keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vadelmasima


Tätä vadelmasimaa on tehty yhdessä jos toisessakin blogissa. Väri on kerrassaan hurmaava, eikä maussakaan valittamista. Alkuperäinen ohje on Dansukkerin sivuilta. Kaada jäiset vadelmat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä liemi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen tilkkaan simaa ja kaada sitten hyvin sekoittaen lopun siman joukkoon. Anna juoman käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Säilytä jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.  
Vadelmasima:

  • 400 g pakastevadelmia
  • 500g taloussokeria
  • 4 l kiehuvaa vettä
  • 1/5tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • sokeria
  • rusinoita





tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kevät



                      Ei hyvyys saavu huutaen, se kulkee hiljaa kuiskaten.

                      Eino Leino



maanantai 28. huhtikuuta 2014

Suosi suomalaista


Suomalaisen Työn Liitto haastoi joukon bloggareita tekemään sinivalkoisia ostoksia. Pari viikkoa sitten tuli postissa 20e lahjakortti, joka oli tarkoitus käyttää ostoksiin, jotka on merkitty Avainlipulla, Design from Finland -merkillä, Sirkkalehdellä tai Hyvää Suomesta -merkillä. Kävinkin heti hakemassa lhapullatarvikkeita ja tein kyytipojaksi vielä tsatsikia. Tämä haaste oli kyllä kovin mieluinen siitä syystä, että viime aikojen ikävät työllisyysuutiset kaipaavat rinnalleen jotain positiivista. Tässä on asia, jonka avulla me kaikki voimme vaikuttaa. Suomalaisen Työn liitto on tehnyt laskelmia siitä, miten suomalaista suosimalla saadaan lisää työpaikkoja. Jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10e lisää suomalaisia tuotteita, syntyisi 10000 uutta työpaikkaa. Ei siis ole lainkaan merkityksetöntä millaisia valintoja me teemme. Eikä sinivalkoisten ostosten tekoon tarvita isoja supermarketteja, minun sinivalkoiset ostokseni ovat  pikkuisesta lähikaupasta. Mielestäni tämä on asia jota saa ja pitää mainostaa. Hyvä Suomi.




Ja lihapullataikinaan saa hiukan erilaista makua, kun laittaa vähän maustettua paseerattua tomaattia sekaan ja tietysti paljon persilijaa. Kokeile ihmeessä, jos et ole tällaista ennen tehnyt. Ainekset sekaisin, pyöryköiksi ja uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi kypsymään. Jos haluaa vielä lisää ytyä lihapulliin, voi joukkoon murustella yhden Musta Pekka -juuston.
  • 500 g yrttimaustettua paseerattua tomaattia
  • 800 g sika-nautajauhelihaa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 2-3 isoa sipulia silputtuna
  • pari kourallista silputtua persilijaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl paprikaa
  • 1 rkl valkosipulirouhetta
  • silputtua tuoretta basilikaa


Tsatsiki on ihan parasta lihapullien kanssa ja nopea tehdä. Sekoitetaan vaan ainekset keskenään. Kannattaa antaa kurkkuraasteen hetken aikaa valua, ettei ole niin vetistä. Jos ei ole creme fraichea voi käyttää turkkilaista jogurttia. Jos ei ole vaahterasiirappia voi käyttää hunajaa.

  • 300 g creme fraichea
  • 1 kurkku raastettuna (pienehkö)
  • 2 tl valkosipulirouhetta
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • mustaa pippuria
  • (2 rkl hienonnettua minttua)



P.S Kampanjaan voi tutustua myös Twitterissä tai Instagramissa #sinivalkoinenjalanjälki tai #sinivalkoinenostoskori. Käy kurkkimassa minkälaisia sinivalkoisia ostoksia on tehty.



