maanantai 30. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsainen jauhelihalettu


Se ainoa meidän kasvihuoneesta tullut kesäkurpitsa piti jotenkin käyttää ja tein siitä kesäkurpitsalettuja. Tavoitteena oli suolainen lettu, joten lisäsin sitten vielä hyvin maustettua jauhelihaa. Tämän kanssa olisi loistavasti sopinut valkohomejuusto, mutta sitä ei tähän hätään ollut. Kaikki ainekset sekaisin ja letun paistoon, jauhelihan maustamiseen voi käyttää mieluisiaan mausteita. Jos kesäkurpitsaraaste on kovin vetistä, voi sitä hetkisen valutella ennen taikinaan laittoa.
  • 3 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 kesäkurpitsaa raastettuna
  • 200g hyvin maustettua jauhelihaa
  • 0,5 dl voisulaa
  • 2 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 0,5 dl parmesaaniraastetta
  • mustaapippuria
  • suolaa
  • valkosipulimaustetta
  • reilusti oreganoa


sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Täytetyt sämpylämuffinssit


Pyhäpäivän paremmat sämpylät. Pojun avustamana valmistuivat sangen nopeasti ja maku oli hurmaava. Tosin pakkaseen asti ei tästä määrästä jäänyt taaskaan mitään. Täytevaihtoehtoja on kaksi joko kinkkutäyte tai hiukan eksoottisempi savukalatäyte. Hyvä taikinan sekä muffinssien nostatus ja tuloksena on kuohkeita herkkupaloja. Liotetaan hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisätään juustoraaste ja suola. Lisätään vähitellen sämpyläjauhoja koko ajan sekoittaen ja lopuksi pehmeä voi. Annetaan nousta kunnolla liinan alla. Valmistetaan täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitetään taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitetään täyte taikinalevylle ja kääritään rullaksi. Leikataan rullasta paloja ja asetellaan ne muffinssimuotteihin. Annetaan nousta hyvin liinan alla. Ennen paistamista voidellaan muffinssit kananmunalla ja ripotellaan päälle auringonkukansiemeniä. Paistetaan 200 asteessa kypsäksi 15-20 minuuttia.
Taikina:
  • 0,5 l maitoa
  • 1,5 dl juustoraastetta ( emmental)
  • 50 g hiivaa
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 1,5 tl suolaa
  • 14 dl Myllärin luomu sämpyläjauhoja
Täyte:
  • 2 prk smetanaa
  • 150 g savustettua kinkkua tai savustettua lohta
  • 3 dl juustoraastetta (emmental) 
  • ruohosipulia
  • ripaus suolaa
  • ripaus sitruunapippuria
  • ripaus valkosipulirouhetta


lauantai 28. syyskuuta 2013

Sydämelliset juustokeksit


Voihan se välipala olla hiukan romanttisempikin hetki varsinkin näin viikonloppuna. Nämä juustokeksit ovat kohtuu helppoja valmistaa ja sopivat paremmin ehkä aikuiseen makuun. Meillä ollaan kaiken kaikkiaan aikamoisia juustojen suurkuluttajia. Perinteistä edamiakin menee viikossa puolisentoista kiloa ja muut juustot siihen päälle. Lähinnä edamin lisäksi viikottain käytetään parmesaania tai grana padanoa, mascarponea, erilaisia sulatejuustoja ja tuorejuustoja. Joskus on kyllä luksusta koota kunnon juustotarjotin lisukkeineen, mutta se ei ole ihan halpaa huvia ja siksi aika harvinaista herkkua.


Sekoitetaan huoneenläpöiseen voihin juustoraaste, jauhot, suola sekä kerma. Laitetaan taikina hetkeksi jääkaappiin. Kaulitaan taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla levy ja otetaan muotilla keksejä. Pinnalle ripotellaan seesaminsiemeniä ja paistetaan 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Käytin tässä juustona Allerums Greveä, mutta yhtä hyvin käy vaikkapa emmental.
  • 150 g voita
  • 1,5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 2 dl Myllärin luomu sämpyläjauhoja
  • 150 g juustoraastetta (Allerums Greve)
  • ripaus suolaa
  • seesaminsiemeniä


