torstai 1. toukokuuta 2014

Mureaa marinoitua peuraa paahdettujen juustokasvisten ja punaviinisen homejuustokastikkeen kera



OivaPari-reseptikilpailu on vaiheessa kaksi ja nyt kerkisin minäkin hyppäämään mukaan. Jokaisesta osakilpailusta kokki Alex Nurmi valitsee neljä mielenkiintoisinta reseptiä, jotka palkitaan huippuviinillä. Finalistit kerätään sitten vielä lopuksi finaaliäänestykseen. Tässä osiossa inspiraatiota oli siivittämässä erittäin täyteläinen 1865 Single Vineyard. Mikäpä tälle voisi sopia paremmin pariksi kuin pitkään marinoitu murea peuranpaisti. Lisukkeena paahdetut ja juustoiset kukka- ja ruusukaalit. Kastikkeena kermainen homejuusokastike, jossa ripaus mustaviinimarjaa. Tosin nälkäiselle ruuan odottajalle tämä on yhtä kidutusta sillä avattu punaviinipullo ja uunista leviävä huumaava yrttien ja lihan tuoksu on kyllä omiaan kutkuttamaan hiukan vaativammankin kulinaristin makuhermoja.


Lihan marinointiin kannattaa käyttää aikaa ihan vaikkapa yön yli ja liha pitää ottaa ajoissa huoneenlämpöön paistamista odottamaan. 
Marinadi:

  • 2 dl punaviiniä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 silputtua sipulia
  • 2 rkl mustaviinimarjahyytelöä
  • laakerinlehti
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
  • mustaa pippuria
  • reilusti rosmariinia ja timjamia
Paisti:

  • 1,5 kg peuranpaistia
  • rosmariinia ja timjamia
  • suolaa
  • mustaa pippuria

Ylimääräinen marinointiseos pyyhitään pois ja liha ruskistetaan nopeasti pannussa joka puolelta. Viilletään pienet lovet pintaan ja laitetaan niihin valkosipuleita ja rosmariinia sekä timjamia. Päälle suolaa ja mustaa pippuria. Paisti laitetaan uunivuokaan. Pannulle kaadetaan desin verran vettä ja kiehautetaan niin että pannulta tulee maku mukaan. Kaadetaan paistin päälle. Paistetaan 150 asteessa sopivan kypsäksi. Kun paistomittari osoittaa 70 astetta on kypsyystaso medium. Pari kertaa paistamisen aikana valellaan paistia vuoassa olevalla nesteellä. Paiston jälkeen kääritään paisti folioon ja annetaan muhia jonkin aikaa. Sillä aikaa voi valmistaa kastikkeen. Sekoitetaan ainekset ja keitetään hiljalleen hiukan kokoon. Kastikkeen voi myös suurustaa, jos haluaa siitä paksumman.

Kastike:
  • paistiliemi
  • 0,5 dl punaviiniä
  • 1 rkl mustaviinimarjahilloa
  • pieni kourallinen valkohomejuustomuruja
  • rosmariinia ja timjamia
  • luomukermaa
  • nokare voita






Paahdetut kukka- ja ruusukaalit valmistuvat vaivattomasti ja ovat herkkua. Siivutetaan kaalit sopiviksi paloiksi ja levitetään pellille. Voidellaan palaset voisulalla, ripotellaan päälle hiukan suolaa ja mustaa pippuria. Paahdetaan 160 asteessa viitisentoista minuuttia tai kunnes pinnat ovat saanet väriä. Käännetään ja voidellaan uudelleen voisulalla ja levitetään päälle Grana Padano -juustoraastetta. Paahdetaan vielä niin kauan, että ovat kypsiä.

Paahdetut kukka- ja ruusukaalit:
  • kukkakaali
  • ruusukaalia
  • voisulaa
  • suolaa
  • mustaa pippuria
  • Grana Padano -juustoraastetta




                                   Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland

2 kommenttia :

  1. Ihana ateria kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista
  2. Delicious! Meillä taitaakin olla pakkasessa peuraa...pitääpäs kokeilla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...