maanantai 26. toukokuuta 2014

Colamarinoitua possunkylkeä


Kyllä se vaan niin on, että kesällä kaiken pitäisi olla mahdollisimman nopeaa ja simppeliä. Pienillä jutuilla saa kuitenkin perinteikkäisiinkin ruokiin uutta potkua ja makua. Tässä possun kylkisiivut on marinoitu Colamarinadissa ja grillattu. Tuoksu ja maku on kyllä hurmaava. Kaveriksi on grillattu vihanneksia ja koko komeus kääritty tortillakuoreen ja pakattu näppärästi kertakäyttömukeihin, kiva tarjoilla ja tortillat pysyvät hyvin koossa. Leikataan sian kylki ohuiksi viipaleiksi. Sekoitetaan marinadin ainekset ja annetaan kylkiviipaleiden marinoitua seoksessa vähintään pari tuntia. Valutetaan ylimääräinen marinadi pois ja grillataan siivut kypsäksi. Viipaloidaan vihannekset, voidellaan voisulalla ja grillataan vaikkapa muurikkapannussa. Pakataan tortillakuoreen salaattia, grillattuja vihanneksia sekä reilusti rapeita kylkisiivuja.
Possunkylkitortillat:
  • 300g Kotitilan luutonta possunkylkeä
  • tortillakuoria
  • salaattia
  • kesäkurpitsaa
  • paprikaa
  • punasipulia
  • (herkkusieniä)
  • voita
  • koristeeksi kirsikkatomaatteja


Colamarinadi:
  • 1 dl sokerista Colaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl vaahterasirappia
  • vajaa 1 tl inkivääritahnaa
  • 1 tl suolaa
  • 2-3 tl valkosipulitahnaa


Lihojen tilaaminen Kotitila.fi -sivustolta kävi näppärästi. Tarkoituksena on, että sivustolta voi tilailla suurempia määriä lihaa ja vaikka pakastaa osan. Toimitusaika on lyhyt ja liha on aina tuoretta. Käy katsomassa tarjonta täällä. Itseäni kiinnosti lähinnä poro ja riista sekä karitsa, koska niitä on usein hankala hankkia. Tämä resepti osallistuu Lihaa parhaimmillaan -kisaan, jossa parikymmentä bloggaria yrittää saada lihan parhaat maut esille. Michelin-ravintola Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen valitsee sitten finaalikilpailijoita useista eri osakilpailuista. Lihat tarjoaa Suomen Kotitila.


Kirsikkapuut kukkivat


Ihan mielettömien  ilmojen innoittamana pihatyöt on saatu lähes päätökseen. Tomaatit nauttivat kasvihuoneen lämmöstä, yrtit ovat saneet omat laatikkonsa, sipulit on istutettu ja salaatit kylvetty. Kukkamaita hiukan harvennettu ja muutamat kasvit ovat päässeet uuteen kotiin. Tämä viikko vielä ja sitten alkaa loma. 

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Pehmeä mausteinen suklaapala



Paulig kutsui muutamia bloggareita suunnittelemaan makuparia uudelle Presidentti Special Blend -kahville. Satokauden parhaimmista pavuista valmistettavan erikoissekoituksen salaisuus on hitaasti kypsynyt Colombia Narino -papu. Ihanan päivähetken kruunaa makean marjainen Presidentti Special Blend yhdistettynä pehmeän mausteiseen suklaapalaan. Kahvin ja suklaan makuyhdistelmä on voittamaton ja tässä makunautinnon kruunaa pehmeän mausteiset makuvivahteet. Täyteläinen suklaa, mantelin hienostunut paahteinen maku ja kookossokerin tuoma arominen makeus sopivat täydellisesti kahvin kukkamaiseen eleganssiin. Muita makupareja voi käydä katsomassa täällä ja halutessaan Pauligin sivuilla voi äänestää omasta mielestään parasta makuparia. 