perjantai 27. syyskuuta 2013

Mantelinen valkosuklaapannacotta


Tänään hurahtaa käyntiin Alpro Creative -kampanja, johon on haastettu mukaan 13 ruokablogia. Tarkoituksena on käyttää Alpron erilaisia juomia luovasti sekä leivonnassa että ruuanlaitossa ja kehittää oma resepti. Minulla kun on selvästi menossa sellainen nopeasti ja helposti hyvää syyskuu, niin tässäkin piti saada jotain herkullista aikaiseksi sen lyhyemmän kaavan kautta. Mielenkiintoisia muuten nuo Alpron juomat ja osittain ihan uusia tuttavuuksia. Erityisesti minua niissä innostaa vähärasvaisuus, laktoosittomuus sekä vitamiinit. Tähän reseptiin valitsin mantelijuoman, joka sisältää kevyesti paahdettuja manteleita ja lähdevettä.


Tässä siis jälkiruoka, joka on makean täyteläinen ja sopivasti mantelinen. Yksinkertaisesti hyvää. Laitetaan liivatelehdet kylmään veteen. Sekoitetaan kattilassa Alpro mantelijuoma sekä kerma ja kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen, annetaan kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen pari minuuttia. Nostetaan kattila liedeltä. Pilkotaan joukkoon suklaa ja sekoitellaan, jotta suklaa sulaa. Lisätään joukkoon liivatelehdet sekä vaniljasokeri ja sekoitetaan hyvin. Kaadetaan seos pieniin vuokiin ja annetaan hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia. Vuoat kastetaan lämpimään veteen ennen pannacottan irrottamista, reunat irrotetaan varovasti veitsellä ja pannacotta kaadetaan tarjoilulautaselle. Koristellaan paperisella sydänkuviolla ripottelemalla päälle kaakaojauhetta. Pannacotan kaveriksi asetellaan sitruunan ja appelsiinin viipaleita pirteää makua ja väriä antamaan.
  • 2 dl Alpro mantelijuomaa
  • 3 dl kermaa
  • 100 g valkosuklaata
  • 3 liivatelehteä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • kaakaojauhetta
  • appelsiini
  • sitruuna


Voit käydä äänestämässä suosikkireseptiäsi, äänestämään pääset tästä. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Nikon järjestelmäkamera sekä kolme satasen lahjakorttia Decanterin verkkokauppaan. Siis kipin kapin antamaan ääni luovimmalle ja herkullisimmalle ratkaisulle.



                                "Yhteistyössä Alpro"

torstai 26. syyskuuta 2013

Nektariininen crumble


Ei täällä mitään kuvaamaan kerkiä, kun kaikki viedään nenän edestä. Varsinkin tämä versioni brittiläisestä jälkiruuasta, joka tällä kertaa tehtiin pehmeistä kypsistä nektariineista ja sopii mainiosti pieneksi välipalaksi. Myös mustikkainen crumble on herkullista, siinä laitan taikinaan hiukan kanelia ja tarjoilen paksun vaniljakastikkeen kera. Tämä nektariininen crumble taas sopii hyvin jäätelön kaveriksi. Älkääkä katselko arvostelevasti jäätelöpalloja, en nimittäin osaa niitä kunnolla tehdä, en edes sillä hienolla Tupperwaren jäätelökauhalla.


Jälleen maailman yksinkertaisin ohje. Kylmähkö voi sekoitetaan muiden aineiden kanssa sekaisin. Itse sekoitan käsin. Vuoan pohjalle suikaloidaan nektariinit ja päälle murustellaan taikina. Kypsennetään 170 asteessa 45 minuuttia ja nautitaan ehdottomasti vaniljajäätelön kera. Makeutta on helppo säädellä vähentämällä tavallisen sokerin määrää. Itse tykkään makeasta ja silloin pienempikin määrä riittää. Tästä reseptistä tulee nelisen annosta.
  • 1,5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 0,5 dl Myllärin luomu kaurahiutaleita
  • 3/4 dl sokeria
  • 0,5 dl muscovadosokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g voita
  • 3 isoa kypsää nektariinia


keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Täysjyväiset crackerit


Uskokaa tai älkää, minulla on muutakin elämää kuin leipominen ja facebook, vaikka oppilaat ovatkin sitä mieltä, että hanki elämä, sillä äsken mainitut eivät riitä. Hih, toistaiseksi tämä nykyinen vaikuttaa kyllä oikein mukavalta. Monta muutakin harrastusta siis löytyy kuin bloggailu, mutta täytyy myöntää että aikaa vuorokaudessa voisi olla hiukan enemmän, jotta voisi toteuttaa kaikkea mitä on mielessä. Olen joka tapauksessa ihminen, joka tarvitsee jotain luovaa toimintaa työn vastapainoksi ja tällä hetkellä se on tämä taikinaterapia. Jos et ole pitkään aikaan leiponut, niin kokeile, olen varma että nautit.


