maanantai 30. kesäkuuta 2014

Kesän paras booli



Joka juhlissa se sama ongelma, että minkälaista boolia sitä sitten tarjoaisi. Laitanpa tämän takuuvarmasti hyvän ohjeen tänne, kun eilen sitä yksi tuttu jo taas kyseli. Mansikkainen, raikas kesäbooli, jonka alkoholipitoisuuden voi itse säädellä sopivaksi. Pullo Fresitaa, pullo metsämansikkalikööriä, pullo vodkaa ja pari pulloa spritea. Niin ja tietysti paljon mansikoita. Mansikat voi jäädyttää pakkasessa, niin pitävät juoman mukavasti kylmänä.





Marsipaaninen raparperipiirakka


No eipä tämä tietenkään sitä valkosuklaista versiota voita, mutta on kuitenkin taas hiukan erilainen. Kakunteosta kun on jäänyt aika lailla marsipaania, niin pitihän se johonkin laittaa. Sopii kyllä raparperin kanssa hyvin. Vatkataan pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisätään kanamunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoitetaan jauhot ja leivinjauhe joukkoon kevyesti sekoittaen. Levitetään voideltuun vuokaan (tässä pienempi teemavati). Päälle ripotellaan raparperinpalat ja murusteltu marsipaani. Paistetaan 175 asteessa parisenkymmentä minuuttia. Koristellaan mansikoilla ja nautitaan vaniljajäätelön kera.

  • 100 g voita
  • 1 dl tummaa ruokosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 kanamunaa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 3-5 raparperinvartta
  • 150 g marsipaania
  • mansikoita koristeluun
  • vaniljajäätelöä

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Rippikakku



Kakkutehtailu on kesän mittaan hiukan hiipunut ja hyvä niin. Reilu viikko sitten tein kuitenkin ihanan tyttösen rippijuhliin pari isoa kakkua, joihin toivottiin sinistä. Löysin valmista sinistä sokerimassaa Confetista, jossa on kyllä varsin laaja värivalikoima. Tosi nopea toimitus. 





sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Grilliherkkuja






Onhan niitä tullut jo tänä kesänä syötyä, kaikennäköisiä vartaita nimittäin. Niin suolaisia kuin makeitakin. Yksi suosikkini on tämä suolainen versio, jossa on herkkusieniä, pekonilla päällystettyjä prinssinakkeja ja grillijuustoa. Valellaan ennen paistoa balsamicolla ja hyvä tulee.







Hedelmäisissä vartaissa on kiiviä, banaania ja tuoretta ananasta, myös mansikat sopivat loistavasti. Grillataan vain hiukkasen ja kuumien hedelmien päälle ripotellaan valkosuklaamuruja. Vartaat voi myös kuumentaa uunissa parissa sadassa asteessa, jos ei ole grillimahdollisuutta. 




Maissit kuuluvat ehdottomiin grillisuosikkeihini ja niitä tuleekin sitten valmistettua monella tavoin. Nyt viimeksi tein maustevoita, jota sitten laitettiin grillattujen maissien päälle sulamaan ja oli kyllä niin herkkua. Maustevoin voi tehdä jo valmiiksi jääkaappiin ja säilyykin hyvin. Pehmenneeseen voihin sekoitetaan mausteet, kääritään leivinpaperiin rullaksi ja annetaan jähmettyä rauhassa. Itse käytän usein pakastinta, kun olen hiukan hätäinen.

Maustevoi:
  • 200 g voita
  • 3 rkl Worcesterin kastiketta
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 valkosipulia tai valkosipulirouhetta
  • reilusti chilirouhetta
  • reilusti persilijaa







lauantai 21. kesäkuuta 2014

Mansikkajuustokakku



Elämä on yhtä mansikkaa vaan nyt, kun niitä vihdoin taas saa. Pikkusen kun hinta tulisi vielä alaspäin, niin voisi alkaa säilöntähommiin. Mansikkakakkua on tietysti tehtävä monessa muodossa, tässä juhannuksen juustokakkuversio. Valmistuu kohtuullisen nopeasti ja on niin kesäisen mansikkaista.