Pehmeä mausteinen suklaapala

200 g tummaa suklaata
250 g voita
2 dl kookossokeria
2 dl sokeria
3 reilua rkl smetanaa
3 kananmunaa
1 dl kookosjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 dl kaakaojauhetta
2 dl paahdettuja mantelilastuja

Paahda mantelilastut ja jätä odottamaan. Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä ja anna hieman jäähtyä. Sekoita hyvin sokerit, kananmunat, jauhot, leivinjauhe, smetana ja kaakaojauhe. Lisää joukkoon suklaavoi sekä paahdetut mantelilastut. Laita vuokaan (suorakulmainen teemakulho) leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan, levitä tasaiseksi ja paista 160 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes tikulla koitettaessa pohja on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa ja leikkaa sitten pieniksi paloiksi. Palat voi koristella kermavaahtoruusukkeilla tai marsipaanikoristeilla. Tällä reseptillä saa valmistettua noin 15 herkullista suklaapalaa.





 

                                           Yhteistyössä Paulig

maanantai 19. toukokuuta 2014

Kesä






                     Kesän hauskimmat päivät eivät ole niitä,
                     joina tapahtuu jotakin hienoa tai jännittävää,
                     vaan niitä, joina koetaan pieniä onnen hetkiä
                     ja jotka soljuvat yksitellen,
                     mutkattomasti kuin helmet nauhaan.

                     Elana Lindquist


Kesä


Tässä kuva taannoisesta ristiäiskakusta. Niklas on jo parissa kuukaudessa kasvanut huimasti ja hymy on herkässä. Meillä touhutaan nyt niin paljon puutarhassa, että kaikki muu vallan unohtuu. Ukko teki komeat yrttilaatikot, joihin kärräsin yli kymmenen kuormaa kompostia ja sitten puhdasta multaa päälle, eipä tarvitse nyppiä rikkaruohoja. Ruohosipulia saa jo omasta maasta. Perunaa ajattelin laittaa myös hiukkasen. Tomaatit lähtee tänään kasvihuoneeseen. Kyllä kelpaa puutarhailla, kun ilmat ovat suosineet toden teolla. Eilen täällä näkyi ensimmäiset perhoset, pääskysiä on ollut jo viikon ja satakieli laulaa yötä päivää tuossa meidän nurkalla. Ihana kesä. 

maanantai 12. toukokuuta 2014

Kookoksinen mansikkamarenkikakku


Äitienpäiväksi meidän pihaan ilmestyi komeat yrttilaatikot. Ensi viikolla uskaltaa jo istuttaa taimet laatikoihin ja laittaa tomaatit kasvihuoneeseen. Voitte vaan kuvitella, kuinka tätä on odotettu. Ensimmäiset lomaviikot meneekin sitten taas kasvimaita ihastellessa ja vesiletkun jatkeena seistessä. Hiukan äitienpäiväaamuna herkuteltiinkin ja teimme tällaisen kookoksisen ja mansikkaisen marenkikakun. Pidän yleensä marenkipohjia kannellisessa rasiassa jemmassa hätätilanteita varten, sillä niistä saa nopeasti sekä helposti tarjottavaa ja tämä kakku sopii mainiosti myös viljoja välttelevälle. Tosi makeaa, joten ei kovin isoa palaa tarvitse ottaa makeannälän sammuttamiseksi. Kookos antaa hiukan erilaisen makuvivahteen marenkiin. 



Marenkipohjat:

  • 6 valkuaista
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl karkeaa kookosjauhoa
Vatkaa munanvalkuaiset hyvin kuohkeaksi paksuksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja sekoita täydellä teholla paksuksi ja kiiltäväksi seokseksi. Sekoita kookosjauhe joukkoon. Piirrä leivinpaperiin neljä noin 19 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää. Jaa vaahto tasan ympyröihin ja levitä littanaksi. Jätä sentti leviämisvaraa. Pohjat voi myös pursottaa. Paista marenkeja kiertoilmauunissa 120 lämpötilassa 70-80 minuuttia keskitasolla. Ota pellit uunista ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Irrota sitten pohjat varovasti leivinpaperista ja laita ritilälle jäähtymään. Täytä kakku vasta kun marengit ovat kunnolla jäähtyneet. Parhaan tuloksen saa, kun levyt on jo edellisenä päivänä valmistettu. 

