maanantai 28. huhtikuuta 2014

Suosi suomalaista


Suomalaisen Työn Liitto haastoi joukon bloggareita tekemään sinivalkoisia ostoksia. Pari viikkoa sitten tuli postissa 20e lahjakortti, joka oli tarkoitus käyttää ostoksiin, jotka on merkitty Avainlipulla, Design from Finland -merkillä, Sirkkalehdellä tai Hyvää Suomesta -merkillä. Kävinkin heti hakemassa lhapullatarvikkeita ja tein kyytipojaksi vielä tsatsikia. Tämä haaste oli kyllä kovin mieluinen siitä syystä, että viime aikojen ikävät työllisyysuutiset kaipaavat rinnalleen jotain positiivista. Tässä on asia, jonka avulla me kaikki voimme vaikuttaa. Suomalaisen Työn liitto on tehnyt laskelmia siitä, miten suomalaista suosimalla saadaan lisää työpaikkoja. Jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10e lisää suomalaisia tuotteita, syntyisi 10000 uutta työpaikkaa. Ei siis ole lainkaan merkityksetöntä millaisia valintoja me teemme. Eikä sinivalkoisten ostosten tekoon tarvita isoja supermarketteja, minun sinivalkoiset ostokseni ovat  pikkuisesta lähikaupasta. Mielestäni tämä on asia jota saa ja pitää mainostaa. Hyvä Suomi.




Ja lihapullataikinaan saa hiukan erilaista makua, kun laittaa vähän maustettua paseerattua tomaattia sekaan ja tietysti paljon persilijaa. Kokeile ihmeessä, jos et ole tällaista ennen tehnyt. Ainekset sekaisin, pyöryköiksi ja uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi kypsymään. Jos haluaa vielä lisää ytyä lihapulliin, voi joukkoon murustella yhden Musta Pekka -juuston.
  • 500 g yrttimaustettua paseerattua tomaattia
  • 800 g sika-nautajauhelihaa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 2-3 isoa sipulia silputtuna
  • pari kourallista silputtua persilijaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl paprikaa
  • 1 rkl valkosipulirouhetta
  • silputtua tuoretta basilikaa


Tsatsiki on ihan parasta lihapullien kanssa ja nopea tehdä. Sekoitetaan vaan ainekset keskenään. Kannattaa antaa kurkkuraasteen hetken aikaa valua, ettei ole niin vetistä. Jos ei ole creme fraichea voi käyttää turkkilaista jogurttia. Jos ei ole vaahterasiirappia voi käyttää hunajaa.

  • 300 g creme fraichea
  • 1 kurkku raastettuna (pienehkö)
  • 2 tl valkosipulirouhetta
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • mustaa pippuria
  • (2 rkl hienonnettua minttua)



P.S Kampanjaan voi tutustua myös Twitterissä tai Instagramissa #sinivalkoinenjalanjälki tai #sinivalkoinenostoskori. Käy kurkkimassa minkälaisia sinivalkoisia ostoksia on tehty.



                                  Yhteistyössä Suomalaisen Työn Liitto

5 kommenttia :

  1. Juuri näin, suostaan i kotimaista ja jos mahdollista, lähiruokaa! Esimerkkinä mainitsen että täällä meidän alueella, lähellä Kuopiota, on mahdottoman hyvä lihakauppa, Myynnissä ainoastaan lähialueella tuotettua lihaa ja jatkojalosteita. Kauppa käy kuin siimaa...

    Kiitos ohjeista, tsatsikia teen vapuksi!

    VastaaPoista
  2. Nam!
    Meillä omalla pikkupaikkakunnallamme on paikallisen yrittäjän Wanhanajan lihakauppa.
    Taatusti laadukasta. Ja voi, miten on ilo asioida, kun tiskin takana hymyilevät valkoisissa hilkoissaan ja essuissaan ystävälliset jo tutuksi tulleet myyjät. Parhautta. Paikallisen pikkumarketin pihalla aina perjantaisin on lämmintä tuoretta savukalaa myymässä lähitienoolta kalayrittäjä. Ja kesällä kiertelee pakettiautollaan silli- ja perunakauppias:)
    Suositaan kotimaista ja paikallistakin aina kun mahdollisuus!

    Söin muuten lihapullasi silmilläni. Kiitos!

    Iloa päivääsi. Sairaslomalaisena minä täällä toipuilen:) ja kuuntelen lintujen konserttia!

    VastaaPoista
  3. Juurikin samaa mieltä! esim olen mieluummin ilman uusia perunoita ja mansikoita, kunnes saan kotimaisia! Ja nekin läheltä!

    VastaaPoista
  4. Kyllä se niin on! Ihania herkkuja :)
    Hauskaa vappua sinulle!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi2/5/14

    Ai nam ja tietysti kotimaista :)
    TT

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...