Näistä äärimmäisen helppotekoisista ja nopeista crackereista on helppo aloittaa. Ovat hyviä suoraan uunista tullessaan tai myöhemminkin, kunhan muistaa säilyttää ne vaikkapa kannellisessa tiiviissä rasiassa, etteivät pehmene. Ovat huomattavasti vehnäisiä crackereita terveellisempiä ja hyviä ihan sinällään pelkän voin kanssa, niin tai pähkinöiden kera.


Sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Sekoitetaan sulatetun voin joukkoon maito ja lisätään seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoitetaan taikina nopeasti tasaiseksi. Kaulitaan taikina leivinpaperille pellin päälle tasaiseksi levyksi, leikataan taikinapyörällä halutun muotoisiksi paloiksi, pistellään haarukalla hiukan reikiä ja paistetaan 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Jäähdytetään ja irrotellaan varovasti toisistaan. 
  • 1 dl Myllärin luomu ruisjauhoja
  • 2 dl Myllärin luomu täysjyvä vehnäjauhoja
  • 1 dl Myllärin luomu kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 100 g voita sulatettuna
  • 0,5 dl maitoa


Reposaari -syksy






                        Oppikaamme ymmärtämään, että tulee aikoja,
                        joina puut ovat paljaita, ja iloitkaamme jo
                        ennakolta ajasta, jona voimme poimia hedelmiä.

                        Peter Sellers

maanantai 23. syyskuuta 2013

Mangoinen porkkanapannari


Pientä väriterapiaa syksyisen sateiseen päivään. Kun kerran oli banaanit loppu, laitoin mangoiseen pannariin porkkanaa ja sopi muuten todella hyvin. Lisäksi vielä hiukan kaurahiutaleita, vaahterasiirappia ja kanelia makua antamaan, eikä tarvinnut poikia kahdesti käskeä syömään. Pellillinen kerralla on siis aivan liian vähän.


Yksinkertaisesti siis mittaillaan ainekset kulhoon. Viuhautetaan muutama kerta sähkövatkainta kulhossa, jotta mango sekoaa hyvin taikinaan. Annetaan taikinan turvota hetken aikaa. Kaadetaan leivinpaperille pellin päälle ja paistetaan 200 asteessa kypsäksi. 
  • 4 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 2 dl Myllärin luomu kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • iso luraus vaahterasiirappia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 8 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 100g voita sulatettuna
  • 2 isoa porkkanaa raastettuna
  • 1 mango paloiteltuna pieneksi


sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsainen superkookoskakku


Kun CocoVilta pyydettiin mukaan reseptinsuunnittelukisaan, ei tarvinnut kahdesti miettiä lähteäkö mukaan vai ei. Superfoodit ovat sen verran lähellä sydäntä, että jotain halusin niistä kehitellä. Kuluneella viikolla postista tulikin iso paketti CocoVin raaka-aineita, joista valitsin tähän reseptiin kolme. Nyt on sitten kova into käyttää kaikkia muita. Erityisesti kiinnostaa kokeilla lucuma- sekä nokkosyrttijauhetta. Ensin pitää kuitenkin selättää tämä muutamia viikkoja jatkunut sitkeä flunssa, joka on linnottautunut keuhkoihin. Mikäs siihen sen paremmin auttaa kuin kesäkurpitsainen superkookoskakku täynnä terveellisiä raaka-aineita.