Pohja:

  • 180 g Digestive-keksejä
  • 80 g voita
Täyte:

  • 250 g mansikoita
  • 7 liivatetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 prk mascarponea
  • 1prk kermaa
  • 1prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1 prk maitorahkaa
  • 3 rkl mansikkamehua
Murustellaan keksit ja sekoitetaan joukkoon sulatettu voi. Painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja laitetaan jääkaappiin. Laitetaan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkataan kerma vaahdoksi, vaniljakastike vaahdoksi ja yhdistetään rahka sekä mascarpone, kaikki eri astioissa. Muussataan mansikat sauvasekoittimella ja lisätään seos rahkan ja mascarponen joukkoon. Lopuksi lisätään kermavaahto ja vaniljavaahto joukkoon. Liivatteet sulatetaan mansikkamehutilkassa ja liivateseos lisätään hieman jäähtyneenä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Seos kaadetaan pohjan päälle ja annetaan hyytyä rauhassa jääkaapissa. Koristellaan kermavaahdolla ja mansikoilla.









Juhannusyön taikaa



                Minä avaan syömmeni selälleen
                ja annan päivän paistaa.
                Minä tahdon kylpeä joka veen,
                ja joka marjan maistaa.

                Minun mielessäni on juhannus
                ja juhlat ja mittumaari,
                ja jos minä illoin itkenkin,
                niin siellä on sateenkaari.

                Eino Leino

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Valkosuklainen raparperipiirakka



Olin syntymäpäivillä ja tutustuin siellä pariin viehättävään nuoreen naiseen. Kuinka ollakaan he olivat maistelleet tätä valkosuklaista raparperipiirakkaa useampaan otteeseen ja kehuivat kovin. Siitäpä syystä laitan ohjeen tänne uudelleen näin raparperiaikaan. Mielestäni yksi parhaista toteuttamistani resepteistä ja erinomainen makean ja kirpakan yhdistelmä. Ensin tehdään muruseos. Sekoitetaan keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe, sooda sekä vaniljasokeri ja lisätään sulatettu voi. Sekoitetaan murumaiseksi seokseksi. Otetaan taikinasta reilu 2/3 ja lisätään siihen smetana sekä kananmuna ja vatkataan sileäksi taikinaksi. Levitetään taikina vuoan pohjalle. Valmistetaan täyte sekoittamalla keskenään mascarpone ja sokerit sekä kananmuna. Lisätään seokseen sulatettu jäähdytetty suklaa ja lopuksi raparperinpalat. Levitetään täyte pohjan päälle. Päällimmäiseksi ripotellaan 1/3 muruseoksesta. Paistetaan 180 asteessa puolisen tuntia. Leikataan hieman jäähtyneenä. 

Muruseos ja pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
130 g sulatettua voita
1 prk smetanaa
1 kananmuna

Täyte:
4-5 raparperin vartta
1 prk mascarponea
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata



tiistai 17. kesäkuuta 2014

Juhannusruusu



Kylläpä se nyt heitti kelin kylmäksi, täällä ei onneksi ole tullut räntää. Toissapäivänä vielä grillailtiin iloisesti shortsit jalassa ja nautin suuresti, kun Vepsu toimi grillimestarina ja hoiti homman alusta loppuun saakka ihan yksin. Nyt ei kyllä tulisi mieleenkään grillailla. Niinpä tänään on siivottu oikein urakalla juhannusta varten ja siihen tämä tuulinen, raikas keli sopi oikein hyvin. Varmuuden vuoksi kaivoin toppatakin ja toppaliivin esiin, sillä perinteinen juhannuspyöräily pitää tehdä oli keli mikä hyvänsä. Juhannusruusu aloittelee kukintaansa ja sitä pitää käydä nuuhkuttelemassa joka päivä. Valtavan isossa puskassa on kyllä huumaava tuoksu, sitä kun saisi jotenkin talven varalle säilöttyä.



sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Mausteinen raparperikiisseli



Perinteinen raparperikiisseli on kerran pari vuodessa pakko tehdä. Laitan mausteeksi hiukan inkivääriä sekä kanelia ja kaveriksi vatkaan yleensä kermavaahtoa. Senkin voi halutessaan maustaa vaikkapa marenkimuruilla tai kinuskikastikkeella. Välillä paahdan kiisselin päälle ruisleivänmuruja kuten meillä kotona aina tehtiin. Keitetään raparperinpaloja sokerilla ja inkiväärillä maustetussa vedessä kunnes ne hajoavat. Lisätään perunajauhot puoleentoista desilitraan vettä sekä limettimehuun. Lisätään suurus ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehautetaan ja maustetaan. Tarjoillaan kermavaahdon kera.

