tiistai 31. joulukuuta 2013

Hyvän uuden vuoden toivotus


                      Jos on olemassa jotain erikoista, jonka haluat
                      tehdä, nyt on aika. Jos haluat tehdä jotain
                      todella tärkeää, nyt on aika.

                      Älä mene siihen halpaan, että sinun pitää
                      odottaa kunnes olet vanhempi, viisaampi tai
                      elämäsi on turvatumpaa
                      - koska ei elämä niin toimi.

                      Viisaus tulee aikanaan.
                      Elämäsi on turvattu aikanaan.
                      Mutta ensin sinun on aloitettava seikkailusi.

                      Ron Atchison


Päätä mitkä ovat korkeimmat arvosi ja
päämääräsi. Ole rohkea ja sano hymyillen
ja anteeksi pyytämättä ”ei” muille asioille.
Ja kun teet näin, entistä isompi ”kyllä”
hehkuu sisälläsi.
Stephen Covey
 

                          Haasteet tekevät elämästä
                          mielenkiintoisen - ja niistä
                          selviäminen tekee elämästä
                          merkityksellisen.

                          Joshua J. Marine


Haluan toivottaa kaikille teille pirskahtelevan nautinnollista ja tunnelmallista uuden vuoden juhlintaa sekä kaikkea hyvää tulevaan vuoteen, olkoon onni myötäinen. Iloa ja valoa kaikille meille.

Juustokierteet


Näihin upotettiin kaikki joululta jääneet juustot. Tarvitaan paketti voitaikinalevyjä, cheddarjuustosiivuja ja pippurikinkkua. Sulatetaan voitaikinalevyt, voidellaan levy halutun makuisella tuorejuustolla, laitetaan jokaiseen levyyn peräkkäin kaksi cheddarjuustoa ja kaksi pippurikinkkua, molemmat ovat levyyn juuri sopivan kokoisia. Ripotellaan päälle haluttua juustoa, kääritään tiukalle rullalle, leikataan kolmeen osaan ja paistetaan kypsäksi.

maanantai 30. joulukuuta 2013

Juhlava kolmen kerroksen kaakao


Niin ja loput Budapestit voikin sitten sulattaa kaakaoksi, tulee kyllä herkullista. Ja kun antaa kaakaon hetken ajan seistä lasissa, niin siihen muodostuu kolme kaunista kerrosta. Jos haluaa hiukan terävyyttä joukkoon, voi ennen juoman nauttimista lurauttaa mukaan tilkan vaikkapa Bacardia. Ohje kahdelle. Kuumennetaan hiljalleen kattilassa maito, lisätään konvehdit ja sekoitellaan, annetaan sulaa. Lisätään lopuksi kaakao, sekoitellaan ja kaadetaan laseihin. Yksinkertaista, kaunista ja niin hyvää.
  • 4 dl maitoa
  • 8 kpl Budapest-konvehteja
  • 1 rkl kaakaota




sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Uuden vuoden mousse


Tiedetään, tiedetään aina vaan mascarponea, mutta minkäs teet, kun se on niin hyvää. Jäikö joulusuklaita? Meille ei, mitä nyt hiukan Budapest-konvehteja, ne ovatkin melkein liian makeita yksinään, mutta mainioita kaikenlaisiin herkkuihin. Vatkataan kerma vaahdoksi, otetaan vajaa puolet ja lisätään siihen haarukalla muussatut konvehdit. Lisätään loppuun kermavaahtoon mascarpone ja marmeladi. Lisätään sokeria tarvittava määrä. Tästä annoksesta riittää kahdelle, tarjoiluastiaan alle marmeladimascarpone ja päälle Budapest-kermavaahtoa. Koristellaan suklaakarkeilla ja -rouheella. Jos ei satu olemaan juuri tätä marmeladia, voi valita jonkun muun herkullisen marmeladin tai hillon.
  • 1 prk kermaa vatkattuna
  • 1 prk mascarponea
  • 2 rkl samppanjamarmeladia
  • 4-6 Budapest-konvehtia
  • sokeria




Valkosuklainen omenapiirakka




Jospa laitetaan vielä iloksenne tänään ja huomenna muutamia uuden vuoden herkkuja ja sen jälkeen alkaakin sitten perinteinen tammikuun kevennys. Kuinka ollakaan tässä piirakassa on jälleen se hyväksi todettu pohja uusilla täytteillä. Marenki ja valkosuklaa ovat sellainen yhdistelmä, että pahemmankin sokerihiiren makeanhimo on takuulla hetkeksi tyydytetty.