CocoVin superfoodit ovat siis ruokaa suoraan luonnosta ilman lisäaineita. Tähän reseptiin valitsin kookosjauhot, kookossokerin sekä inkamarjat. Voidellaan kakkuvuoka ja leivitetään se kookoshiutaleilla. Vatkataan sekaisin sokerit ja kananmunat. Lisätään voi, sitruuna sekä vesi. Sekoitetaan taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Lopuksi lisätään vaahtoon kesäkurpitsa sekä inka-marjat. Kaadetaan varovasti kakkuvuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi reilu 45 minuuttia. Tarkistetaan kypsyys tikulla.
  • 2 dl CocoVi kookossokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 100g voita sulatettuna
  • 1 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 dl CocoVi kookosjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 1 dl CocoVi inka-marjoja


Kakusta ei tule mikään erityisen makea ja sen kanssa maistuukin marenkikermavaahto. Vatkataan purkki kermaa vaahdoksi, lisätään purkki mascarponea ja sekoitetaan sileäksi vaahdoksi. Lisätään pieneksi murusteltuja marenginpalasia. Tarkistetaan maku ja lisätään sokeria, jos on tarvetta. Kakku koristellaan marenkikermavaahdolla, marengeilla ja inka-marjoilla.




Inka-marjat eli ananaskirsikat, jotka ovat maultaan makean kirpeitä ja happamia, ovat hyvin ravinteikas lisä sekä leipomiseen että ruuanlaittoon. Marjoja voi lisätä keittoihin ja salaatteihin tai riisin kaveriksi. Marjoilla voi maustaa puurot, myslit ja jugurtit ja niistä voi myös hauduttaa teetä. Kookosjauhot ovat runsaskuituinen lisä sekä gluteenittomaan leivontaan että perinteiseen- ja raakaleivontaan. Kookosjauhoilla voi korvata kolmasosan tavallisista jauhoista. Jauhoja voi käyttää leipä- ja kakkutaikinoihin sekä jälkiruokiin ja muihin herkkuihin. Kookossokeria voi käyttää aivan tavalliseen tapaan. Tosin se on hiukan vähemmän makeaa ja sopiikin hyvin diabeetikoille. Karamellimainen maku on oivallinen kaikkeen ruuanlaittoon, leivontaan sekä jälkiruokiin. Kookossokerin voi myös jauhaa hienommaksi, jolloin sitä voi käyttää tomusokerin tavoin. Erinomainen lisä jouluisiin laatikkoruokiin sekä paahdettuihin uunijuureksiin.



lauantai 21. syyskuuta 2013

Kaurainen mangorahkapiirakka


Meillä ei kaikki oikein tykkää sellaisesta uunissa käyneestä rahkapiirakasta, joten välillä laitan rahkat jäähtyneen piirakan päälle. Täyttävä ja monipuolinen välipala. Tässä tapauksessa on kermarahkaseokseen lisätty tuore mango, joka on tällä hetkellä meidän suosikki. Ostan sellaisia syöntikypsiä mangoja, joita voi heti käyttää. Kaurainen pohja sopii moneen muuhunkin tarkoitukseen, mutta on hyvä myös tällaisessa yhdistelmässä.


Pohja on helppo ja nopea tehdä. Voi ja sokerit vatkataan vaahdoksi ja vaahton lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Seokseen kaadetaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja vatkataan sekaisin. Taikina levitetään piirakkavuoan pohjalle ja paistetaan 200 asteessa kauniin ruskeaksi noin parikymmentä minuuttia. Täytteeksi vatkataan purkki kermaa, johon sekoitetaan kaksi purkkia rahkaa, mukaan pilkotaan jotain tuoretta hedelmää ja lisätään tarpeellinen määrä sokeria. Rahkaseos levitetään hyvin jäähtyneen pohjan päälle.
  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl muscovadosokeria
  • 2 munaa
  • 2 dl Myllärin Luomu vehnäjauhoja
  • 2 dl Myllärin Luomu kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta


torstai 19. syyskuuta 2013

Reposaari -syksy


Lue joka päivä jotakin, jota kukaan muu ei lue.
Ajattele joka päivä jotakin, jota kukaan muu ei ajattele.
Tee joka päivä jotakin, jota kukaan muu ei ole tarpeeksi hölmö tehdäkseen.
On mielelle pahasta olla aina osa yleistä mielipidettä.


  Christopher Morley

keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kurkkuyrttinen tuorejuusto


Meidän kesäkurpitsat ymmärsivät vasta nyt syksyllä mikä heidän tehtävänsä on. Istutin alkukesästä pari tainta kasvihuoneen nurkkaan ja ovat viheriöineet sekä kukkineet todella runsaasti koko kesän, kurpitsoita vaan ei ole näkynyt. Nyt vihdoin, kun koko kasvihuoneen lattia on kurpitsanlehtiä täynnä ja latva yrittää ulos ovesta, on tullut muutamia kesäkurpitsan alkuja. Onkohan vika lajikkeessa, hoidossa vai pölyttäjien vähyydessä?


