lauantai 11. tammikuuta 2014

Porsaan ulkofilepihvejä kermakastikkeessa


Tänään syötiin runsaasti Ukon nimipäivän varjolla. Juuresmuusia ja kermakastikkeessa haudutettuja porsaan ulkofilepihvejä, jälkiruuaksi suklaavanukasta ja kyytipojaksi Moselland Riesling Trocken 2012. Suunniteltu alkuruoka jäi kyydistä, sillä minusta on tullut joululoman myötä hidas. Kokonaisuus oli silti oikein hyvä. Erityisesti ihastuin tuohon viiniin, sillä olen aikamoinen krinkelikronkeli niiden suhteen. Vielä paremmin se olisi varmasti toiminut jonkun hyvän salaatin kaverina, mutta sopi tähänkin oikein hyvin, sillä pihvit eivät olleet kovin vahvasti maustettuja. Erittäin hapokas, eloisa ja pirskahtelevan pirteä, omenainen viini. Ihana tasaisen lempeä jälkimaku.


Porsaankyljykset on kohtuullisen näppärä valmistaa. Pihvit pitää ottaa ainakin puolta tuntia aikaisemmin huoneen lämpöön. Laitan kaikki valmiiksi ja paistan vasta sitten. Pihvit pitää olla hyvin nuijittuja, jos teet sen itse, aloita keskeltä ja siirry reunoja kohti, näin saat varmimmin ohuehkon pihvin. Pihvien molemmille puolille ripotellaan suolaa, mustaapippuria, valkosipulijauhetta sekä voidellaan sinapilla. Itse laitoin konjakkisinappia. Leikataan sipulit ohuiksi lohkoiksi, paistetaan valkosipuliöljyssä. Paistamisen lopussa voi ripotella hiukan sokeria joukkoon, niin sipulit tulevat kauniin värisiksi. Laitetaan sivuun odottamaan. Ruskistetaan pihvit nopeasti molemmin puolin ja laitetaan laakeaan uunivuokaan. Kun pihvit on paistettu, pannua ei pestä, vaan siihen kaadetaan kerma, vesi, creme fraiche, soijakastike sekä lihaliemikuutio. Annetaan kuumeta niin, että lihaliemikuutio sulaa, lisätään hiukan suolaa ja valkosipulijauhetta sekä mustaapippuria, tarkastetaan maku. Lisätään mozzarellaraaste. Kaadetaan liemi pihvien päälle. Laitetaan vuoka uuniin ja kypsennetään 180 asteessa vajaa puoli tuntia. Lisätään päälle paistetut sipulit.
  • 7 porsaan ulkofilepihviä
  • sinappia
  • 4 isoa sipulia
  • 4 dl ruokakermaa
  • 1 prk creme fraichea
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 0,5 pss mozzarellaraastetta
  • 0,5 lihaliemikuutiota
  • mustapippuria
  • valkosipulirouhetta
  • suolaa


Juuresmuusiin laitan perunaa, porkkanaa, hiukan lanttua ja pari sipulia. Parasta siitä saa, jos viitsii paahtaa pari valkosipulia ja lisätä ne muussaamisvaiheessa. Valkosipuleista leikataan hattu pois, voidellaan öljyllä ja paahdetaan uunissa 180 asteessa jonkin aikaa. Pehmenneet valkosipulin kynnet on helppo puristella ulos, maku ei ole niin voimakas kuin raakana ja antavat ihanan säväyksen muusiin.

2 kommenttia :

  1. Herkullisen näkäistä :) mukavaa tammikuuta sinulle !

    VastaaPoista
  2. Nam :) tätä pitää pistää täällä kokki kokeilemaan :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...