keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Laskiaispulla


Se perinteinen, mutta ei suinkaan vähäisin. Tavallinen pullataikina, päällä mantelilastuja. Välissä mantelimassaa, vadelmahilloa ja kermavaahtoa sekä mascarponea. Kaveriksi lämmintä suklaakaakaota ja täydellinen päivähetki on valmis. Näitä lähti iso kasa tänään työpaikalle.
Pullataikina:
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 1 kananmuna voiteluun
  • mantelilastuja
  • mantelimassaa
  • 1 prk kermavaahtoa ja 1 prk mascarponea sekoitettuna
  • vadelmahilloa
  • sokeria


Minä se voin leipoa kaikessa rauhassa laskiaispullia joka lähtöön, kun minulla on täällä oikea keittiöpiika. Tai ei se mikään piika ole, vaan komea nuori mies, joka pyörii keittiössä pääasiassa yläosattomissa. Siinä olisi monelle neitokaiselle silmänruokaa, mutta äitipä viisaana syöttää pojille runsaasti valkosipulia. Ei ole vielä ollut tyttöjä riesaksi saakka. Kerran kuussa sitten tehdään tilausta ulkolaisiin vaateputiikkeihin ja taas pyörii hommat keittiössä hienosti. Aika hyvä diili, vai mitä. Kuvitelkaa sitä ihanuutta, että voi leipoa mitä vaan ja joku muu siivoaa sotkut.


Suklainen laskiaispulla


Tämä on meidän poikien herkku. Suklaiset pullat täytteenä vadelmahilloa sekä reilusti kermavaahtoa. Päällä vielä hiukan suklaarouhetta. Tämä laji ei takuulla jää kaappiin vanhenemaan. Muista nostattaa pullat hyvin ja paista 220 asteessa. Täytä vasta jäähtyneenä.
Suklaapullataikina:
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  •  2,5 dl sokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 1 kananmuna voitelua varten
Täyte:
  • vadelmahilloa
  • kermavaahtoa
  • suklaarouhetta


Kookoksinen laskiaispulla


Tämä on toinen erityinen suosikkini. Johtuuko se tuosta kookomaidosta vai mistä, mutta pullat on tosi pehmeitä. Pullat leivotaan normaaliin tapaan ja muistetaan se hyvä nostatus ennen uuniin laittoa. Paistetaan 220 asteessa. Täytteen aineet sekoitetaan, pullasta leikataan hattu pois, hiukan sisälmystä omaan suuhun ja mantelimassaa tilalle. Kunnon pursotukset täytettä ja hattu päälle, koristeeksi vielä kookoslastuja. Täytteen kookoshiutaleet voi toki korvata kookosliköörillä, jos sellaista sattuu olemaan.
Pullataikina:
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 dl kermaa
  • 50 g hiivaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1,5 dl suolaa
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 1 kananmuna voiteluun
Täyte:
  • mantelimassaa
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk vatkattua kermaa
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • sokeria

Mustikkainen laskiaispulla


Mustikkainen versio on myös sangen maukas ja kaunis. Peruspullataikinan ohje löytyy edellisestä postauksesta. Pulliin voi voitelemisen jälkeen ripotella mantelilastuja. Sisälle tulee mustikkavaahto, hattu päälle, koristeeksi mustikoita ja herkuttelemaan. 
Mustikkavaahto:
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk vaahdotettua kermaa
  • sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • mustikoita

Sitruunainen laskiaispulla


Taas on se aika vuodesta, että väkerretään laskiaispullia. Niitä on ihana pakko joka vuosi saada. Meillä on kokeiltu yhtä jos toistakin versiota omalla mantelimassalla ja erilaisilla hilloversioilla. Yksi oma suosikkini on tämä sitruunainen laskiaispulla, jossa on ihan perustaikina, mutta juju löytyy täytteestä, jossa on mascarponea ja lemon curdia. Lisäksi sisällä on sopiva nokare mantelimassaa. Halkaise jäähyneet pullat ja ota hiukan sisälmystä pois, laita tilalle nokare mantelimassaa. Sekoite keskenään vatkattu kerma sekä mascarpone ja lisää sopivasti sokeria. Laita hilloa puolisen purkkia ja sekoita vain osittain kermamassan kanssa yhteen. Laita täytettä runsaasti ja hattu päälle, koristele nonparelleilla.
Peruspullataikina:
  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 11-13 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita 
  • 1 kananmuna voitelua varten
Täyte:
  • mantelimassaa
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk kermaa vaahdotettuna
  • sokeria
  • lemon curdia