Raparperikiisseli:
  •  1 l vettä
  • 6 dl raparperinpaloja
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl muscovadosokeria
  • 7 rkl perunajauhoja
  • 1,5 dl vettä
  • 2 rkl limettimehua
  • 1 tl inkivääriraastetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 prk kermaa




torstai 12. kesäkuuta 2014

Vihertää, vihertää



Omasta maasta saa jo suurimman osan yrteistä. Ruohosipulia, persilijaa, minttua, piparminttua, timjamia, sipulin varsia ja pariakin eri oreganoa. Salaatit ovat vielä pikkuruisia, mutta kasvavat kyllä aika vauhtia. Pitää vaan muistaa kylvää ihan pian uusi satsi tulemaan. Kevätsipulin varret ovat millin paksuisia, mielenkiintoista nähdä mitä niistä tulee. Suosittelen kyllä kaikille laatikkokasvatusta. Tosin Ukon tekemät laatikot ovat jo aivan täynnä, joten ensi kesäksi pitää saada pari uutta. Koska ostin valmista multaa, rikkaruohoja ei tarvitse nyppiä, pitää vaan muistaa kastella. Alimmaiseksi kasasin sekä omaa biomultaa että kompostimultaa. Tuo biomulta on kyllä niin tehokasta, että pitää sekoitella jonkun sekaan, sillä biomultaa saaneet arovuokotkin ovat kuutisenkymmentä senttiä korkeita. 





keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Mansikkainen raparperihilloke



Niin se vaan on, että mansikan ja raparperin yhdistelmää ei voita mikään. Tässä hillokkeessa niitä on sopivasti yhdistetty ja makua tehostettu vielä fariinisokerilla. Tätä kun yhdistää mascarponeen ja laittaa kääretortun väliin, on menekki taattu. Ihan pikkuinen tilkka vettä kattilan pohjalle ja pääälle lohkotut mansikat ja raparperit. Kuumennetaan niin, että höyryää ja lisätään hillosokeri sekä sokerit. Keitellään hiljalleen kymmenisen minuuttia tai kunnes mansikat ja raparperit ovat aivan kypsiä. Survautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi ja säilötään hyvin pestyihin kuumennettuihin lasipurkkeihin. 

Mansikkainen raparperihilloke:
  • 500 g mansikoita
  • 250 g raparperia
  • pieni tilkka vettä
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 dl hillosokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • (2 tl kanelia)




Omenainen raparperihilloke



Meidän raparperiparasta on nyhdetty kaikki isommat varret ja se on nyt aika surkean näköinen. Hätäpäissäni ostin jo kaupastakin muutaman varren, kun piti justiinsa sillä hetkellä saada piirakkaa. Olisihan sitä raparperia saanut vaikka mummulasta, kun olisi lähtenyt hakemaan. Työkaverikin jo alkukeväästä lahjoitti komean satsin ja niistä tehtiin hilloketta. Teen yleensä paria erilaista, sillä niitä on kiva käyttää jälkiruuissa ja kääretortun välissä talven mittaan. Tässä hillokkeessa on mukana myös omenaa ja kivan pikantin maun saa lisäämällä hiukan rommia. Laitetaan kattilan pohjalle omenamehu ja päälle lohkotut raparperinpalat sekä omenat. Kuumennetaan niin, että höyrystyy ja lisätään hillosokeri. Keitellään hiljalleen kymmenisen minuuttia tai kunnes raparperit ja omenat ovat ihan kypsiä. Survautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisätään lopuksi rommi. Säilötään hyvin pestyihin kuumennettuihin lasipurkkeihin. 

