyt menettäisit kaiken
                             mitä sinulla on
                             - ja sen jälkeen saisit
                             sen kaiken takaisin.

                             Frances Rodman

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Mustikkainen mille feuille


Täydellinen sekä yksinkertainen jälkiruoka ja variaatiomahdollisuuksia on vaikka kuinka. Tässä tällainen mustikkainen versio, jossa sisällä mustikkasiirapilla maustettua mascarponevaahtoa. Lehtitaikina haetaan hyvällä omallatunnolla kaupasta ja kaulitaan mahdollisimman ohueksi. Taikina laitetaan leivinpaperin päälle pellille, siihen pistellään haarukalla reikiä, toinen leivinpaperi laitetaan päälle ja päällimmäiseksi tulee toinen pelti. Näin taikina ei pääse nousemaan. Paistetaan kymmenisen minuuttia näin ja sitten otetaan pelti sekä leivinpaperi pois ja paistetaan loppuun. Taikina leikataan sopiviksi paloiksi. Väliin vatkataan purkki kermaa ja siihen lisätään purkki mascarponea. Seos maustetaan parilla lusikallisella mustikkasiirappia ja ripauksella tomusokeria. Väliin voi myös laittaa kokonaisia mustikoita. Koko komeus kuorrutetaan vielä tomusokerilla. Tämä ranskalainen herkku vie kielen mennessään ja aiheuttaa riippuvuutta. Yritän postailla sen varsinaisen alkuperäisen suklaisen mille feuille version mahdollisimman pian. Siinä suklaisen lehtitaikinan täytteenä on pursotettua suklaakermavaahtoa ja karhunvatukoita.
Mustikkainen mille feuille:
  • 1 pkt lehtitaikinaa
  • 1 prk vispikermaa
  • 1 prk mascarponea
  • 2 rkl mustikkasiirappia
  • sopivasti tomusokeria
  • mustikoita
Mustikkasiirappi:
  • 2 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl mustikoita
  • 0,5 sitruunan mehua
Sekoitetaan ainekset kattilassa. Keitetään puolisen tuntia tai niin, että seos sakenee hieman. Siivilöidään ja säilytetään viileässä. Säilyy hyvin. Seosta voi käyttää erilaisten rahkojen ja vaahtojen maustamiseen, kastikkeisiin, kakkuihin ja leivoksiin.


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mustikkainen limoncellopiirakka


Hiukan on vanhaa ohjetta tuunattu ja tuloksena makea mustikkainen piirakka. Parhaimmillaan heti pian leipomisen jälkeen tai sitten melko suoraan pakkasesta. Sulatettuun voihin sekoitetaan muut ainekset ja jätetään sivuun vajaa kolmasosa taikinasta. Pohjataikinaan lisätään smetana sekä muna ja taikina levitetään leveäreunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle. Täytteen ainekset ilman mustikoita sekoitetaan nopeasti keskenään. Tarkistetaan täytteen makeus ja lisätään sokeria maun mukaan, täytettä ei kannata tehdä liian makeaksi. Täyte levitetään varovasti pohjan päälle. Täytteen päälle laitetaan runsaasti mustikoita. Loppu taikina ripotellaan päälle muruiksi ja piirakkaa paistetaan 180 asteessa 40 minuuttia.

Pohja ja pinta:
  • 4 lasillista vehnäjauhoja
  • 2 lasillista sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 250g voisulaa
Ainekset sekoitetaan ja taikina jaetaan kahteen osaan. Noin vajaa 1/3 tulee piirakan päälle murusina. Pohjaosaan lisätään:
  • 1 muna
  • 1 prk smetanaa
Väliin:
  • 2 prk vaniljarahkaa
  • 2 prk mascarponea
  • 1 lasillinen sokeria
  • 4 munaa 
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • 5 rkl limoncelloa 
  • mustikoita


lauantai 20. heinäkuuta 2013

Mustikkapaahtikset


Ihan parhaat paahtikset saa mustikoista ja tuorejuustosta. Paahda mielestäsi parasta paahtoleipää, jäähdytä. Sekoita puoli purkkia maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa notkeaksi, lisää hiukkasen tomusokeria maun mukaan ja tilkka limoncelloa. Voitele yksi leipä reilusti tuorejuustoseoksella ja laita päälle mustikoita, lisää toinen paahdettu leipä päälle ja nautiskele. Ja pieni varoituksen sananen, tähän jää niin koukkuun.