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Lohipiirakka


Talvilomalla on herkuteltu erilaisilla kalaruuilla ja tämä lohipiirakka oli ehkä parasta. Valmistaminenkin käy kohtuullisen nopsasti ja isosta piirakasta riittää useammallekin herkuttelijalle. Tämä päihittää kyllä kaikki makeat herkut ja pitää nälän poissa pitempäänkin. Sopii loistavasti salaatin kanssa. Kuvaamisen kanssa oli kyllä hiukan hankaluuksia, kun lautasella oleva pala hupeni koko ajan, kun aina hiukan piti maistaa.


Valmistetaan ensin pohjataikina. Sekoitetaan pehmeään voihin jauhot ja turkkilainen jogurtti. Sekoitetaan sileäksi taikinaksi ja laitetaan jääkaappiin odottamaan. Pilkotaan keitetyt kananmunat pieneksi haarukalla. Silputaan puolikas purjo pieniksi paloiksi. Perataan lämminsavulohi ja pilkotaan pieneksi. Sekoitetaan lohi, purjo, kananmunat ja creme fraiche. Lisätään sopivasti suolaa, mustaapippuria ja sitruunapippuria. Tarkistetaan maku. Voi myös lisätä jotain muitakin mausteita, jos haluaa tulisempaa. Jaetaan taikina kahteen osaan. Kaulitaan osat jauhotetuilla leivinpapereilla soikioiksi, toinen soikio saa olla hiukan isompi. Soikiot voi muotoilla veitsellä, ylimääräisistä osista voi tehdä koristeita. Levitetään täyte isommalle soikiolle, mutta ei reunaan saakka. Tasoitetaan hyvin ja laitetaan toinen soikio päälle. Alimmaisen soikion reunat käännetään toisen soikion päälle ja painellaan hyvin haarukalla kiinni. Kukkakuviot voi laittaa koristeeksi ja keskelle voi laittaa kokonaisen maustepippurin. Koko komeus voidellaan hyvin kananmunalla ja paistetaan 200 asteessa 25-30 minuuttia. 
  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 prk creme fraichea
  • reilusti savulohta
  • puolikas purjo
  • 3 kananmunaa
  • mustaapippuria
  • sitruunapippuria
  • suolaa
  • kananmuna


lauantai 22. helmikuuta 2014

Reissussa


Oma maa mansikka muu maa mustikka, vai miten se nyt menikään. Ihana oli palata rauhalliseen Reposaareen Helsingin reissun jälkeen. Perinteisesti yövyimme Seurahuoneella, joka huokuu sellaista ihanaa vanhaa tunnelmaa. Ensi kerralla taidetaan silti koittaa vaihteeksi jotain muuta paikkaa. Tuo sijainti on vaan ihan paras melkein rautatieaseman vieressä. Muutaman päivän herkuttelujen jälkeen palataan ankarasti ruotuun, onneksi vielä on pari lomapäivää jäljellä. 






Olen tässä viime aikoina maistanut kahta lähes täydellisen makuista juustokakkua, josta onkin sitten syntynyt sellainen juustokakkuvillitys. Useampia reseptejä kehitteillä, kyllä ne tännekin vielä ehtivät. Nyt on vaan niin vauhtia elämässä, kun urheilu vie mukanaan monta kertaa viikossa, että aika ei tahdo riittää kunnolla mihinkään, onneksi kevät ja kesä tulossa, niin pärjää pienemmillä yöunilla.


keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Cannellonilaatikko


Myllyn paras lähetti joitain aikoja sitten laatikollisen erilaisia makaroneja kokeiltavaksi ja nämä cannellonit ovat odotelleet vuoroaan kaapin perällä jo pidemmän aikaa. Aavistuksen verran vaivalloinen, mutta kylläkin herkullinen laatikko tästä lopulta tuli. Kuullotetaan oliiviöljyssä silputtu sipuli, kuutioitu paprika ja raastettu kesäkurpitsa. Valuta kesäkurpitsa ennen paistoa hyvin. Lisätään jauheliha ja paistetaan kypsäksi. Lisätään tomaattimurska ja maustetaan hyvin. Ladotaan lusikalla cannellonirullat täyteen täytettä ja asetetaan isoon vuokaan vieri viereen. Päälle kaadetaan purkki ruokakermaa ja purkki tomaattimurskaa ja reilusti mieleistä juustoraastetta. Paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla kypsäksi ja nautitaan hyvän salaatin kera.
  • 1 pkt cannelloneja
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 paprika
  • 1 iso sipuli
  • 1 prk yrttimaustettu tomaattimurskaa (390 g)
  • ripaus suolaa
  • mustaapippuria
  • pizzamaustetta
  • valkosipulirouhetta
  • 1 prk ruokakermaa
  • 1 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
  • parmesaaniraastetta
  • juustoraastetta


Salaatin ei aina tarvitse olla niin kovin monimutkaista. Kunhan on väriä ja makua. Tässä salaattia, erivärisiä paprikoita, punasipulia ja keitettyjä kananmunia. Pälle muutama ripaus mustaapippuria ja ääntä kohti.




maanantai 17. helmikuuta 2014

Lomailua


Talvilomaa vietetään mukavissa tunnelmissa, jossei ihan talvilajit onnistu niin juoksu ainakin. Tänään on kummipoikakin ilonamme ja hänen kanssaan teimme kauppalistaa. Hampurilaisia, Lauantai-pussi, Sprite ja ruisleipää, jossa on rusinoita. Näillä siis mennään. Olen pari päivää siivoillut vaatekaappeja ja listannut täydennystarpeita. Ilokseni sain Ukonkin mukaan touhuun niin, että ne hänen "ihan hyvä, mutten enää pidä" -vaatteet saatiin plokattua pois. Seuraavaksi taidan linnottautua kaappien eteen ja pitää vahtia, etteivät mene sekaisin tai hommaan lukot. 


Myllärin luomun ja Tomi Björckin järjestämä Suomen inspiroivin leipoja -kisa jatkuu. Tomi Björck valitsi mukaan maaliskuussa 2014 pidettävään loppukisaan Tyrniä ja tyrskyjä -blogin. Yhteensä seitsemän blogia osallistuu loppukilpailuun. Mielenkiintoista nähdä, mitä leivontajuhla pitää sisällään. Nyt voi vielä yleisökin äänestää omaa suosikkiaan. Äänestykseen pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Palkintona osallistujien kesken arvotaan Myllärin luomu tuotepaketteja. Hip, hop äänestämään.

https://www.facebook.com/myllarinluomu?sk=app_585212178234747&ref=ts

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Miljoonan dollarin spagettilaatikko


Nyt on kiva bloggailla, kun on vatsa täynnä. Helmikuun Ravintolapäivä on nimittäin takana ja kävin täällä Reposaaressa nauttimassa aasialaisia makuja ja herkullista jälkiruokaa. Oma ravinteli jäi pystyttämättä liian monen projektin takia, mutta ehkäpä olen taas mukana toukokuussa ja elokuussa, kun Ravintolapäivää seuraavaksi vietetään. Mainio idea mielestäni. Teille heitän tällaisen miljoonan dollarin spagettivuokaohjeen, jonka olen soveltanut amerikkalaisesta versiosta. Älkääkä kysykö, mistä tuo nimi tulee, ei ole nimittäin aavistustakaan. Laatikko on tosissaan hyvää, nopea valmistaa ja varsin kevyttä, kuten aineista huomaatte. 