Omenainen raparperihilloke:
  • 2 l raparperia
  • 2-3 omenaa
  • 2 dl omenamehua
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl hillosokeria
  • (0,5 dl rommia)

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Reposaari-kesä


                                Huolehdi vähemmän siitä,
                                mitä muut ajattelevat sinusta
                                ja enemmän siitä,
                                mitä sinä ajattelet muista.

                                Fay Weldon

Suklaakakku



Vietimme Ukon kanssa 6.6 kihlajaispäivää numero 22. Eipä näitä varten ole yleensä kakkuja tehty, mutta nyt päätin sellaisen väsätä, koska Ukon synttärikakkukin jäi reissun takia välistä. Makuvalinta oli helppo, sillä tämä on molempien suosikki. Suklaakakkua lemon curd -täytteellä ja suklaakuorrutteella. Tykkään tästä kuorrutteesta, sillä se on kiiltävää, hyvää ja helppo levittää. Yksinkertainen tehdä ja rommitilkalla tai kahviliköörillä saa kivaa vaihtelua.



Suklaakuorrute:


  • 120 g voita
  • 100 g tummaa suklaata
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1 kananmuna
  • (2 rkl rommia tai kahvilikööriä)
Sulatetaan kattilassa voi ja suklaa. Jäähdytetään kädenlämpöiseksi. Sekoitetan joukkoon kananmuna, vaniljasokeri, tomusokeri sekä rommi ja vatkataan huolellisesti sekaisin. Annetaan seistä hetki ennen kuorruttamista. Jos kuorrute vaikuttaa liian löysältä, voi sitä pitää hetken jääkaapissa jähmettymässä. Kaada kuorrute kakun päälle vähän kerrallaan ja levitä kuumalla veitsellä. Yksi annos riittää hyvin tavallisen kokoiseen pyöreään kakkuun.




perjantai 6. kesäkuuta 2014

Kaneliset omenamuffinssit


Viimeiset omenahillot kehiin ennenkuin alkaa uusien väsääminen. Pehmeät kaneliset omenamuffinssit on sangen nopsakka tehdä ja koristeeksi laitettiin muutama kirsikan kukka. Kesäherkkua parhaimmillaan. Sekoitetaan kuivat ainekset keskenään. Lisätään joukkoon sulatettu voi, munat, kerma, hillo ja mehu. Sekoitetaan hyvin puuhaarukalla. Taikina jaetaan muffinssivuokiin muffinssipellille ja paistetaan 200 asteessa keskitasolla noin parikymmentä minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinssit omenahillolla ja kukilla. Koristeeksi sopii hyvin myös vaikkapa mintun lehdet tai omenan kukat.

Kaneliset omenamuffinssit:
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • 75 g sulatettua voita
  • 1 dl omenamehua
  • 1 dl omenahilloa







keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Korvapuustit


Joskus on kiva olla pullantuoksuinen äiti. Korvapuustit on ihan parasta ja tuoksu hurmaava. Tosin en tiedä kumman tuoksu loppujen lopuksi oli huumaavampi kielojen vai korvapuustien, ehkä niitä ei kuitenkaan voi verrata. Puolen litran taikinasta tehdyt puustit löysivät saman tien tiensä herrojen vatsaan. 

Pullataikina:
  • 1/2 l maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • n. 14 dl vehnäjauhoja
  • 150g voita
Täyte:
  • 100 g voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl kanelia


Kalastuskausi avattu


Meidän kompostista löytyi sellaisia jättimatoja, että jos niillä ei ala kalaa nousemaan, niin ei sitten millään. Minulla on rantavahdin osa, mikä sopii oikein mainiosti, tulee luettua niitä vuoden mittaan tulleita lehtiä, mitä ei ole kerinnyt kuin vilkaista. Poju istua nököttää onkensa kanssa ja toivoo suurta kalasaalista. Toisinaan tulee toisinaan ei. Kun asustelee ihan kalapaikkojen äärellä, voi käydä vähän väliä kokeilemassa onnistaako. Seuraava velikulta kalasteleekin sitten jo veneen kanssa. Toiveissa on joku herkullinen kuharuoka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...