Tähän väliin vielä sopivasti kurkkuyrttisen tuorejuuston ohje. Kurkkuyrtti on yksivuotinen koriste-, salaatti- ja maustekasvi, joka maistuu nimensä mukaisesti hiukan kurkulta. Kasvista voidaan käyttää kukkia sekä lehtiä. Salaatteihin kannattaa valita pienempiä lehtiä, jotka eivät ole vielä niin piikkikarvaisia. Isommat lehdet, joita voi käyttää vaikkapa kääryleiden kääreinä, kannattaa käyttää kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Jogurttia ja creme fraichea pitää valuttaa suodatinpussissa useampi tunti. Sen jälkeen seokseen lisätään mausteet ja tuorejuusto koristellaan kurkkuyrtin kukkasilla.
  • 8 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 dl creme fraichea
  • 2 rkl silputtua ruohosipulia
  • 2 rkl silputtuja kurkkuyrtin lehtiä 
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • hippasen situunan mehua
  • ripaus sitruunapippuria
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustaa pippuria


maanantai 16. syyskuuta 2013

Banaanileipä


Nimitys on kyllä harhaanjohtava, sillä ei tämä oikein leipä ole, eikä taida kakkukaan ihan oikea nimitys olla. Makea on joka tapauksessa ja mukavan banaaninen. Täyttävä välipala, joka vie mukanaan niin nälän kuin makeanhimonkin. Varsinkin kun kyytipojaksi pistää mukaan hiukan rahkaa. Banaanileipäohjeita on vaikka minkälaisia, mutta jokaisen omahan on tietysti se paras. Itse tykkään lisätä joukkoon hiukan suklaahippuja ja kanelia makua antamaan.


Valmistus käy nopsakasti. Sokerit ja voi vatkataan vaahdoksi, vaahtoon lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Seuraavaksi lisätään kaikki muut kuin kuivat aineet. Sekoitan ensin muussattujen banaanien joukkoon creme fraichen, mikä on sangen vaarallista, sillä sopivat suunnattoman hyvin yhteen ja osa saattaa joutua ihan muualle kuin taikinaan. Laitan tästä yhden välipalaversion hiukan myöhemmin. Viimeiseksi taikinaan lisätään puuhaarukalla sekoitellen kuivat aineet. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan 175 asteessa tunnin verran. 
  • 60g voita
  • 1 dl muscovado sokeria
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 banaania
  • 0,5 prk creme fraichea
  • 1 dl suklaahippuja
  • 5 dl Myllärin Luomu vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Omenainen saaristolaisleipä


Tämä on minun suosikkivälipalani. Aavistuksen omenainen saaristolaisleipä, joka maullaan kyllä hurmaa yhden jos toisenkin. Itse laitan hiukan vaniljarahkaa sekä omenanlohkoja päälle ja taas jaksaa pitkän pätkän. Huono puoli on se, että vaikka teen yleensä kaksi leipää kerrallaan, ei tästä pääse pitkään nauttimaan, kun jo on kaikki mennyt. Pojatkin ovat siis tähän vallan ihastuneita. 


Haaleaan piimään sekoitetaan ensin hiiva ja sitten muut aineet. Kaadetaan taikina vuokaan ja annetaan nousta kunnolla. Paistetaan 175 asteessa reilusti yli tunti. Voidellaan paistamisen välillä siirappi-kahviseoksella.  Taikinasta tulee yksi leipä, mutta ohje on helppo kaksinkertaistaa ja tehdä kaksi leipää kerralla.
  • 0,5 l piimää
  • 1,5 dl kaljanmaltaita
  • 1,5 dl Myllärin kaurahiutaleita
  • 2 dl Myllärin ruisjauhoja
  • 5 dl Myllärin vehnäjauhoja
  • 1 dl siirappia
  • 1 dl omenahilloa
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 pala hiivaa