Keitetään spagetti muotoon all dente ja huuhdellaan. Paistetaan jauheliha ja lisätään joukkoon spagettikastike, sekä suolaa ja reippaasti mieluisia mausteita. Maistetaan, että on varmasti hyvin maustettu. Sekoitetaan keskenään tuorejuusto, creme fraiche ja raejuusto. Vuollaan voista lastuja, laitetaan puolet vuoan pohjalle. Lisätään voin päälle puolet spagetista. Levitetään spagetin päälle tuorejuustoseos hyvin joka kohtaan ja kaadetaan päälle loput spagetit. Loput voilastut levitetään spagetin päälle. Päällimmäiseksi kaadetaan jauhelihaseos ja koko komeus kuorrutetaan mozzarellajuustolla. Laitetaan vuoka uuniin 200 asteeseen ja annetaan kypsyä parikymmentä minuuttia. 
  • 500 g spagettia
  • 800 g jauhelihaa
  • 1 prk pastakastiketta
  • 50 g voita
  • ripaus suolaa ja runsaasti mieluisia mausteita (valkosipulirouhetta, paprikaa, chiliä, pippurirouhetta)
  • 1 prk creme fraichea (150 g)
  • 1 prk valkosipulituorejuustoa (200 g)
  • 300 g raejuustoa
  • 1 pss mozzarellaraastetta

lauantai 15. helmikuuta 2014

Ristiäiskakku


Tänään on vietetty pienen tyttösen ristiäisjuhlia. Ristiäiset ovat yksi tunnelmallisimmista juhlista, onneksi niitä on pian tulossa lisää. Kaikkea hyvää pienelle neitoselle. Muutamien toiveiden jälkeen sain kakun toteutukseen vapaat kädet. Tarkoituksenani oli tehdä tyttömäinen, muttei liian vaaleanpunainen kakku. Kakkujen tekeminen on hiukan sellainen juttu, että liian tarkat ohjeet eivät toimi, sillä tulee mitä tulee ja joka kerta jotain erilaista. Hyvin riskialtista niitä siis tilailla, tosin aika paljon uhkarohkeita löytyy, sillä lista suurinpiirtein täysi kesäkuuhun saakka.




Kakussa neljä kääretorttulevyä pohjana:
  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
Täytteenä kaksi erilaista moussea, suklaamoussessa levy suklaata on sulatettu kerman joukkoon, kermaa laitan sen verran, että seoksesta tulee sopivan notkeaa. Jäähdyttämisen jälkeen lisätään kermarahkaseokseen.
Suklaamousse:
  • 1 levy fazerin sinistä
  • 1-1,5 dl kermaa
  • 2 dl kermaa vaahdotettuna
  • 2 prk rahkaa 
  • sopivasti sokeria
Ruusuinen vadelmamousse:
  • 1 prk vadelmahilloa
  • 0,5 prk ruusuhilloa
  • 2 dl kermaa
  • 2 prk rahkaa
  • sopivasti sokeria
Kakun koristeet ovat sokerimassaa ja marsipaania. Reunassa suklaakuorrute, jonka ohje löytyy tästä. Jos suklaakuorrutetta laittaa vain kakun reunaan, niin kannattaa tehdä pienempi annos. Tosi hyvää kuorrute on myös kakun väliin laitettuna. On kuitenkin niin suklaista, ettei kannata kovin moneen väliin laittaa.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Riemukasta Ystävänpäivää


Älä kulje edelläni, en ehkä seuraa. Älä  kulje takanani, en ehkä johda. Kulje vierelläni ja ole ystäväni.

Albert Camu

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Reiluja ystävänpäivämuffinsseja ja kisailua


Nämä reilut suklaamuffinssit sopivat niin pienille kuin suurillekin. Pehmeä suklainen maku kutkuttelee makuhermoja ja sulattaa vaativammankin sydämen. Suklaina näissä on käytetty Reilua FairMary suklaata, josta löytyy neljä eri makua, voit katsoa eri vaihtoehdot tästä. Tämä 70 prosenttinen on suosikkini ja seuraavana sitten piparminttu, josta meillä tehdään kaakaota. Vatkataan pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi, lisätään kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoitetaan keskenään kuivat aineet ja lisätään ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Lopuksi sekoitetaan joukkoon lusikalla suklaarouhe. Jaetaan taikina 12 isoon muffinssivuokaan muffinssipellille ja paistetaan viitisentoista minuuttia 200 asteessa. Kun muffinssit ovat jäähtyneet, pursotetaan päälle notkistettu mascarpone, johon on lisätty hiukan kermaa ja sokeria. Koristellaan sokerimassakoristeilla. Ja aineksista sokerit, kaakaojauhe sekä suklaa ovat Reilun kaupan tuotteita.
  • 100g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl muscovadosokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl kermaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 pkt (100g) Reilua FairMary suklaata rouhittuna
  • 1 prk mascarponea
  • kermaa
  • sokerimassakoristeita


