keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Aprikoosileipä


Jämälinjalla jatketaan. Tähän leipään upotin desin kakun leivonnasta jäänyttä aprikoosihilloa ja määrä oli juurikin sopiva. Maku ei siis ollut liian voimakas. Lisäksi vielä runsaasti siemensekoitusta ja tulos oli kyllä mainio. Leivän leivonta on tämän kokoisessa perheessä hyvinkin kiitollista puuhaa, sillä lämmin leipä tekee kauppansa. Itse syön leipää tosi vähän, mutta tuoksu on ihana ja erilaisten variaatioiden mahdollisuus rajaton. Niin ja leipominen on tietysti kivaa.


Lämmitetään vesi kädenlämpöiseksi. Sekoitetaan veteen aprikoosihillo, siirappi, suola ja öljy. Lisätään siemensekoitus ja kaurahiutaleet. Sekoitetaan kuivahiiva osaan jauhoista ja lisätään taikinaan. Alustetaan taikina lopuilla jauhoilla. Peitetään taikina ja kohotetaan hyvin kaksinkertaiseksi. Laivotaan taikinasta kaksi pyöreää leipää. Kohotetaan leivät pellillä ja paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla parikymmentä minuuttia. En voidellut leipiä, mutta halutessaan ne voi voidella vedellä ja ripotella päälle siemensekoitusta.
  • 4 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 dl aprikoosihilloa
  • 1 rkl siirappia
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1,5 dl siemensekoitusta
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 5-6 dl Myllärin luomu täysjyvä vehnäjauhoja


maanantai 27. tammikuuta 2014

Luomu olutleipä


Viime aikoina on kehitelty leipomuksia jämäaineksista. Olen tainnut tulla vanhaksi, sillä jotkut kaljat ovat alkaneet maistua hyvältä, koskaankaan en ole mistään makeista litkuista pitänyt, mutta tämä saunakaljainto on ihan uutta. Luomukaljaa oli kuitenkin jäänyt pullollinen jääkaapin nurkkaan ja teinkin siitä luomuleipää. Tuli sen verran hyvää, että molemmat leivät katosivat yhdessä päivässä parempiin suihin.


Lämmitetään olut kädenlämpöiseksi. Lisätään hiiva. Sekoitetaan joukkoon pellavarouhe, siemenet, siirappi ja mausteet. Lisätään ruisjauho hyvin sekoitellen. Lisätään pehmeä rasva ja vehnäjauho-täysjyvävehnäjauhoseos vähän kerrallaan alusten. Alustetaan hyvin ja annetaan taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaetaan taikina kahteen osaan ja leivotaan leiviksi. Annetaan nousta vielä rauhassa hyvin, vedetään veitsellä viillot pintaan ja paistetaan 200 asteessa alatasolla noin 25 minuuttia.
  • 1 pll Lapin Kulta Luomu olutta
  • 1 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl luomu pellavarouhetta
  • 1 dl luomu auringonkukansiemeniä
  • 1 dl luomu siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • ripaus neilikkaa
  • 4 dl Myllärin luomu ruisjauhoja
  • 100 g voita
  • 4 dl Myllärin luomu täysjyväjauhoja
  • 5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja


lauantai 25. tammikuuta 2014

Monster High kakku


Olen täysin estynyt valmistamaan enää yhtään kakkua, sillä niitä on viime aikoina tullut tehtyä niin paljon, että kaikki tarjottimet ovat ympäri maailmaa. Hyvä niin, voi sitten panostaa tuohon liikuntapuoleen taas enemmän. Tämän kakun kanssa kävi niin, että viittä vaille valmis kakku putosi hups vaan lattialle. Siinä meni hetkeksi kyllä ihan sanattomaksi. Kuhmurainen kakkuparka on nyt jääkaapissa ja miesväki on sitä innokkaasti maistellut. Onneksi aloitin leipomisen ajoissa ja kerkisin eilen tehdä vielä uuden kakun. Seitsenvuotias sankari nimittäin juhlii tänään.




