perjantai 25. heinäkuuta 2014

Kesäinen Vaasa



Me olimme Ukon kanssa kahden kesken nauttimassa Vaasan antimista. Yövyimme hotelli Kantarellisissa, joka oli kyllä hintansa veroinen. Tilavassa huoneessa oli sauna ja poreallas, aamiainen oli runsas ja hotellin yhteydessä oli hyvä ravinteli. Voin suositella ravintolan samettisen pehmeää kantarellikeittoa madeiran, kylmäsavuporon, persilijan ja smetanan kera, konjakilla liekitettyä ja kermalla viimeisteltyä härän pippuripihviä sekä valkosuklaalla kuorrutettuja hedelmiä mustikkajäätelön kera. Kauniit ja herkulliset annokset. 




Vaasan kauppahalli oli pikkuisen pienempi, mitä meillä täällä Porissa, mutta yhtä idyllinen. Kauppahalli on perustettu 1902 ja siellä toimi alunperin 44 myymälää. Täällä asioisin takuulla joka päivä, jos asuisin Vaasassa.




Cafe de Paris on tarjonnut pariisilaista kahvilatunnelmaa Vaasassa jo viime vuosituhannelta lähtien. Kahvilassa on tarjolla peräti 30 erikoiskahvia. Heinäkuussa voi nauttia kuukauden kahvina valkosuklaacappuccinoa tai kuukauden kaakaona Mariannekaakaota. Tarjolla on myös tuoreita vohveleita mansikoilla, jäätelöllä ja kermavaahdolla. Niin ja tietysti valtavasti kaikkia muitakin herkkuja ja vaikka ihana shamppanja-aamiainen. Tähän ihastuin ihan heti.




Kaffehuset Augustissa on tullut pistäydyttyä useampaankin kertaan. Tarjolla on lounaslistaa, lounassalaattia tai -keittoa, a la carte ja "perjantaikassi", jonka voi tilata etukäteen ja joka sisältää lämpimän ruuan, salaatin ja leivän. Valtavasti eri vaihtoehtoja valittavana. Augustista löytyy myös viinitasting ja elämysiltoja.




Laivaravintola Faros oli kerrassaan ihana. Siisti, tyylikäs ja nuorekkaan rento. Kauniit annokset ja kivat oleskelutilat. Täällä olisi voinut käydä ihan joka päivä. Laivan eri tasoilla voi nautiskella hyviä juomia ja ruokia kauniita maisemia ihaillen.




Brasserie & Bar Fondis silminnähden suosittu paikka, eikä ihme. Hyvää ruokaa ja juomaa sekä mukava iso terassialue. Viherkeidas keskellä kaupunkia.

torstai 24. heinäkuuta 2014

Hippasen herkuttelua



Kesän aikana on tullut herkuteltua yhdellä jos toisellakin tuotteella. Crowmoorilta tuli testattavaksi uusi ensimmäinen hanasiideri, joka on hiilihapotonta. Englantilainen mieto maalaissiideri oli kuin täyteläistä omenamehua, kun sen nautti aivan jääkylmänä. Minä, joka en niinkään ole siiderin ystävä, tykkäsin kyllä kovin. Saatavana kahden litran hanapakkauksessa. Kaveriksi ostettiin muutama juusto ja testattiin Hokerensin speltti luomusnackseja. Uunissa paistettuja spelttisnackseja on saatavana sekä maustamattomana että maustettuna. Kovia ja mukavan rapsakoita, sopivat oikein hyvin juustojen seuraksi. Näitä on mahdollista ostaa ainakin K-citymarketeista sekä K-supermarketeista. Molempia tuotteita tulee takuulla ostettua jatkossakin. 




                      "Yhteistyössä Crowmoor ja Oy Valkoinen risti - Vita Korset Ab"

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Saaristolaisleipä ja lohilevite


Yleisön pyynnöstä postataan nyt tämän kesäherkun resepti. Avoimet ovet -päivänä kaikki lohileivät menivät alta aikayksikön ja moni kyseli reseptin perään. Oma saaristolaisleipä, kerros voita ja tuhdisti lohilevitettä päälle. Riittää takuulla karkoittamaan kesäisen suolaisen nälän tiehensä. 

Saaristolaisleipä:

  • 1 l piimää
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl neljän viljan hiutaleita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 l vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
  • 2 dl siirappia
  • 2,5 tl suolaa
  • 2 palaa hiivaa
Haaleaan piimään lisätään hiiva ja sitten muut aineet. Kohotetaan leivät voidelluissa vuoissa, tästä ohjeesta tulee kaksi leipää. Paistetaan 175 asteessa puolitoista tuntia. Voidellaan paistamisen aikana muutaman kerran kahvi-siirappiseoksella. Säilytetään paperipussissa.