                                  Yhteistyössä Suomalaisen Työn Liitto

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Sairastelua


Siinähän se meni pääsiäinen sairastellessa. Petin pohjilla on nyt oltu yli viikko, tänään olen hiukan yrittänyt treenata pystyssäoloa ja aika heikkoa vielä on. Tunnin kun on pystyssä, niin jo peti kutsuu. Kuume ja keuhkoputkentulehdus sekä oheisvaivat näin astmaatikolla tekevät sen, että voimat on kyllä meneet totaalisesti. Kunnon tropit menossa, joten eiköhän tämä tästä. Pääsiäisherkut siis jäi enemmän tai vähemmän tekemättä. Pashaa tuli pojun toiveesta tehtyä useampaakin sorttia. Tässä aprikoosipasha. Vatkataan kerma vaahdoksi. Vatkataan sekaisin rahka ja pehmeä voi. Lisätään seokseen loput ainekset sekä vatkattu kerma ja sekoitetaan tasaiseksi. Annetaan valua läpäisevässä muotissa yön yli. 
  • 300 g maitorahkaa
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • muutama säilykepersikka muussattuna
  • (1-2 rkl persikkalikööriä)





maanantai 14. huhtikuuta 2014

Arcos puukuitulauta




Olen jo pitempään etsinyt täydellistä leikkuulautaa. Montaa sorttia on kokeiltu ja viimeksi ostin pari sellaista puista, mutta ei oikein toimi. Pesu hankalaa ja paksujen lautojen säilytyskään ei kunnolla luonaa. Muutama viikko sitten Chez Marius lähetti testattavaksi Arcos puukuitulaudan, johan ihastuin ensi käytöllä. Ehkei ihan täydellinen, mutta paras tähän mennessä. Ihan uusi tuote minulle, sillä en ole tätä missään ennen nähnyt. Materiaali kylläkin muistuttaa enemmän kiveä tai jotain muuta kuin puukuitua. Erittäin miellyttävä ja helppo pitää puhtaana. Veitsetkin pysyvät terässään. Kävin jo himoitsemassa vastaavaa hiukan isompaa Chez Mariuksen nettikaupassa täällä. Toisena värinä näytti olevan ruskea.  Tämä koko on siitä näpsäkkä, että sitä voi säilyttää keittiökaapistoon kuuluvan leikkuulaudan päällä. Mutta kyllä silti pitäisi olla vielä tuollainen iso. Ajattelin nimittäin tehdä siitä kakkutarjottimen. 



sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Fariininen porkkanakakku


Dansukkerin herkkubloggaaja -kisa jatkuu vielä tämän yhden postauksen verran ja tarkoituksena oli tehdä hyvissä ajoin vappuherkku Dansukkerin lähettämää fariinisokeria käyttäen. Meillä on fariinisokeri kovassa käytössä, joten se ei ollut mikään ongelma, sen sijaan vappuihminen en ole yhtään. Toki sen verran että munkit, varsinkin anopin tekemät, maistuvat ja tippaleipäkin. Vappuherkuksi tuli sitten tällainen vappukakku. Täytyy kyllä sanoa, että maku on kohdillaan ja makeuttakin riittävästi. Lisäksi kakku on sangen helppo valmistaa.


Pohja:
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl Dansukker fariinisokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl kanelia
  • 200g sulatettua voita
  • 2 isoa tai 3 kekskikokoista porkkanaa raastettuna
  • 3/4 dl appelsiinin mehua
Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi ja lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi voisula, porkkanaraaste sekä appelsiininmehu. Kaadetaan aineet voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kannattaa mitata tikulla kakun kypsyyttä. Heti kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, voi kakun ottaa pois uunista. Anna kakun jäähtyä kunnolla, sillä se on tosi mureaa ja leikkaaminen onnistuu parhaiten jäähtyneenä. Laita täytettä kahteen väliin reilusti. Päälle voi kattilassa sulattaa vajaan levyllisen suklaata sekoitettuna puoleen desiin kermaa. Anna suklaan jäähtyä hiukan ennen kakun kuorrutusta. Ja koristeeksi sopii mikä vaan, tässä iloiset marengit.