Sekoitetaan sulatettuun voihin muut pohjan ainekset, painellaan taikina piirakkavuoan pohjalle. Paistetaan pelkkää pohjaa 180 asteessa reilu 20 minuuttia, jolloin pohja vaikuttaa lähes kypsältä. Valmistetaan sillä välin täyte. Kuoritaan ja pilkotaan litra omenalohkoja. Mitataan kattilaan vesi, sokeri sekä omenlohkot ja keitetään 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen niin, että lohkot pehmenevät, mutta eivät soseudu. Valutetaan lohkot hyvin ja lurautetaan päälle Calvadosta tai omenalikööriä, sekoitetaan ja annetaan maustua. Rouhitaan valkosuklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi. Nostetaan uunin lämpötila 200 asteeseen, kun pohja on otettu uunista. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, niin että vaahto pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi nurinperin. Lisätään sokeri pienissä erissä vaahtoon hyvin koko ajan vatkaten. Laitetaan marenkivaahto pursotinpussiin. Laitetaan omenalohkot pohjan päälle ja ripotellaan valkosuklaa omenalohkojen päälle. Pursotetaan marenki piirakan päälle. Laitetaan piirakka uuniin vielä siksi aikaa, että marenki saa hiukan väriä.
Pohja:
  • 200 g voita sulatettuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 6 dl jauhoja
  • 1 iso kananmuna
  • 2 tl kanelia
Täyte:
  • 1 litra omenalohkoja
  • 4 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl Calvadosta
  • 100 g valkosuklaata
Marenki:
  • 5 valkuaista
  • 1,5 dl sokeria




lauantai 28. joulukuuta 2013

Lanttulaatikko


Pakkohan se nyt on tähän laittaa. Sitä kun menee kylmänä ja lämpimänä, aamulla ja illalla sekä hiukan yöpalana, ihan yksinäänkin ja kilokaupalla. Se on lempparijouluruokani, eikä mikä tahansa lanttulaatikko, vaan juuri se oikea tällä reseptillä valmistettu. Ideana se, että lanttuja keitetään todella kauan tumman oranssiksi, jolloin maku on juuri oikea. Valmissoseista ei siis saa oikeaa lanttulaatikkoa, vaikka kuinka lisäisi kermaa ja siirappia. Tämä on aikoinaan Ukon äidiltä saatu resepti ja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Itse laitan lanttulaatikot leivinuuniin jälkilämpöön muhimaan pitkäksi aikaa, vaikka ihan yön yli. Ja teen heti kaksinkertaisen annoksen. Lantut kuoritaan ja paloitellaan, keitetään neljä tuntia. Tarkistetaan, että vettä on koko ajan riittävästi. Lantut survotaan soseeksi ja lisätään muut ainekset, valkopippuria vain hiukkasen, tarkistetaan maku. Laitetaan sose vuokiin, ripotellaan päälle korppujauhoja ja voinokareita. Kypsennetään joko leivinuunissa tai tavallisen uunin alatasolla 180 asteessa vajaa pari tuntia.
  • 2 kg lanttuja
  • 1,5 dl keitinlientä
  • 1-2 tl suolaa
  • 50 g voisulaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl siirappia
  • valkopippuria
  • päälle voinokareita ja korppujauhoja

perjantai 27. joulukuuta 2013

Joulua




Joulu on ohi, mutta juhlatunnelmat säilyvät varmasti vielä uuteen vuoteen saakka. Kiitollisin mielin olen joulun aikaa viettänyt ja nauttinut suunnattomasti yhdessäolosta. Tämä vuosi ei ole ollut ihan ruusuilla tanssimista ja varmasti siksi joulu on tuntunut entistäkin ihanammalta. Olisipa joulu joka päivä. Ei ne lahjat, eikä runsaat joulupöydät, vaan se toinen toisillemme annettu aika sekä toivo ja ilo.


                 Sytytän kynttilöitä tänä jouluna.
                 Ilon kynttilöitä surusta huolimatta.
                 Toivon kynttilöitä sinne, missä on epätoivoa.
                 Rohkeuden kynttilöitä sinne, missä pelko on lähellä.
                 Rauhan kynttilöitä myrskyjen runtelemiin päiviin.
                 Armon kynttilöitä helpottamaan raskaita taakkoja.
                 Rakkauden kynttilöitä inspiroimaan kaikkea elämistäni.
                 Kynttilöitä, jotka palavat koko vuoden.
                