Täyte:
  • 4 dl kuohukermaa vatkattuna
  • 1 prk mascarponea
  • mansikoita
  • sokeria
  • metsämansikkalikööriä
Sekoita täytteen ainekset ja lisää sokeria ja likööriä sopivasti. Kovin makeaa ei kannata täytteestä tehdä, sillä marenki itsessään on makeaa. Päälle voi ripotella kookoshiutaleita tai paahdettuja kookoslastuja.




Tässä kakussa oli oikein luomua kookosjauhoa, jota Urtekram lähetti testattavaksi. Urtekramin tuotteita on meillä monenmoisia ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Tämä karkeampi kookosjauho sopii hyvin myös turkkilaisen jogurtin mausteeksi ja erilaisiin karkkeihin. Kookos on kyllä kummallinen juttu, sillä aikaisemmin en voinut sietää makua ja nyt laitan sitä joka paikkaan. Kookosöljyä pistelen välillä aamuisin ihan paljaaltaan lusikallisen. Niin se vaan sitten makukin muuttuu. Urtekramilta saa muuten valmiiksi paahdettuja kookoslastuja ja kookossokeriakin. Sillä saa mukavan aromin leivonnaisiin ja värinkin hiukan tummemmaksi. 


Reseptien aarteet


Minulla on ollut ilo tutustua uuteen Reseptien Aarteet -keittokirjaan, jonka Gummerus lähetti testattavaksi melkein kuin äitienpäivälahjaksi. Olette saattaneet kirjaan jo törmätäkin kirjakaupoissa. Kyllähän sieltä heti tuli bongattua muutama aika nostalginen ohje, jonka itse olen perinyt mummulta sekä äidiltä ja joitain katsonut vanhoista keittokirjoista. Ohjeiden mukana on paljon muutakin juttua ja kauniita kuvia. Positiivista oli erityisesti se, että monista ohjeista oli otettu se paras mahdollinen ja useissa ohjeissa oli joku pieni erityisvivahde. Kuten kirjassa sanotaan "Se että Mozart on säveltänyt hyvin, ei tarkoita, että nykysäveltäjät olisivat häntä parempia. Se että Da Vinci maalasi hyvin, ei tarkoita, että nykymaalarit olisivat häntä maineikkaampia. Ruoanlaitto on ainoa taide, jossa vuosikausien kokemuksen voi siirtää eteenpäin edellistä rikastuttavammaksi ilmaisuksi. Filosofi Moshe-Naim." Jos minulla olisi miniäkokelas, ostaisin tämän hänelle lahjaksi, jotta hän voisi testailla niitä vanhoja sukupolvien aarrereseptejä. Itse aion viikonloppuna kokeilla Nokkosfrikadelleja sinappikastikkeessa. Tuikkasin ohjeen tähän myös teille kokeiltavaksi, nythän on nimittäin se nokkosen kulta-aika.



Nokkosfrikadellit sinappikastikkeessa

  • 200 g ryöpättyjä nokkosenversoja
  • 400 g jauhelihaa (lammasta, kanaa tai vasikkaa)
  • 1 muna
  • 1 sipuli
  • mustapippuria
  • suolaa
  • korppujauhoja
Kastike

  • 1 rkl Dijon sinappia
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl juustoraastetta
Hienonna ryöpätty nokkonen niin pieneksi silpuksi kuin suinkin. Kuori ja raasta sipuli. Sekoita nokkossilppu yhteen munan, sipuliraasteen ja jauhelihan kanssa. Mausta seos suolalla ja mustalla pippurilla. Muodosta taikinasta pihvejä. Leivitä pihvit korppujauhossa ja paista öljyssä pannulla kauniin ruskeiksi. Kun kaikki on paistettu, lisää frikadellit takaisin pannulle yhdessä keskenään sekoitetun kerman ja sinapin kera. Kuumenna kunnes liemi kuplii. Ripottele pinalle juustoraaste ja tarjoile heti.







torstai 8. toukokuuta 2014

Praha


Piipahdin Prahassa viiden päivän visiitillä ja siellä oli ihan kesä. Kaunista ja vehreää. Ensimmäinen kerta Prahassa ja täytyy sanoa, että oli positiivinen yllätys. Olin etukäteen selvittänyt must to see -paikat ja varasin jazzristeilynkin yhdeksi illaksi. Vltava on varsin kaunis, kun kaikki vanhat rakennukset on massiivisesti valaistu. Kävelykilometrejä tuli rusaasti ja rappumääräkin kohosi aika mukavaksi. Kaikki olennainen on kuitenkin aika pienellä alueella, joten ihan kävellenkin pärjää. Suosittelen. Tarkempaa ruokapaikkainfoa ja muutakin tulee varmasti myöhemmässä vaiheessa.
