lauantai 14. syyskuuta 2013

Gluteeniton salaattipiirakka


Tässä toinen piirakkakokeilu. Pohja muuten sama kuin edellisessäkin, mutta siihen on vielä lisätty makua antamaan 1 dl juustoraastetta. Pohja paistetaan erikseen ja jäähdytetään. Sen jälkeen lisätään salaattiainekset ja lopuksi mangoraja -kastike, nautiskellaan heti. Tämä oli mielestäni tosi hyvää, ainoa miinus on kovin murenevainen pohja, joten leikkaaminen aavistuksen hankalaa, muuten erinomaista. Yhdistetään huoneenlämpöinen voi, smetana, juustoraaste ja suola haarukalla, lisätään vesi ja sekoitetaan tasaiseksi, lisätään jauhot ja sekoitetaan käsin hyvin niin, että kaikki ainekset ovat sekaisin. Levitetään piirakkavuokaan, laitetaan päälle kelmu ja pidetään jääkaapissa parisenkymmentä minuuttia. Pistellään haarukalla reikiä pohjaan ja paistetaan 200 asteessa parisenkymmentä minuuttia. Olen lisännyt päälle salaattisekoitusta, punasipulia, viinirypäleitä ja luumutomaattia, jokainen voi tietenkin valita salaattinsa omien mieltymysten mukaan.
Pohja:
  • 100 g voita
  • 0,5 dl smetanaa
  • 1 dl emmental juustoraastetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 rkl vettä
  • 3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


Mangoraja


Olen aivan ihastunut mangoraja -kastikkeeseen, jota oli töissä viime viikolla ensimmäistä kertaa. Samaa kastiketta olen myös maistellut Cafe Wikholmin salaattiannoksessa. Todella hyvää. Jostain voi saada valmiinakin, mutta yritin sitten tehdä itse, kun en mistään löytänyt valmista. Tuli hyvää, vaikkei tämä ihan samanlaiselta maistukaan kuin se tehdasvalmisteinen. Kiva lisä salaatteihin. Niin ja tätä on kokeiltu yhteen jos toiseen ruokaan, joista lisää jatkossa. Mangorajassa haudutettu kana on esimerkiksi todella herkullista. Kastikkeen ainekset sekoitellaan keskenään, annetaan kylmetä jääkaapissa ja nautiskellaan hyvä ruuan kera.
  • 1 dl majoneesia
  • 3 rkl ranskankermaa
  • 2 rkl mango chutneytä
  • 1 tl currya
  • 2 rkl appelsiinimehua
  • 1 rkl hunajaa

Gluteeniton Quiche Lorraine


Minulla on työkaveri, joka yrittää käyttää mahdollisimman paljon gluteenittomia tuotteita. On kyllä tosi noloa aina viedä töihin jotain kakkua tai piirakkaa, jota hän ei voi syödä ja jo pitempään olen miettinyt, että pitäisi tehdä jotain gluteenitonta. Nyt kun myös yksi tuttava kyseli gluteenittomien reseptien perään ajattelin kokeilla jotain piirakkaa. Katsoin hiukan neuvoa reseptin tekoon keliakialiiton sivuilta linkki tässä, sillä gluteenittomien jauhojen kanssa leipominen ei ole ihan yksinkertaista. Periaatteessa vehnäjauhon voi korvata samassa suhteessa gluteenittomilla jauhoilla, mutta leivottavuuden ja rakenteen parantamiseksi kannattaa tutustua keliakialiiton sivuilla oleviin vinkkeihin. Olin piirakkaan tyytyväinen, pohja on kyllä hiukan erimakuinen kuin vehnäjauhoinen versio, mutta ei merkittävästi. Yhdistetään huoneenlämpöinen voi, smetana ja suola haarukalla, lisätään vesi ja sekoitetaan tasaiseksi, lisätään jauhot ja sekoitetaan käsin hyvin, että kaikki ainekset ovat sekaisin. Levitetään piirakkavuokaan, laitetaan päälle kelmu ja pidetään jääkaapissa parisenkymmentä minuuttia. Tehdään sillä välin täyte. Yhdistetään kaikki täytteen ainekset ja levitetään pohjan päälle, koristellaan luumutomaateilla. Paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia, jos päällinen alkaa tummua liikaa, lisätään kesken paiston folio piirakan pinnalle. Annetaan jäähtyä kunnolla ennen herkuttelua.
Pohja:
  • 100g voita
  • 0,5 dl smetanaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 rkl vettä
  • 3 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
Täyte:
  • 150g savukinkkua kuutioina
  • 150g emmental juustoraastetta
  • 3 munaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 dl hienonnettua persilijaa
  • pieni paprika tai 0,5 isoa paprikaa kuutioina
  • mustaa pippuria
  • (luumutomaatteja)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...