Aiheena oli Monster High ja täytyy kyllä myöntää, että olen niin tippunut kärryiltä, että kuulin tällaisesta aiheesta ihan ensimmäistä kertaa. Hyvä kun oppii aina hiukan jotain uutta. Sisällä viisi kääretorttulevyä, vuoron perään suklaista ja tavallista. Välissä mansikkamoussea, jota sankari toivoi sekä hillococktailmoussea, jossa on mustikkaa, vadelmaa sekä hiukkasen lemon curdia. Päällä kreemi ja koristeet marsipaania ja sokerimassaa.


Ihana sankari haki aamupäivällä kakkunsa kukkasten kera. Aika suloista sanon minä. Nyt on sitten iloisia tulppaaneja pöydällä ja viikonlopun vietto parhaimmillaan. Minä poistun happihyppelylle mukavaa launtaita kaikille.


tiistai 21. tammikuuta 2014

Läppärikakku


Opettajien tieto- ja viestintäiltapäivään lähti tällainen tietokonekakku, jonka tarkoitus oli olla iloinen. Keltainen marsipaani säväytti niin keväisesti, että aloin jo odottamaan pääsiäistä, vaikka siihen on vielä sangen pitkä aika. Tässä kakussa oli sisällä passionhyytelömoussea ja päärynä- sekä aprikoosimoussea. Hiiri oli maidoton ja gluteeniton.


                  Ilo tulee itsensä hyväksymisestä. 
                  Etsi täydellistä hyväksyntää, 
                  älä täydellistä elämää.




Jääkiekkokypäräkakku


Viime viikonloppuna vietti synttäreitään viisi vuotta täyttävä Ässä-fani. Toiveena oli jääkiekkokypäräkakku, joka oli kyllä aika haasteellinen toteuttaa. Muoto ei sitten ollutkaan ihan sitä mitä hain, maku toivottavasti parempi. Sankari nimittäin toivoi täytteeksi suklaata sekä toffeeta. Teinkin sitten suklaamoussea joka toiseen ja toffeemoussea joka toiseen väliin.

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Uusi Bosch


Hip hei, voitin Eskimon joulupöytäkuvakisasta vatkaimen, joka toimii kuin unelma. Tehoa lähes kaksinkertaisesti edelliseen verrattuna ja ääni on hiljaista hyrinää, muotoilukin miellyttää, joten vatkailu on jatkossa entistäkin mukavampaa. Uusi vatkain on jo päässyt tositoimiin, sillä tänä viikonloppuna on tehty kakkuja oikein urakalla.




perjantai 17. tammikuuta 2014

Reposaari -talvi


Paras tapa varmistaa tuleva onnellisuutensa on olla tänään juuri niin onnellinen kuin suinkin on mahdollista.
Charles W. Eliot

<

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Perunarieska


Tämä tammikuu on niin liikuntapainotteinen, että ihan hengästyttää. Mutta mikäpä olisi tämän parempi aloitus uudelle vuodelle. Toisilla on tipaton tammikuu, joillain sokeriton, minulla on tunti liikuntaa päivässä. Olo on paljon pirteämpi, vaikkei sitä aurinkoa juuri näykään ja ruokavaliokin on parantunut siinä sivussa. Jos sitä perunamuusia joskus jää yli, niin myös tämä on helppo tapa saada kaikki käytetyksi. Sekoita muusiin suola ja kananmuna, lisää kaurahiutaleet ja jauhot. Painele pellille rieskoja, pistele haarukalla ja paista 240 asteessa niin, että rieskat saavat vähän väriä. Parasta tietysti, kun kuuman rieskan pälle sipaisee kunnon voita, mutta juusto ja kurkkukin kelpaa.
  • 5 dl perunamuusia
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl Myllärin luomukaurahiutaleita
  • 1 dl Myllärin luomu täysjyvävehnäjauhoja
  • 1,5 dl Myllärin luomu hiivaleipäjauhoja