torstai 1. toukokuuta 2014

Mureaa marinoitua peuraa paahdettujen juustokasvisten ja punaviinisen homejuustokastikkeen kera



OivaPari-reseptikilpailu on vaiheessa kaksi ja nyt kerkisin minäkin hyppäämään mukaan. Jokaisesta osakilpailusta kokki Alex Nurmi valitsee neljä mielenkiintoisinta reseptiä, jotka palkitaan huippuviinillä. Finalistit kerätään sitten vielä lopuksi finaaliäänestykseen. Tässä osiossa inspiraatiota oli siivittämässä erittäin täyteläinen 1865 Single Vineyard. Mikäpä tälle voisi sopia paremmin pariksi kuin pitkään marinoitu murea peuranpaisti. Lisukkeena paahdetut ja juustoiset kukka- ja ruusukaalit. Kastikkeena kermainen homejuusokastike, jossa ripaus mustaviinimarjaa. Tosin nälkäiselle ruuan odottajalle tämä on yhtä kidutusta sillä avattu punaviinipullo ja uunista leviävä huumaava yrttien ja lihan tuoksu on kyllä omiaan kutkuttamaan hiukan vaativammankin kulinaristin makuhermoja.


Lihan marinointiin kannattaa käyttää aikaa ihan vaikkapa yön yli ja liha pitää ottaa ajoissa huoneenlämpöön paistamista odottamaan. 
Marinadi:

  • 2 dl punaviiniä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 silputtua sipulia
  • 2 rkl mustaviinimarjahyytelöä
  • laakerinlehti
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
  • mustaa pippuria
  • reilusti rosmariinia ja timjamia
Paisti:

  • 1,5 kg peuranpaistia
  • rosmariinia ja timjamia
  • suolaa
  • mustaa pippuria

Ylimääräinen marinointiseos pyyhitään pois ja liha ruskistetaan nopeasti pannussa joka puolelta. Viilletään pienet lovet pintaan ja laitetaan niihin valkosipuleita ja rosmariinia sekä timjamia. Päälle suolaa ja mustaa pippuria. Paisti laitetaan uunivuokaan. Pannulle kaadetaan desin verran vettä ja kiehautetaan niin että pannulta tulee maku mukaan. Kaadetaan paistin päälle. Paistetaan 150 asteessa sopivan kypsäksi. Kun paistomittari osoittaa 70 astetta on kypsyystaso medium. Pari kertaa paistamisen aikana valellaan paistia vuoassa olevalla nesteellä. Paiston jälkeen kääritään paisti folioon ja annetaan muhia jonkin aikaa. Sillä aikaa voi valmistaa kastikkeen. Sekoitetaan ainekset ja keitetään hiljalleen hiukan kokoon. Kastikkeen voi myös suurustaa, jos haluaa siitä paksumman.

Kastike:
  • paistiliemi
  • 0,5 dl punaviiniä
  • 1 rkl mustaviinimarjahilloa
  • pieni kourallinen valkohomejuustomuruja
  • rosmariinia ja timjamia
  • luomukermaa
  • nokare voita






Paahdetut kukka- ja ruusukaalit valmistuvat vaivattomasti ja ovat herkkua. Siivutetaan kaalit sopiviksi paloiksi ja levitetään pellille. Voidellaan palaset voisulalla, ripotellaan päälle hiukan suolaa ja mustaa pippuria. Paahdetaan 160 asteessa viitisentoista minuuttia tai kunnes pinnat ovat saanet väriä. Käännetään ja voidellaan uudelleen voisulalla ja levitetään päälle Grana Padano -juustoraastetta. Paahdetaan vielä niin kauan, että ovat kypsiä.

Paahdetut kukka- ja ruusukaalit:
  • kukkakaali
  • ruusukaalia
  • voisulaa
  • suolaa
  • mustaa pippuria
  • Grana Padano -juustoraastetta




                                   Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...