perjantai 19. heinäkuuta 2013

Mustikkainen kanaburgeri


Nämä tekevät kauppansa niin, ettei tarvitse kahta kertaa käskeä syömään. Hiukan vaatii vaivaa, mutta makunautinto on kyllä sen arvoinen. Joskus olen jostain lukenut mustikan ja Dijonin yhteensopivuudesta ja onhan se ollut pakko testata. Pihvi mielestäni vaatii kaveriksi BBQ-kastikkeen makunsa ja myös ulkonäkönsä puolesta, mikäli tarjoaa pihviä vaikkapa kermaperunoiden kera. Eli pihvi alle ja kastiketta päälle. Pihvin ja kastikkeen lisäksi hampurilaisessa on vain tomaattia ja salaattia. Myös sitruunankuorella ja basilikasilpulla maustettu majoneesi sopii burgeriin mainiosti. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan ollut ja hyvin maistui silti. Tästä määrästä tulee 4 isoa burgeripihviä. Tämän tuotteen miinukset ovat sangen musta suu ja pakollinen haarukan sekä veitsen käyttö syödessä.
Mustikkainen kanapihvi:
  • 500g broilerin jauhelihaa
  • 1,5 dl mustikoita
  • 2 tl valkosipulitahnaa 
  • 4 tl sitruunanmehua
  • 3 tl Dijon sinappia
  • 0,5 dl maustettua korppujauhoa
  • 0,5 tl suolaa
  • mustaapippuria


Mustikkainen BBQ-kastike:
  • 1 l mustikoita
  • 0,5 dl ketsuppia
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • pieni sipuli pilkottuna
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 tl balsamicoa
  • 2 tl valkosipulitahnaa
  • pippurisekoitusta
  • suolaa
Tämä on myös kokeilujen tulos ja jollain toisella kombinaatiolla saa varmasti vielä maukkaampaa, mutta tykkäämme tästä. Sopii myös sellaisenaan lihan lisukkeksi ja grillatessa osan voi käyttää ennen grillausta marinointiin ja loput laittaa grillatun lihan päälle. Sekoitetaan ainekset kattilassa ja keitellään hiljalleen välillä sekoittaen 30-45 minuuttia kunnes seos sopivan paksua. Itse pidän siitä, ettei ole kovin löysää, on helpompi käyttää. Ja chilin ystävät tietysti heittävät mukaan parhaaksi katsomansa lisäykset.


Mustikkainen lisuke lihalle


Tämä on herkullinen lisä liharuuille, tässä tapauksessa härän ulkofileepihveille. Sopii mainiosti myös kanafileiden kanssa. Ei tarvitse niin kovin miettiä lihan marinointia tai maustamista, hiukan suolaa sekä pippuria ja lisuke hoitaa loput. Kanafileet kieputtelen ennen paistoa seoksessa, jossa on 1 rkl balsamicoa, 1 rkl oliiviöljyä ja 0,5 tl kuivattua basilikaa. Ja mustikkalisuketta kaveriksi. Valmistuu sangen nopsakasti, sillä ainekset pilkotaan mahdollisimman pieneksi ja sekoitetaan keskenään.
  • 1 rkl balsamicoa
  • 1 dl mustikoita
  • 1 pieni sipuli
  • 0,5 keltaista pientä paprikaa
  • 2 rkl tuoretta basilikaa
  • 2 tl sokeria
  • 0,3 tl korianteria
  • ripaus suolaa ja mustaapippuria


Mustikkamuffinssit


Olen lukenut useammankin kiivaan keskustelun siitä, millä reseptillä ja sekoitusjärjestyksellä saa kuohkeimmat muffinssit. Itse olen sitä mieltä, että muffinssi ei saa olla kuiva, eikä ylimakea ja valmistus pitää olla helppoa. Tämä resepti onkin sitten sellainen parhaaksi muunneltu versio. Voi sulatetaan ja kaikki aineet yhdistetään. Paperiset vuoat asetellaan muffinssipellille ja taikina jaetaan 17 vuokaan. Isojen muffinssien määrästä en tiedä, kun teen aina näitä pieniä. Jos ei ole muffinssipeltiä, pitää olla paksuja vuokia, muuten taikina leviää ikävästi. Paistetaan 200 asteessa 15-20 minuuttia.
  • 100g voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl maitoa
  • 4 dl mustikoita


Jäähtyneille muffinsseille voi tehdä valkosuklaakuorrutuksen, joka sopii kyllä mustikkamuffinssiin täydellisesti, teen täytettä tähän määrään sen verran, että sitä laitetaan vaan muffinssin keskelle. Mikäli haluaa kuorrutusta laittaa enemmän kannattaa tehdä kaksinkertainen annos. Sekoitetaan huoneenlämpöinen voi ja sulatettu jäähdytetty suklaa keskenään, lisätään tuorejuusto ja tomusokeri vähitellen. Mikäli kuorrute tuntuu liian löysältä voi sitä pitää hetken jääkaapissa, mikäli se on liian paksua, voi lisätä tipan pari vettä.
  • 80g voita
  • 60g valkosuklaata
  • 100g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl tomusokeria


torstai 18. heinäkuuta 2013

Mustikoita


Hip hei, mustikoita saa taas. Mikään ei voita tuoretta mustikkaa ja siitä tehtyjä herkkuja. Yritän postailla meidän parhaat mustikkaherkut tässä seuraavaksi. Tai ainakin osan. Kipin kapin siis hakemaan muutama litra mustikoita.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...