tiistai 14. tammikuuta 2014

Sipulinen perunafoccaccia


Eipä sitä perunamuusia yleensä tahdo jäädä, mutta jos joskus hiukan jää, on se helppo upottaa vaikkapa foccacciaan. Lämmitetään vesi hiukan kädenlämpöistä kuumemmaksi. Sekoitetaan joukkoon perunamuusi, suola ja öljy. Jos muusi on jo hyvin suolattu, ei suolaa kannata laittaa kovin paljoa. Sekoitetaan kuivahiiva jauhoihin ja lisätään se pienissä erissä taikinaan. Taikina saa jäädä löysähköksi. Levitetään taikina uunipellille ja annetaan kohota. Leikataan sipulit renkaiksi ja paistetaan öljyssä pehmeiksi. Lisätään lopuksi siirappi ja annetaan jäähtyä hieman. Voidellaan kohonnut leipä oliiviöljyllä ja levitetään päälle sipulit sekä tuoretta rosmariinia. Paistetaan 220 asteessa vajaa puoli tuntia.
  • 300 g perunamuusia
  • 3 dl vettä
  • pari ripausta suolaa
  • 2 rkl valkosipuliöljyä
  • 2 dl Myllärin luomu täysvehnäjauhoja
  • 4 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 isoa punasipulia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • rosmariinia


lauantai 11. tammikuuta 2014

Samettisen pehmeä suklaavanukas


Kyllä se vaan niin on, ettei suklaata päihitä mikään. Tämä ohje on sovellettu ja kehitelty viidelle meidän perheen henkilömäärän mukaan. Vanukas on todella pehmeää ja makeaa, joten suurta määrää sitä ei tule kerralla syötyä. Jos laittaa maitosuklaata ja valkoista suklaata, tulee sellainen lähes pähkinäinen maku. Jos taas laittaa valkosuklaan tilalle tummaa suklaata, tulee syvempi suklaan maku ja silloin kannattaa lisätä myös hiukan sokerin määrää. Lusikallinen on ihan sopivasti. Jos tätä tekee jälkiruuaksi, voi pohjat tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja koristelun ennen tarjoilua.


Paloitellaan suklaat kattilaan. Sekoitetaan toisessa kattilassa kerma sekä sokerit sekaisin ja kuumennetaan hiljalleen kiehumispisteeseen, ei keitetä. Kaadetaan kuuma kermaseos suklaiden päälle, sekoitellaan niin kauan, että suklaat sulavat. Lisätään kahvilikööri tai joku muu mauste. Sekoitetaan joukkoon yksitellen keltuaiset. Kaadetaan valmis seos pieniin vuokiin. Laitetaan vuoat isompaan uunivuokaan ja lisätään vettä niin, että sitä on pikkuvuokien puoleen väliin saakka. Laitetaan vuoka uuniin 175 asteeseen 40 minuutiksi. Kun vanukas on valmista, laitetaan pikku vuoat jääkaappiin jäähtymään. Tarjoillaan kylmänä. Vatkataan päälle kermavaahtoa ja koristellaan karkeilla. Ja jottei valkuaiset mene hukkaan, kannattaa niistä tehdä marenkeja, ohje löytyy vaikkapa tästä.
  • 150 g maitosuklaata
  • 100 g valkosuklaata
  • 5 dl kermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl Sheridan´s kahvilikööriä
  • 6 keltuaista


Porsaan ulkofilepihvejä kermakastikkeessa


Tänään syötiin runsaasti Ukon nimipäivän varjolla. Juuresmuusia ja kermakastikkeessa haudutettuja porsaan ulkofilepihvejä, jälkiruuaksi suklaavanukasta ja kyytipojaksi Moselland Riesling Trocken 2012. Suunniteltu alkuruoka jäi kyydistä, sillä minusta on tullut joululoman myötä hidas. Kokonaisuus oli silti oikein hyvä. Erityisesti ihastuin tuohon viiniin, sillä olen aikamoinen krinkelikronkeli niiden suhteen. Vielä paremmin se olisi varmasti toiminut jonkun hyvän salaatin kaverina, mutta sopi tähänkin oikein hyvin, sillä pihvit eivät olleet kovin vahvasti maustettuja. Erittäin hapokas, eloisa ja pirskahtelevan pirteä, omenainen viini. Ihana tasaisen lempeä jälkimaku.