Lohilevite:

  • 1 prk Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk creme fraichea
  • 1/3 kurkku pieniksi paloiksi pilkottuna
  • 1 sipuli silputtuna tai runsaasti kesäsipulin varsia
  • reilusti savulohta
  • persilijasilppua
  • 0,5 sitruunan mehu
  • mustaapippuria
  • ripaus suolaa
  • ripaus sitruunapippuria

Huh, hellettä




maanantai 21. heinäkuuta 2014

Piparminttuinen mansikkahillo



Se on kesä keskellä talvea. Tämä sai melkein sukat pyörimään jaloissa, niin ihanan raikas ja jouluinen yhdistelmä. Sori kaikki tutut ja sukulaiset, nyt tiedätte mitä joulupukki tuo teille lahjaksi. Ensi kesäksi laajennan vielä piparmittukasvustoani ja tehtailen tätä oikein urakalla. Tervetuloa joulu, me olemme valmiina. Laitetaan mansikat ja vesi sekä piparmintun oksat kattilaan. Kun kattilasta nousee kunnolla höyryä lisätään hillosokeri ja sitruunan mehu. Keitellään hiljalleen kymmenen minuuttia. Poistetaan piparmintun oksat. Sekoitetaan valmis hillo sauvasekoittimella sileäksi. Säilötään kuumiin, puhtaisiin lasipurkkeihin. 
  • 2 kg mansikoita
  • 1 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 0,5 sitruunan mehua
  • 6 isoa piparmintun oksaa

Sitruunainen mansikkahillo



Tämä versio on aavistuksen sitruunainen ja sopii kyllä niin hyvin maustamattoman tuorejuuston kanssa paahtoleivän päälle. Tällä ohjeella tulee muuten sellainen sopivan pehmeä hillo. Jos haluaa tiiviimpää, niin kannattaa tehdä marmeladia. Laitetaan mansikat ja vesi kattilaan, kun kattilasta nousee kunnolla höyryä, lisätään hillosokeri sekä limen ja sitruunan mehut sekä kuoriraasteet. Keitellään hiljalleen kymmenen minuuttia. Sekoitetaan valmis hillo sauvasekoittimella sileäksi. Säilötään kuumiin, puhtaisiin lasipurkkeihin. 

  • 2 kg mansikoita
  • 1 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 1 limen kuori ja mehu
  • 1 sitruunan kuori ja mehu

Vaniljainen mansikkahillo



Nyt on se aika kesästä, että mansikat sujahtavat pakastimeen ja hilloiksi. Hilloja on tehty montaa sortimenttia ja tässä teille muutama ohje. Tämä vaniljainen on meillä se perinteinen, sillä se sopii niin moneen juttuun. Laitetaan mansikat kattilaan veden kanssa. Kun kattilasta nousee kunnolla höyryä lisätään hillosokeri, sitruunan mehu sekä vaniljasokeri. Annetaan kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Sekoitetaan sauvasekoittimella sileäksi. Säilötään kuumiin puhtaisiin lasipurkkeihin.

  • 2 kg mansikoita
  • 1 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 2 tl Dr. Oetker Madagaskar Bourbon vaniljasokeria


Eskimo Finland Oy



Pieni mainospala tähän väliin. Sain kokeiltavaksi Eskimolta uusia Tivoli muffinssivuokia sekä Eskimo pursotinpusseja. Paljon on tuotteita, joista ei juurikaan halua kirjoitella mitään, mutta nämä olivat mainioita. Muffinssivuoat ovat paksuja ja pitävät muotonsa vaikkei käyttäisi muffinssipeltiäkään. Lisäksi muffinssit eivät näy vuokien läpi. Pursotinpussi taas on oiva mökkiläisen apulainen sillä kertakäyttöiset pussit ovat nopeita ja helppoja käyttää. Kolmen erilaisen suuttimen avulla saa sopivat pursotukset tehtyä näpsäkästi. Kotimaista ja kätevää, suosittelen.

                                       "Yhteistyössä Eskimo Finland Oy"

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Raparperinen mansikkacharlotta



Viime viikolla Reposaaressa oli perinteiset kesäpäivät. Tarjolla oli kirpputoreja, kahviloita, erilaisia musiikkiesityksiä ja vaikka mitä. Meillä oli perinteiseen tyyliin kahvila, jonka tuotto meni Räpsöön nuorisotoimintaan Mooseen. Viime kesän kahvilapäivästä jotain oppineena tein kaksinkertaisen määrän kakkuja ja tarjottavaa, mutta väenpaljous yllätti kyllä täydellisesti. Tarjolla oli toffeista juustokakkua, raparperista mansikkacharlottaa, minipavlovaa mansikkatäytteellä, saaristolaisleipää savulohilevitteellä, toffeisia mokkapaloja, suklaapaloja sekä maustettuja marenkeja. Kaikki menivät kaupaksi jo paljon ennen kuin päivä oli loppu. Kahvia tuli keitettyä 150 kuppia ja mehuakin meni jonkin verran. Kaikeksi onneksi sisko oli auttamassa. Olisipa kiva, jos tällaista olisi useamminkin. Aivan ihania ihmisiä ja kommentteja, kiitos kaikille kävijöille. 




