maanantai 31. maaliskuuta 2014

Sopat!


Marc Aulenin uusi Sopat kirja on ilmestynyt ja päässyt meillä jo koekäyttöönkin. Gummerus lähetti kirjan testattavaksi ja kyllä sitä on luettukin. Ihastuin siihen välittömästi yksinkertaisen ja tyylikkään ulkoasun vuoksi. Ohjeet eivät ole vaikeita, vaan kautta koko kirjan heijastuu Aulenin hieno filosofia siitä, että hyvä ruoka ei ole rahasta kiinni. Hänen mukaansa kaikki riippuu tekotavasta ja mielikuvituksesta. Lisäksi pidän siitä, että Aulen ei ole kevyttuotefani ja sopat onkin toteutettu ihan kunnon raaka-aineista. Kun nyt on vauhtiin päästy, soppaillaan meillä varmaan useampikin viikko. Seuraavana on ruokalistalla lohiseljankaa, sipulisoppaa ja appelsiini-lanttukeittoa. Kokeiltu on jo suppilovahvero-savuporokeittoa ja tomaatti-bataattisoppaa. Sain luvan tuikata teille ohjeen, joten se tulee seuraavaksi.


Tämä oiva keitto on niin hyvää sellaisenaan, että se on itsessään kuin juhla-ateria. Voit halutessasi laittaa ruokapöytään pikku lisukkeita, joilla jokainen voi tuunata soppansa omanlaisekseen. Sekaan sopii vaikkapa savuporosuikaleet, fetajuusto, vuohenjuusto, paistetut jyvät, pähkinät ja smetana. 

1,5 litraa kasvis- tai kanalientä
1,1 kg kuorittua bataattia, reiluina paloina
1 reilu rkl raastettua inkivääriä
150 g sipulisuikaleita
1 reilu rkl kuivattua basilikaa
0,7 dl sitruunamehua
1 reilu tl samba oelek -tahnaa
10 g tuoretta basilikaa
1 dl smetanaa
3 dl tomaattimurskaa

Keitä pehmeiksi kaikki ainekset paitsi tuore basilika, smetana ja tomaattimurska. Lisää sitten basilika, smetana ja soseuta tasaiseksi. Lisää soseutuksen jälkeen tomaattimurska ja sekoita. 







lauantai 29. maaliskuuta 2014

Vuoden inspiroivin leivontablogi -kisa


Sen siitä sitten saa, kun menee retostelemaan kuvamäärällään, läppäri nimittäin hajosi ja olen ollut pienoisessa paitsiossa. Siirtelen kuvia kyllä säännöllisesti muualle, mutta nyt oli useamman viikon kuvat siirtämättä, toivottavasti joku fiksu onkii ne talteen. Torstai-iltana olin Helsingissä Suomen inspiroivin leivontablogi -kisan loppukilpailussa, joka oli aikamoisen hieno kokemus. Mukana voittajaa valitsemassa oli myös Tomi Björck. Tyrniä ja tyrskyjä sai samat pisteet Kaakao kermavaahdolla -blogin kanssa ja voittajaksi valikoitui Minka. Hyvä Minka. Voitto meni aivan oikeaan osoitteeseen, käykääpä tutustumassa Minkan blogiin. Tomin kommentit sekä blogistani että kakusta olivat riemastuttavaa kuultavaa ja taisi siinä kehujen sadellessa hiukan posketkin punoittaa. Mahtava tyyppi ja mukaan lähti Tomin uusi keittokirja hauskalla omistuskirjoituksella. Siitä lisää myöhemmin. Kyllä nyt kelpaa jatkaa bloggailua, vielä kun jostain tipahtaisi se uusi kone.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Heppakakku


Lupaan että seuraavaksi tulee jotain muuta kuin kakkuja. Jonossa asti kokeiluja ja hyviä reseptejä, jotka pitäisi vaan saada postattua. Mutta tiedättehän sen tunteen, kun kevät vie mennessään. Auringon myötä iskenyt siivousvimma ja pihan erilaiset projektit ottavat oman aikansa ja niistä pitää nauttia. Tämä kakkunen lähti ilahduttamaan työkaverin tyttären syntymäpäiviä.


Pohjana vaaleita kääretorttulevyjä. Sisällä lemon curd -mousse ja vadelmahillomousse ruusuhillolla terästettynä. Päällä aina niin hyvä suklaa. Koristeet sokerimassaa ja marsipaania.
Lemon curd -mousse:
  • 1 prk pehmeää rahkaa tai mascarponea
  • 1 prk kermaa vatkattuna
  • lemon curdia
  • sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
Vadelmahillo:
  • 2 prk pehmeää rahkaa tai mascarponea
  • 2 prk kermaa vatkattuna
  • 1 prk vadelmahilloa
  • 0,5 prk ruusuhilloa
  • sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria


Suklaakuorrutteen valmistus. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen koko ajan hyvin sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään hyvin jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vanilliinisokeri. Kaikkia valkuaisia ei ole pakko käyttää, jos tuntuu, että kuorrutteesta tulee liian vetelää, itse jätän usein osan käyttämättä. Kuorrutetta voi levittää veitsellä tai pursottaa, jos kuorrute tuntuu liian vetelältä, voi sen antaa hetken olla jääkaapissa kovettumassa. Jääkaapissa kuorrute kovettuu kovaksi, joten sen voi tehdä jo reilusti ennen tarjoiluhetkeä valmiiksi. Kannattaa ottaa kakku ajoissa ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta kuorrute hiukan lämpenee. Tämä kolminkertainen määrä kuorrutetta on sopiva isoon kakkuun. Ohjeen voi tehdä myös yksin- tai kaksinkertaisena. Kaksinkertainen määrä sopii hyvin tavalliseen pyöreään kakkuun kuorrutteeksi ja siitä riittää vielä yksi kerros kakun sisäänkin laitettavaksi.
  • Suklaakuorrute:
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 3 dl kermaa
  • 6 keltuaista
  • 450 g voita
  • 6 valkuaista
  • 3 tl vanilliinisokeria

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kisailua


Blogirintamalla tapahtuu niin paljon ettei meinaa perässä pysyä. Useampikin reseptikisa on starttaamassa muutaman viikon kuluessa. Oiva Pari -kisassa voi osallistua kolmeen eri teemaviinikisaan, jossa kullekin viinille suunnitellaan sopiva ruoka kaveriksi. Viinit saapuivat perjantaina ja mukana pari palkittuakin yksilöä sekä muutama vanha tuttu. Nyt täytyy laittaa aivosolut raksuttamaan. Hyvää Suomesta -kisa alkaa myös ihan pian ja  Dansukkerin herkkubloggari kisa päättyy viimeiseen osioon. Eniten ehkä jännittää tuleva viikko, kun menen Suomen inspiroivin blogi -loppukilpailuun Helsinkiin kuuden muun onnekkaan valitun kanssa. Aikaansaannokset maistelee ja arvostelee Tomi Björck. Mukavinta on silti se, että kävijöitä blogissa on runsaasti ja paljon tulee kommentteja. Reseptit ovat kovassa käytössä ja uusia odotetaan sekä toivotaan. Se on tämän blogin juttu, innostaa ja ilahduttaa. Mukavaa aurinkoista tulevaa viikkoa teille kaikille.

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Pallollinen kääretorttu


Jotain iloista piti kehitellä ja Candy Meltsien kanssa leikkiminen sopi siihen tarkoitukseen oikein hyvin. Värivalikoimaakin on sitten joka lähtöön, voi sävyttää tarjottavansa vaikka pöytäliinan väriin, heh. Suklaanapit laitetaan leivinpaperin päälle sopivin välein ja kääretorttutaikina kaadetaan varovasti tasaisesti päälle. Paistetaan normaalisti ja käännetän levy niin, että tuo suklaapuoli jää käärittäessä päällipuoleksi. Tässä tortussa oli kakunteosta jääneet moussejämät eli mansikkamustikkaruusuhillomoussea ja lime curd -moussea sekä runsaasti kermavaahtoa. Mousseohjeet edellisessä postauksessa. 
Kääretorttu:
4 isoa munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Candy Melts -suklaanappeja


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Vankilakakku


Ei viikonloppua ilman kakkua ja nyt viikon sisään niitä on tehtävänä neljä. Mukava kun on hiukan erilaisia juttuja. Tosin joskus meinaa mennä sormi suuhun näiden aiheiden kanssa kuten tämän vankila-aiheen kanssa meinasi käydä. Ja tekstejä piti tehdä elintarvikekynällä, jota ei löytynyt sitten mistään. Ostoslistalla siis useampi kynä. Toivottavasti vartijat ja henkilökunta kuitenkin tykkäävät, asiakkaille tätä ei taideta antaa.


Pohjana neljä kääretorttupohjaa. Täytteenä kaksi erilaista moussea. Toiseen yritin saada hiukan jotain erilaista makua ja laitoin lime curdia. Marsipaanin alla kreemi ja koristeet siis marsipaania.
lime curd -mousse:
  • 1 prk kermaa
  • 1 prk rahkaa tai 1prk mascarponea
  • lime curdia
  • sokeria
Mansikkamousse:
  • 1 prk kermaa
  • 1 prk rahkaa tai 1 prk mascarponea
  • mansikkahilloa
  • ruusuhilloa
  • mustikkahilloa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • sokeria




torstai 13. maaliskuuta 2014

Suosikkeja


Olen vissiin mainostanut tarpeeksi Reilua kauppaa, sillä Ukko osti minulle reilun kahvimukin, vaikken kahvia juokaan. Siitä tuli heti suosikkini, koska siihen mahtuu reilusti vettä.