Porsaankyljykset on kohtuullisen näppärä valmistaa. Pihvit pitää ottaa ainakin puolta tuntia aikaisemmin huoneen lämpöön. Laitan kaikki valmiiksi ja paistan vasta sitten. Pihvit pitää olla hyvin nuijittuja, jos teet sen itse, aloita keskeltä ja siirry reunoja kohti, näin saat varmimmin ohuehkon pihvin. Pihvien molemmille puolille ripotellaan suolaa, mustaapippuria, valkosipulijauhetta sekä voidellaan sinapilla. Itse laitoin konjakkisinappia. Leikataan sipulit ohuiksi lohkoiksi, paistetaan valkosipuliöljyssä. Paistamisen lopussa voi ripotella hiukan sokeria joukkoon, niin sipulit tulevat kauniin värisiksi. Laitetaan sivuun odottamaan. Ruskistetaan pihvit nopeasti molemmin puolin ja laitetaan laakeaan uunivuokaan. Kun pihvit on paistettu, pannua ei pestä, vaan siihen kaadetaan kerma, vesi, creme fraiche, soijakastike sekä lihaliemikuutio. Annetaan kuumeta niin, että lihaliemikuutio sulaa, lisätään hiukan suolaa ja valkosipulijauhetta sekä mustaapippuria, tarkastetaan maku. Lisätään mozzarellaraaste. Kaadetaan liemi pihvien päälle. Laitetaan vuoka uuniin ja kypsennetään 180 asteessa vajaa puoli tuntia. Lisätään päälle paistetut sipulit.
  • 7 porsaan ulkofilepihviä
  • sinappia
  • 4 isoa sipulia
  • 4 dl ruokakermaa
  • 1 prk creme fraichea
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 0,5 pss mozzarellaraastetta
  • 0,5 lihaliemikuutiota
  • mustapippuria
  • valkosipulirouhetta
  • suolaa


Juuresmuusiin laitan perunaa, porkkanaa, hiukan lanttua ja pari sipulia. Parasta siitä saa, jos viitsii paahtaa pari valkosipulia ja lisätä ne muussaamisvaiheessa. Valkosipuleista leikataan hattu pois, voidellaan öljyllä ja paahdetaan uunissa 180 asteessa jonkin aikaa. Pehmenneet valkosipulin kynnet on helppo puristella ulos, maku ei ole niin voimakas kuin raakana ja antavat ihanan säväyksen muusiin.

torstai 9. tammikuuta 2014

Sumua





    
              
Ei ole parempaa ihon, vartalon
tai käytöksen kaunistajaa
kuin halu levittää ympärille iloa
pahan mielen sijasta.
R.W. Emerson

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Lakritsinen pannacotta


No ei tämäkään mikään laihdutusruoka ole, mutta kyllä sitä kerran viikossa pitää herkutella, siis ainakin kerran viikossa. Olen joutunut viime aikoina muutamia kertoja poistumaan täältä saaresta hiukan pidemmälle ja reissuista onkin sitten tarttunut mukaan yhtä ja toista tarpeellista, kuten lakritsijauhetta. Sitä saa luomuna Urtekramilta, mutta minä ostin tällä kertaa omani Tigerista. Ja pitihän sitä heti testata, lakritsihullu kun olen. Satuin muuten joulun alla löytämään Lidlistä ihanan tuoreita englantilaisia lakritseja, jotka olivat kyllä täydellisiä. Tyhjensinkin sitten koko ison laatikon ihan yksikseni. Harvoin saa niin tuoreita ja hyviä. Nyt tietysti kaiholla muistelen, kun on jonkinasteinen sokerilakko menossa. Tämä lakritsinen pannacotta oli kyllä herkullista. Laitetaan liivatelehdet kylmään veteen. Lämmitetään kerma ja sokerit kattilassa hiljalleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisätään joukkoon lakritsijauhe, tarkistetaan maku. Puristetaan liivatelehdet ja lisätään kermaseokseen hyvin sekoitellen. Kaadetaan seos joko pieniin vuokiin tai laseihin. Annetaan olla jääkaapissa parisen tuntia. Jos pannacotta on vuoassa, laitetaan vuoka kuumaan veteen, jolloin se lähtee hyvin irti. Älä pidä liian kauan vuokaa vedessä tai pannacotta alkaa sulaa. Toinen erinomainen pannacotta, jota viimeaikoina olen kokeillu on hopeatoffeesta, laitan ohjeen pikimmiten.
  • 4 dl kermaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl vaniljasokeria
  • 3-5 tl lakritsijauhetta
  • 3 liivatelehteä
  • lakritsia