Kääretorttu:

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • raparperista mansikkahilloa
Täyte:

  • 4 dl kermaa vatkattuna
  • 1 Philadelphia maustamaton tuorejuusto
  • 1 teemakulhollinen mansikoita 
  • 7 liivatelehteä
  • tujaus raparperista mansikkahilloa
  • sopivasti sokeria

Valmistetaan ensin kääretorttu. Vatkataan kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisätään kuivat aineet. Levitetään taikina pellille ja paistetaan 200 asteessa kypsäksi. Levitetään jäähtyneelle kääretorttulevylle hilloa ja kääritään rullaksi. Leikataan paloiksi. Vuorataan vuoka foliolla ja levitetään palat vuoan pohjalle ja reunoille. Laitetaan täytteen liivatelehdet kylmään veteen. Vatkataan kerma vaahdoksi. Muussataan mansikat tehosekoittimella ja lisätään joukkoon tuorejuusto sekä hillo. Lisätään kermavaahto ja sopivasti sokeria. Sulatetaan liivatelehdet pienessä mansikkamehutilkassa tai vedessä ja annetaan hetki jäähtyä. Kaadetaan huoneenlämpöinen liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaadetaan täyte vuokaan kääretorttupalojen päälle, peitetään foliolla ja annetaan hyytyä rauhassa muutama tunti tai yön yli. Hyytynyt kakku kumotaan tarjoilulautaselle ja koristellaan kermavaahdolla ja mansikoilla. 

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Mansikka-aika



Ihan oikeesti on se. Eilen meni kymmenen kiloa pakkaseen ja huomenna vielä lisää. Ihania hillon ohjeita olen mietiskellyt ainakin viisi, joten hillotusta tiedossa. Ostakaa mansikoita, pakastakaa, nauttikaa, napsikaa ja grillatkaa vaahtokarkin kera. Kesä ja mansikat, nam.




Mansikoita ja sitruunaista valkosuklaavaahtoa:

  • 1 l tuoreita mansikoita
  • 3-4 rkl tomusokeria
Valkosuklaavaahto:
  • 100 g valkosuklaata
  • 1 dl kuohukermaa
  • 0,5 prk mascarponea
  • 2 rkl tomusokeria
  • 0,5 sitruunan raastettu kuori

Sulata ja jäähdytä suklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista mascarpone ja mausta. Sekoita jäähtynyt suklaa mascarponen joukkoon ja lisää lopuksi kermavaahto. Sekoita tomusokeri mansikoihin ja lisää sopivasti valkosuklaavaahtoa.




Simppelit kesäsalaatit



Tämä  on ollut meidän kesäsalaattisuosikki jo useamman kesän ajan. Nopeasti ja yksinkertaisesti hyvää. Kermaviiliin voi toki lisäillä vaihtelun vuoksi muutakin makua kuten ruohosipulia, valkosipulia tai vaikka pippurisekoitusta.

Perunasalaatti:

  • keitettyjä uusia perunoita
  • 2 pkt paistettuja pekonisuikaleita
  • kesäsipulin varsia silputtuna
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 tzatziki-mausteseos
  • suolaa 
  • mustaapippuria

Leikataan perunat paloiksi, lisätään joukkoon silputut sipulinvarret ja paistetut pekoninpalat. Sekoitetaan tzatziki-mausteseos kermaviiliin, lisätään suolaa ja mustaapippuria. Sekoitetaan seos salaatin joukkoon ja tarkistetaan maku. Tarvittaessa lisätään vielä suolaa. 





Tässä toinen suosikki, joka on lähes lännen nopein toteuttaa. Maku on silti erinomainen ja sinihomejuuston ystävä voi toki laittaa tuplamäärän juustoa, jos siltä tuntuu. Tässä kokoonpanossa se maistuu mielestäni juuri sopivasti. 