Suurin osa maailman kaakaosta tuotetaan pienillä perhetiloilla, joissa kaakon tuotanto on päätulonlähde. Kaakaontuottajat myyvät satonsa eteenpäin välittäjien kautta, jolloin he saavat tulona vain pienen osan maailmanmarkkinahinnasta. Alhainen hintataso ja kova työ sekä kilpailu aiheuttavat sen, että viljelmillä käytetään lapsityövoimaa ja orjatyötä. Reilu kauppa pyrkii puuttumaan näihin epäkohtiin tarjoamalla viljelijöille tuotteista vähintään takuuhinnan. Reilussa kaupassa lapsityövoiman käyttö on kielletty ja viljelijöille maksetaan myös Reilun kaupan lisää, jolla heidän on mahdollista kehittää oman alueen palveluja kuten koulutusta ja terveyspalveluja. Ajatuksena on se, että myös kehitysmaissa ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään.


Ystävänpäivänä herkkulahjat ovat parasta ja niitä on helppo valmistaa itse tai ostaa kaupasta valmiina. Lasten kanssa on joka vuosi tehty jotain pieniä herkkuja kavereille jaettavaksi. Mielestäni tärkeää on keskustella siitä, että ystävänpäivä pitäisi olla joka päivä. Jokaisen pitäisi kokea olevansa tärkeä. Ystävänpäivänä on myös mahdollista ajatella niitä ihmisiä, jotka eivät asu ihan naapurissa. Ostaessasi Reilua suklaata muistat samalla ystävää, jota et ehkä ole tavannut, mutta jonka elämään voit kuitenkin vaikuttaa positiivisesti.


            Pienin ystävällisyyden teko on arvokkaampi kuin suurin aikomus.

            Oscar Wilde


Ja mikä parasta, nyt on mahdollistua osallistua kisaan, jossa voit voittaa suklaat vuodeksi. Tehtävänä on napata kuva FairMary suklaalevystä. Tägää oma FairMary suklaalevysi koodilla #reilusuklaa Instagramiin ja olet mukana suklaa-arvonnassa. Mikäli et ole liittynyt Instagramiin, voit tägätä kuvan vaikka omaan blogiisi ja laittaa linkin tämän postauksen kommentteihin. Kuvia voi tägätä tämän viikon ajan eli 10.-16.2.2014. Tässä on arvonta johon kannattaa ehdottomasti osallistua, sillä voittomahdollisuudet ovat hyvät. Suklaata vuodeksi, nam.


www.blogirinki.fi

                  
                             Yhteistyössä "Vihreä agentti"

Simppeli suklaakakku


Nyt on juhlittu monta päivää niin, että pitää kohta alkaa löysäilemään vyötärön nappia. Kerrankos sitä silti vaan täyttää neljäkymmentä. Työkavereille tein ison suklaakakun ja lohilevitettä sekä saaristolaisleipää. Minulla sattuu olemaan kyllä tosi mukavat työkaverit, jotka iloisesti syövät kaikki reseptikokeiluni ja antavat kiitosta sekä kehittävää palautetta. Tänään olimme koko perheenä keskustassa syömässä ja poju sai harjoitella ruokalistan käyttöä oikein tosissaan. Alkupalaksi tuli pari pientä gratinoitua valkosipulileipää, koska VL ruuan nimen perässä ei tarkoittanutkaan very large kuten poju arveli. Peuran filee ja omenamuroleivos hiukan sitten paikkasivat tilannetta. Käytimme Gallessa reseptikilpailusta voittamani lahjakortin ja hyvää oli. Sangen ihanaa välillä syödä toisten valmistamaa ruokaa ja jättää tiskit muiden siivottavaksi. Huomenna vielä oppilaiden kanssa Hesburgeriin ja sitten saa arki palata.