                 -Howard Thurman-


torstai 26. joulukuuta 2013

Täytetyt kinkkurullat


Uskokaa tai älkää, joskus pitää päästä hiukan vähemmällä työllä. Niinpä tänä vuonna tehtiin joulupöytään sellainen helpotettu italiansalaattiversio ja laitettiin se kinkkurullien sisään. On muuten tosi hyvää. Sekoitetaan kaikki ainekset sekaisin ja tarkistetaan maku, lisätään suolaa ja mausteita tarpeellinen määrä. Laitetaan putkilomainen keko seosta kinkunsiivun päälle ja kääritään rullaksi. Kannattaa valita isoja kinkunsiivuja.
  • 1 pkt isoja kinkunsiivuja
  • 1 prk Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk creme fraichea
  • 1 pss pakasteherneitä sulatettuna
  • 1 punainen paprika pieninä kuutioina
  • 0,5 kurkkua pieninä kuutioina
  • 1,5 tl valkosipulijauhetta
  • 1,5 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl inkivääritahnaa
  • suolaa

Granaattiomenainen leipäjuustosalaatti


Tämä yksinkertainen salaatti sopii joulupöydän lisäksi vaikkapa uudenvuoden juhlintaan. Olen ottanut pienellä tähtimuotilla leipäjuustosta kuvioita. Alla salaatti ja hiukan vaahterasiirappia, oranssia paprikaa kuutioituna, leipäjuustoa ja granaattiomenan siemeniä.


Aurinkoinen salaatti


Kinkun ja laatikoiden kaveriksi kaipaa jotain raikasta ja tänä vuonna teimmekin joulupöytään pari hedelmäistä salaattia. Tässä on paljon hyvin kypsynyttä aprikoosia, joka mielestäni sopii hienosti fetajuuston pariksi. Pohjalla salaattisekoitusta, hiukan vaahterasiirappia, minitomaatin puolikkaita, keltaista paprikaa pilkottuna, aprikoosin puolikkaita, aurinkokuivattu tomaatti fetajuustoa ja ananaskirsikoita.


keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Jouluaatto






Jouluaatto sujui sangen mukavasti, tosin Ukko joutui lähtemään iltavuoroon. Niinpä meillä joulutouhut alkoivatkin heti kun herättiin. Perinteinen sauna, joulubrunssi ja lahjojen avaus hoituivat jo ennen kahta. Jouluevankeliumi ja varsinainen jouluateria säästettiin joulupäivään. Paljon perinteistä ja ripaus jotain uutta. Muutaman reseptin kirjoittelen iloksenne, kunhan selviän tästä yöpukumeiningistä.


                       Matka joulun salaisuuteen alkaa hiljalleen.
                       On kuin joku koskettaisi syvään kaipaukseen,
                       on kuin joku sytyttäisi yöhön kynttilän,
                       liekin, joka valollansa voittaa pimeän.

                       Anna-Mari Kaskinen

maanantai 23. joulukuuta 2013

24.luukku, Hyvän joulun toivotus


                               Tänään on aika liikkelle lähteä,
                               avata maailmoita.
                               Tänään on aika seurata tähteä,
                               poimia tarinoita.


                               Tänään on aika astua uuteen,
                               tuulien antaa viedä.
                               Lähteä matkalle mahdottomuuteen,
                               vaikka et suuntaa tiedä.


                               Tänään on aika kuunnella tässä
                               viestejä aikojen takaa,
                               vaeltaa illassa hämärtyvässä
                               yhdessä unelmat jakaa.


                               Tänään on hetki suurenmoinen.
                               Taivas nyt värejään tuhlaa.
                               Tietäsi ei kulje kukaan toinen.
                               Aika on viettää juhlaa.

                                -Anna-Mari Kaskinen-


Haluan toivottaa kaikille teille lukijoille Rauhaisaa Joulua sekä kaikkea hyvää Uuteen Vuoteen. On ollut ilo huomata, etten yksinäni täällä jutustele. Joulukalenterin tekeminen oli jonkinlainen ponnistus, mutta kalenterin katsojia oli yli 20 000, joten turhaa se ei ollut. Kiitos vielä Reilulle Kaupalle mukana olosta. Kiitos vierailuistanne ja mukavista kommenteista. Tyrniä ja tyrskyjä on pian vuoden ja tulossa siis uusi vuosi sekä uudet kujeet.


23.luukku, Jouluiset tryffelit


Joulukiiret ovat rauhoittuneet ja valmistaudumme ilolla vuoden suurimpaan juhlaan. Aamulla vielä pyöräytin muutaman tryffelin ihan varmuuden vuoksi. Kuusi on koristeltu, lahjat odottavat kuusen alla ja jouluruokien valmistus on hyvässä vauhdissa. Paljon perinteistä ja hiukan jotain uutta. Voiko enempää toivoa, sillä tiedossa rauhallista laatuaikaa rakkaiden kanssa. Tällä hetkellä tosin täällä on aika kovakin meteli ja seuraan jännityksellä poikien shakkimestaruuskisoja.