Juustoinen lohipizza


Tässä vielä toinen lohiherkku. Pohjassa hiukan ruisjauhoja ja päällä sulatettua sulatejuustoa mozzarellan kera. Sopivan mehevää. Voi sulatetaan ja siihen sekoitetaan muut pohjan ainekset. Levitetään uunipellille ohueksi levyksi. Laitetaan päälle kalapalat ja tomaatit. Sekoitetaan kattilassa kuumennettuun maitoon sulatejuuston palat ja kun ne ovat sulaneet, lisätään silputtu sipuli, puolet mozzarellajuustoraasteesta sekä mausteet. Lusikoidaan seos tasaisesti pizzan päälle, ripotellaan loppu mozzarellaraaste pinnalle, paistetaan 200 asteessa kypsäksi noin parikymmentä minuuttia.
Pohja:
  • 3 dl Myllärin luomu täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 75 g voita
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa
Täyte:
  • reilusti lämminsavulohta
  • 2 isoa sipulia
  • 1 dl maitoa
  • 1 pkt sulatejuustoa
  • 2 tl pizzamaustetta
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 pss mozzarellaraastetta
  • tomaattia

maanantai 6. tammikuuta 2014

Valkosipulinen lohilaatikko


Tämä on meidän perheen pikaruokaa. Vaikka valmistumiseen meneekin oma aikansa on tosi helppo tehdä ja on hyvää. Laitetaan vuokaan vuorotellen kalaa ja perunasuikaleita. Sekoitetaan keskenään ruokakerma, smetana, suola, sitruunapippuri ja valkosipulitahna. Kaadetaan seos perunoiden päälle. Ripotellaan päälle mozzarellaraaste. Paistetaan 180 asteessa kypsäksi reilun tunnin verran.
  • n. 800 g peruna-sipuli sekoitusta
  • reilu pala lämminsavulohta
  • 3 dl ruokakermaa
  • 1 prk smetanaa
  • 1 rkl valkosipulitahnaa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustaa pippuria
  • mozzarellajuustoraastetta

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Peltipurkkeja


Mielenkiintoisimpia ostospaikkoja ovat kyllä hyvät kirpputorit varsinkin, jos tavoitteena on löytää jotain vanhaa ja persoonallista. Eilen olin hyvässä naisseurassa kirpputorikierroksella ja taidettiin siinä välissä hiukan herkutellakin tosin aika terveellisesti. Satuin löytämään mummulta pikkutyttönä saamalleni pikkuiselle peltipurkille isomman kaverin. Peltipurkkeja alkaa olla jo aika mukava kokoelma. Mukaan tarttui myös muutamia vanhoja astioita ja ruokailuvälineitä. Varsin hyvä reissu siis. Nyt yritän väsäillä lehtijuttua, toisesta kieltäydyin kohteliaasti, sillä aikaa ei yksinkertaisesti ole. Niin monenlaista touhua menossa. Mukavaa viikonlopun jatkoa.


torstai 2. tammikuuta 2014

Oreganoa omasta pihasta


Olen aloittanut uuden vuoden pakastamalla oreganoa talven varalle. Se kun niin komeasti tuolla kasvimaassa vihertää edelleen. Ja tuoksu oikein huumaava. Olen laittanut yrttejä pakkaseen pieniin lasipurkkeihin erittäin tiiviisti ja sieltä sitten rapsuttanut ruokiin, on toiminut hyvin. Joskus olen tehnyt myös erilaisia valmiita kuutioita ja muita kokeiluja, mutta tämä lasipurkkipakastus on nopea ja toimiva. Kyllä tämä hiukan hassulta tuntuu, että joulukuussa ja vielä tammikuussakin voi hakea oreganot omalta pihalta.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...