Täyte:
  • 6 dl kermaa vaahdotettuna
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 5 rkl Dansukker fariinisokeria
  • sokeria maun mukaan


torstai 10. huhtikuuta 2014

Soppaa ja sielunhoitoa




Eikös se ole niin, että ihana arki koostuu pienistä iloista. Viime viikkoina on nautiskeltu muiden tekemistä ruuista ja sekös on riemukasta. Pariinkin otteeseen söimme Gallessa, joka on mielestäni sellainen varma ja reilu paikka. Selkeää kunnon ruokaa ja sopivasti valinnanvaraa. Tosin jälkiruokia tuli otettua useampaakin sortimenttia. Eilen olimme ystäväni kanssa Panimossa ja harmitti, kun ei ollut kamera mukana. Todella kauniit annokset ja tarkkaan harkittuja makuja. Mukava päivän päätös ja juuri sopivankokoisia annoksia naisen vatsalle. Tavoitteena on vuoden mittaan kiertää kaikki Porin ravintelit. Löytyi nimittäin sellaisiakin, joissa ei ole vielä piipahdettu. Onhan se nyt suunnattoman hienoa, kun lapset on siinä iässä, ettei tarvitse koko ajan perässä juosta, voi sitten ulkoiluttaa Ukkoa.




tiistai 8. huhtikuuta 2014

Suklainen tyrnikakku


Suklaisessa tyrnikakussa on siis yksi paksu tyrnimoussekerros ja kaksi suklaakuorrutekerrosta, päällinen on suklaakuorrutetta ja koristeet sokerimassaa. Kakku on gluteeniton ja helppo tehdä vähälaktoosisista aineksista. Sopii siis moneen menoon.
Kakkupohja:

  • 7 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g tummaa suklaata
  • 180 g mantelijauhoa
  • 1 rkl Bacardia
Vatkataan 7 valkuaista kovaksi vaahdoksi. Sulatetaan suklaa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisätään suklaa siihen pienissä erissä. Sekoitetaan varovasti joukkoon Bacardi ja mantelijauhot sekä jauhot. Kaadetaan taikina voideltuun vuokaan ja paistetaan 160 asteessa noin kolmen vartin verran, kokeillaan kypsyys tikulla.

Tyrnimousse:
  • 2 dl vispikermaa vaahdotettuna
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl tyrnimehua
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 5 liivatelehteä
Sekoitetaan keskenäään kermavaahto ja tuorejuusto, lisätään joukkoon tyrnimehu ja sokerit. Liuotetaan liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia ja sen jälkeen sulatetaan ne pieneen määrään tyrnimehua. Sekoitetaan kermavaahtoseokseen ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen. 
Suklaakuorrute:
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl kermaa
  • 4 keltuaista
  • 300 g voita
  • 4 valkuaista
  • 2 tl vaniljasokeria
Keitetään suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakaojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vaniljasokeri. Jos seos näyttää hyvältä jo parin vallkuaisen jälkeen, jätetään loput valkuaiset lisäämättä.



Tässä vielä muutama tunnelmapala finaalista. Kuvat Helsingin Mylly Oy. Avec on ihanainen siskoni ja tarjottuja herkkuja ei oikein pystynyt maistelemaan kun niin hermostutti. Oman esittelyosuuden jälkeen sitten onnistui sekin.




Toni: "Tiedätkö mistä tietää, että tämä on tosi hyvää? Koska vaan syön, syön ja syön tätä. Pehmeää ja tyrni maistuu hienosti." Tyrnikakku siis tarkassa seulassa. Tyrni maistui mukavasti, eikä siitä tullut liian makea, vaikka suklaa onkin tosi suklainen. Tätä voisi siis kehitellä hiukan eteenpäin. Kiitos vielä Helsingin Myllylle hienosta kisasta ja finaalista.



sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Sunnuntailounasta


Ukko sai sunnuntain kunniaksi hiukan parempaa ruokaa. Marinoituja härän lankkupihvejä, valkosipuliperunoita, grillijuustoa, johon ollaan muuten täällä hetkellä ihan hullaantuneita ja hiukan jotain vihreää. Kyytipoikana aivan loistava viini Argiano Rosso di Montalcino. Ja kyllä täällä suu menee hiukan hymyyn nimittäin kuvat saatiin hajonneelta koneelta pelastettua ja uusi kone tulee alkuviikosta. Eli sitten toivottavasti jatkuu bloggailukin entiseen malliin. Tämä ikuisen vanha varakone ei nimittäin houkuttele minkäänlaiseen toimintaan, kun toimii ihan miten huvittaa. Aurinkoista sunnuntain jatkoa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...