Tulppaanit ovat tähän vuodenaikaan aivan vastustamattomia, niitä on ollut jos jonkin värisenä, eikä niihin lainkaan kyllästy. Ihana kevät. Jotenkin kevätkeleistä riehaantuneena tilasin itselleni kameraan uuden objektiivin, josta olen kyllä jo pitempään haaveillut. Katsotaan sitten ensi viikolla, mitä sillä saa aikaan.


Alkoholimainonta on ehdottomasti kiellettyä, enkä mainostakaan. Totean vain, että tässä on uusi saunakaljasuosikkini. Sauna on meillä sellainen terapiapaikka, jossa jutellaan aina parhaat jutut.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Se on kesä kohta


Vietin lauantaipäivän Helsingissä mukavissa merkeissä, joista kuulette myöhemmässä vaiheessa. Helsinki oli kyllä niin keväinen ja jaossa oli naistenpäiväruusuja ja ilmaisia haleja. Kiesmakin tuli kierrettyä ja tietysti ostin muutamia herkkuja. Ukon mielestä meillä on jo ihan varmasti tarpeeksi erilaisia lemon curd -purkkeja. Teen testausta mikä on paras ja taidan väsätä taas omankin version.


Nyt on ihan oikeasti niin paljon kevättä ilmassa, että tartuin tänään haravan varteen. Ihan hirveä hinku olisi jo taas laittaa yrttimaata kokoon, mutta vielä pitää jaksaa muutama hetki odotella. Uusia suunnitelmia on jos jonkinmoisia. Taidan tehdä oikein listan ostosreissua varten. Ainakin tyrniä on listalla. Vadelmat on pakko tukea, vaikka piti olla matalaa lajiketta. Ja kasvihuoneeseen on tulossa uusi sisustus. Kunpa ei tulisi enää lunta.


Tämä kakku pääsi nyt viikonloppuna ilahduttamaan synttärisankarin juhlapöytää. Sankari on intohimoinen uinnin harrastaja. Jotain kesäistä teki mieli tehdä ja siinä sitä sitten köllötellään rantavedessä. Sankarin toivomuksesta sisällä on ainoastaan pätkismoussea.

perjantai 7. maaliskuuta 2014

Avenged Sevenfold -kakku


-Tilaisin kakun pojan synttäreille. -Selvä juu, mikähän aihe? -Avenged Sevenfold -Selvä juu, ni anteeks mikä? -No sellanen pääkallologo - Selvä, juu...juu.

Olisihan sitä voinut tietysti ensin tutustua aiheeseen, kun ei noita pääkalloja juurikaan ole tilailtu, mutta tulipa tehtyä. Sangen mielenkiintoinen aihe ja hiukan sitten haettiin tunnelmaa musiikkiakin kuuntelemalla, tosin siihen nähden kakku aika lempeä, vaikka sisuksiin tulikin lemon curdia potkua antamaan. Paljon onnea sankarille.


Pohjana neljä vaaleaa kääretorttupohjaa ja sisällä suklaamoussea sekä lemon curd -moussea. Koristeiden alla mansikkakreemi. Päällä kaksi luonnonvalkoista marsipaanitankoa, levyn päällä kaulin rypistettyä leivinpaperia vanhahtavaa kuviota tuomaan. Pääkallossa puolitoista tankoa mustaa marsipaania ja yksi luonnonvalkoinen tanko.
Suklaamousse:
  • 3 prk kermaa vatkattuna
  • 3 prk pehmeää rahkaa
  • 2 levyä valkosuklaata sulatettuna ja jäähdytettynä
  • 1 levy tummaa suklaata sulatettuna ja jäähdytettynä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • sopivasti sokeria
Lemon curd -mousse
  • 2 prk kermaa vatkattuna
  • 2 prk mascarponea
  • 3/4 prk lemon curdia
  • sokeria


maanantai 3. maaliskuuta 2014

Luumupiirakka


Ei ehkä maailman keväisin juttu, mutta koska kaupassa oli niin herkullisia luumuja, oli niistä jotain hyvää tehtävä. Sopivaa ohjettakaan ei tähän hätään löytynyt ja sitten sovellettiin rajusti. Lopputuloksena oli mausteinen ja mukavan persoonallisen makuinen piirakka. Pikkuisen kyytipoikana rommia, joka antoi kivan  säväyksen. 


Sekoitetaan kaikki pohjan aineet keskenään ja levitetään taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Viipaloidaan luumut. Mitataan kattilaan sokerit, vesi sekä rommi ja kuumennetaan niin, että sokerit sulavat. Lisätään luumut ja käännellään muutama kerta. Levitetään luumut piiraan päälle ja lisätään vielä kattilasta lähes kaikki sokeriliemi. Paistetaan 180 asteessa alatasolla 35-40 minuuttia. Annetaan jäähtyä ennen leikkaamista.
Pohja:
  • 200 g voita sulatettuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 tl kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
Täyte:
  • puoli rasiaa tummia luumuja
  • puoli rasiaa keltaisia luumuja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl muscovadosokeria
  • 1/4 dl rommia
  • 1/4 dl vettä




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...