Tähän aika isoon kakkuun tein kahdesti pari pellillistä kääretorttulevyjä. Eli yhteensä neljä levyä. Ylijäävistä osista kokosin vielä yhden kerroksen. Välissä on pari erilaista vähälaktoosista moussea, toisessa kvittenihilloa ja toisessa vadelma- sekä ruusuhilloa. Päällinen on suklaavaahtoa, joka jääkaapissa kovettuu ihan kovaksi ja säilyy hyvin. Erinomainen kakunkuorrute, kunhan muistaa tehdä sen ihan ohjeen mukaisesti. Koristeena vain muutama sokerimassakukka ja marenkeja.
Kakkutaikina:
  • 10 munaa
  • 4 dl sokeria
  • 4 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta
Kvittenimousse:
  • 2 prk kermaa vaahdotettuna
  • 2 prk rahkaa tai mascarponea
  • 1 prk kvittenihilloa
  • sopivasti sokeria
Vadelma- ja ruusuhillomousse:
  • 2 prk kermaa vaahdotettuna
  • 2 prk rahkaa tai mascarponea
  • 1 prk vadelmahilloa
  • vajaa 1 prk ruusuhilloa
  • sopivasti sokeria


Valmistetaan suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen koko ajan hyvin sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään hyvin jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vanilliinisokeri. Kaikkia valkuaisia ei ole pakko käyttää, jos tuntuu, että kuorrutteesta tulee liian vetelää, itse jätän usein osan käyttämättä. Kuorrutetta voi levittää veitsellä tai pursottaa, jos kuorrute tuntuu liian vetelältä, voi sen antaa hetken olla jääkaapissa kovettumassa. Jääkaapissa kuorrute kovettuu kovaksi, joten sen voi tehdä jo reilusti ennen tarjoiluhetkeä valmiiksi. Kannattaa ottaa kakku ajoissa ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta kuorrute hiukan lämpenee.
 Suklaakuorrute:
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl kermaa
  • 6 keltuaista
  • 450 g voita
  • 6 valkuaista
  • 3 tl vanilliinisokeria






tiistai 4. helmikuuta 2014

Runebergin kakku


Tänä vuonna syödäänkin sitten Runebergin kakkua. Yritin pysyä varsin paljon perinteissä, mutta muutamia muutoksia vanhaan hyvää reseptiini kyllä tein. Laitoin muscovadosokeria, josta tulee sellainen hiukan mausteisempi maku ja vadelmahillon sekaan sekoitin hiukkasen ruusuhilloa, joka sopii vadelmahillon kanssa erinomaisesti. Voi ja sokerit vaahdotetaan, lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi kuivat aineet. Levitetään taikina voideltuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi puolisen tuntia. Aika riippuu vuoan koosta ja mallista, tarkistetaan kypsyys tikulla. Koristellaan kakku sokerimassakukilla ja hilloseoksella. Kakun voi kostuttaa, jos pitää kosteahkosta kakusta.
  • 200 g voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl muscovadosokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl Myllärin luomu vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl kaurakeksimuruja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • vadelmahilloa
  • ruusuhilloa
Kostuke:
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 4 rkl mantelilikööriä tai punssia


On suloista nähdä rakkauden voimaa kaikessa. Ei mikään suuttumus, ei mikään viha kestä rakastavan sydämen lämpöä. Lämpimässä maassa sulaa raekin ja muuttuu lempeäksi kuin aamukaste.

J.L. Runeberg


maanantai 3. helmikuuta 2014

Runebergin tortut


J. L. Runebergin päivä lähestyy ja perinteisiä Runebergin torttuja pitää nyt ehdottomasti tehdä. Omasta mielestäni paras ohje löytyy täältä. Viime kesänä pääsin käymään Runebergin Porvoossa sijaitsevassa kotimuseossa. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo, joka on aloittanut toimintansa jo 1800-luvun puolella. Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig ja Fredrika Runeberg asuivat poikiensa kanssa Porvoossa vuodesta 1837. Taideteokset sekä ketunnahkakamarin metsästysaseet ja astiakomeron posliinit kertovat perheen arjesta sekä juhlasta. Talon pihassa on Fredrikan aikoinaan huolella hoitama puutarha, jossa kesäisin tuoksuvat jasmikkeet, ruusut ja hedelmäpuut. Viimeisestä kuvasta voi melkein aistia Fredrika-rouvan kukkaloiston tuoksun tai ainakin saattaa huomata ikävöivänsä kesää.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...