maanantai 27. tammikuuta 2014

Luomu olutleipä


Viime aikoina on kehitelty leipomuksia jämäaineksista. Olen tainnut tulla vanhaksi, sillä jotkut kaljat ovat alkaneet maistua hyvältä, koskaankaan en ole mistään makeista litkuista pitänyt, mutta tämä saunakaljainto on ihan uutta. Luomukaljaa oli kuitenkin jäänyt pullollinen jääkaapin nurkkaan ja teinkin siitä luomuleipää. Tuli sen verran hyvää, että molemmat leivät katosivat yhdessä päivässä parempiin suihin.


Lämmitetään olut kädenlämpöiseksi. Lisätään hiiva. Sekoitetaan joukkoon pellavarouhe, siemenet, siirappi ja mausteet. Lisätään ruisjauho hyvin sekoitellen. Lisätään pehmeä rasva ja vehnäjauho-täysjyvävehnäjauhoseos vähän kerrallaan alusten. Alustetaan hyvin ja annetaan taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaetaan taikina kahteen osaan ja leivotaan leiviksi. Annetaan nousta vielä rauhassa hyvin, vedetään veitsellä viillot pintaan ja paistetaan 200 asteessa alatasolla noin 25 minuuttia.
  • 1 pll Lapin Kulta Luomu olutta
  • 1 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl luomu pellavarouhetta
  • 1 dl luomu auringonkukansiemeniä
  • 1 dl luomu siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • ripaus neilikkaa
  • 4 dl Myllärin luomu ruisjauhoja
  • 100 g voita
  • 4 dl Myllärin luomu täysjyväjauhoja
  • 5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja


7 kommenttia :

  1. Pitkästä aikaa ehdin tänne kurkkimaan uusimpia herkkujasi ;)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ihanalta leivältä! Itse tykkään käyttää oluita niin ruoanlaitossa kuin leipomuksissakin, tosin täytyy aina olla tarkkana, etten tyhjää ukon pulloja ilman lupaa :)

    VastaaPoista
  3. Aivan vesi kihahti kielelle, kun näin kuvan leivästä ja voista! Olen herkutellut näkkärillä ja voilla ... ja tuore mallasleipä kuulostaa unelmaiselle. Olutta olen lisännyt sellaiseen tanskalaiseen puuroon, joka tehdään kuivista ruisleivän paloista, ja nautitaan kermavaahdon kanssa ... tässähän tulee aivan nälkä pian! Kiitos inspiraatiosta, Sarppu :)

    VastaaPoista
  4. Maukkaan näköista leipää:)

    VastaaPoista
  5. Tota pitää joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Onpa hyvän näköistä leipää, täytyypä joskus kokeilla laittaa olutta leipätaikinaan

    VastaaPoista
  7. Sulla on hieno siirappipullo!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...