Sekoitetaan kattilassa kerma, suklaa ja voi, sulatetaan rauhallisesti ja otetaan kattila liedeltä. Sekoitetaan joukkoon likööri, tässä on aprikoosilikööriä, creme fraiche ja appelsiinin kuori. Laitetaan seos ainakin tunniksi jääkaappiin, kun se on tarpeeksi jähmettynyt, pyöritellään palloiksi ja kieritellään kaakaossa tai jos seos valkosuklaasta niin kookoshiutaleissa, säilytetään kylmässä.
  • 1/4 dl kermaa
  • 30 g voita
  • 200 g tummaa tai valkoista suklaata
  • 2 rkl creme fraichea
  • 2 rkl valitsemaasi likööriä
  • 0,5 appelsiinin raastettua kuorta
  • kaakaojauhetta tai kookoshiutaleita






sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Tanskalainen luomu riisipuuro


Urtekram lähetti testattavaksi jouluisia luomutuotteita, osa oli kyllä jo vanhastaan tuttuja, mutta muutama uusikin oli joukossa. Riisiä, kanelia, aurinkokuivattuja viikunoita, manteleita ja pähkinöitä. Niistähän tulikin sitten sopivasti luomuinen riisipuuro. Tämä tanskalainen versio sopii kyllä paremminkin jäkiruuaksi kuin isossa määrin syötäväksi, mutta siihen saa hyvin menemään sen ylijääneen kylmän puuron. Kaveriksi tein vielä mustikoista paksun keiton. Oli tosi hyvää. Vatkataan kerma vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Lisätään vaahto varovasti puuroon, ripotellaan päälle kanelia, sokeria ja mantelilastut, lisätään hiukan mustikkakeittoa kaveriksi ja siinäpä se.
  • 6 dl kylmää riisipuuroa
  • 1,5 dl kermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kanelia
  • 4 rkl paahdettuja mantelilastuja
  • mustikkakeittoa


Emiliana Naturan luomuviikko lähenee loppuaan, loppukiri menossa. Vielä kerkiää antamaan äänensä kauneimmalle luomukuvalle. Tyrniä ja tyrskyjä on kisassa mukana Viikunaisella luomu suklaakakulla. Äänestäjien kesken arvotaan 250 euron arvoinen herkkuluomukori. Kuvaa klikkaamalla äänestykseen.

http://www.cytfinland.fi/luomuviikko


22.luukku, Suussasulavaiset piparit


Suussasulavaiset piparit vaativat muutaman valmistusvaiheen, mutta ovat kyllä sen arvoisia. Nypitään rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisätään keltuainen hyvin sekoittaen. Laitetaan kermaa niin, että taikinasta tulee hyvin kaulittavaksi sopivaa. Lisätään lopuksi sitruunan kuori. Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla levyksi ja otetaan muotilla pipareita. Kuorrutusta varten vatkataan valkuainen ja sokeri kiiltäväksi ja lisätään hiukan punaista pastaväriä. Toki voi tehdä myös valkoisen kuorrutuksen. Kuorrutetta lisätään piparien päälle hiukan ja siihen painetaa pari suklaakarkkia. Leviää jonkun verran. Itse paistan aina pari koepiparia, jotta näen miten paljon kuorrute uunissa leviää. Pipareita paistetaan 180 asteessa 10-15 minuuttia. Valmiit piparit kuorrutetaan sulatetulla suklaalla.
  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 keltuainen
  • 2 rkl kermaa
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 valkuainen
  • 1 1/4 dl sokeria
  • suklaakarkkeja
  • Reilua Pirkka tummaa suklaata




lauantai 21. joulukuuta 2013

21.luukku, Gluteeniton ja maidoton suklaakakku


Tuttavapiirissä ja työpaikalla on gluteenitonta ruokavaliota noudattavia, joten välillä tehdään myös gluteenittomia leivonnaisia. Tämä kakku on mielestäni hyvä ja taikinasta voi myös tehdä muffinsseja, jos tuntuvat mukavammalta vaihtoehdolta. Sulatetaan suklaa ja rasva miedolla lämmöllä kattilassa, lisätään mantelijauhe, annetaan jäähtyä. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkataan keltuaiset ja siirappi keskenään ja lisätään jäähtynyt suklaaseos sekä appelsiinin mehu ja kuoriraaste. Lisätään seokseen hiukan valkuaisvaahtoa ja sekoitetaan varovasti, lisätään loppu valkuaisvaahto ja sekoitetaan joukkoon lusikalla käännellen. Kaadetaan taikina voideltuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa noin 40 minuuttia. Itse tein kakun suorakulmaiseen Teema-vuokaan ja laitoin vain leivinpaperin pohjalle. Kakku oli helppo nostaa vuoasta ja kumota tarjoilulautaselle. Päälle on sulatettu levy tummaa maidotonta suklaata ja koristeltu marmeladeilla.
  • 100 g Reilua Pirkka tummaa suklaata
  • 100 g Reilua Divine chili- ja appelsiinisuklaata
  • 100 g Sunnuntai laktoositonta (maidotonta) leivontamargariinia
  • 1 dl siirappia
  • 0,5 dl vaahterasiirappia
  • 0,5 appelsiinin mehu
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 2 pss mantelijauhoja
  • 6 munaa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...