Kukkakaalisalaatti:

  • 2 kpl kukkakaalia
  • 6 retiisiä
  • kesäsipulin varsia
  • 150 g sinihomejuustomuruja
  • 1 prk kermaviiliä
  • suolaa
  • mustaapippuria

Silputaan kukkakaali pieniksi kukinnoiksi, leikataan retiisit ohuiksi viipaleiksi ja leikataan sipulinvarret pieniksi paloiksi. Lisätään joukkoon sinihomejuustomurut ja kermaviili, sekoitetaan hyvin ja maustetaan suolalla sekä mustallapippurilla.




maanantai 14. heinäkuuta 2014

Täytettyjä portobelloja ja ruskeita herkkusieniä pekonissa



Nyt kesä vie niin, ettei meinaa perässä pysyä. Lämpimiä kesäöitä, ihania ystäviä, ihan parasta musiikkia, pientä biletystä, retkiä ja reissuja, sopivan sutjakkaa menoa. Koittakaa olla kärsivällisiä, postailen tässä parin viikon aikana kaikki mitä olen luvannutkin. Monia ohjeita on nimittäin kyselty ja toivottu nopsakasti tänne blogiin. Yhtenä lämpimänä kesäiltana meille kokoontui kaveriporukka, jonka kanssa meni yökin mukavasti. Kokeilin jotain uutta salaattiakin, mutta täytetyt sienet taisivat olla suosikkeja, sillä ne hävisivät kaikki aika vauhdilla. Tässä niihin ohjetta.

Täytetyt portobellot:
Täytetyt ruskeat herkkusienet:
Leikataan portobelloista jalat pois ja rapsutetaan heltat irti. Silputaan paprika sekä sipulinvarret ja paistetaan voissa pannulla niin, että pehmiävät hiukan. Joukkoon voi silputa halutessaan sienen jalatkin. Lisätään lopuksi sekaan pippurinen creme fraiche ja sekoitetaan. Jaetaan seos portobellojen pohjalle. Lisätään päälle pari siivua sulatejuustoa ja päälle mozzarellaraastetta. Paistetaan 200 asteessa 15 minuuttia. Mainioita myös grilliin. Ruskeista herkkusienistä poistetaan jalat, tilalle laitetaan mozzarellapallo ja sienet kääritään pekoninpalaan, paistetaan myös 200 asteessa 15 minuuttia.



                                    "Yhteistyössä Mykora Oy ja Valio"

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Korkeasaaressa



Korkeasaari viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan. Kävimme pojun ja monen muun lapsukaisen kanssa kesäisellä retkellä ja pitihän sitä synttärileivostakin hiukan maistaa. Sangen makeaa ja aika kosteaa, sopivan suklaista. Liekö se olla tämä kaikkea hyvää kaikille -ajatusmaailma vai mikä, mutta jotenkin eläimet magnusteja lukuunottamatta vaikuttivat lähinnä surullisilta ja apaattisilta, eikä niitä sitten tullut kuvailtua sen enempää. Sen sijaan Korkeasaari ympäristönä on kaunis ja täynnä ihania kasveja. Riikinkukot olivat myös hohdokkaita kuten aina, niissä on jotain sangen ylvästä ja kuninkaallista. Tuo hintapolitiikka on jossain kohtaa ajanut ihan ohitseni, sillä puolen litran juomapullosta sai pulittaa 4,10 ja pehmis maksoi 3,80. Lapsiperheen kannattaa siis ehdottomasti mennä omien eväiden kanssa, sillä alueella on paljon kivoja eväspaikkoja. Meillä alkaa pojukin olla jo niin iso, että taisi olla viimeinen Korkeasaaren reissu. Odotellaan lapsenlapsia ja sitten uudella innolla Korkeasaarta kiertämään.












lauantai 5. heinäkuuta 2014

Nopea salaatinkastike


Meillä oli eilen niin hauskaa pikkuisen kummipoikamme kanssa, joka oli suorastaan liekeissä, kun Ukko esitteli paloautoja. Käsittämätöntä miten paljon energiaa kolmivuotiaassa voi olla, vaikka päiväunetkin jäivät välistä. Sen energian kun saisi jotenkin imettyä itseensä. Tähän väliin heitän tällaisen nopean salaatinkastikkeen. Säilytä valmis kastike jääkaapissa ja ravistele aina ennen käyttöä. Säilyy parisen viikkoa. Sekoita keltuainen, sinappi, valkosipuli ja sokeri sauvasekoittimella sekaisin. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. 
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 1/4 dl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1/4 dl HP-kastiketta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustaapippuria
  • miniripaus valkopippuria
  • 2,5 dl öljyä

torstai 3. heinäkuuta 2014

Krakovanmakkaravartaat sinappikastikkeella



Sataa, ei sada, sataa, ei sada, sataa. Josko kelit tästä taas lämpiäisi ja voisi sitten grillailla yötä päivää. Nämä vartaat ovat erityisesti minun herkkuani ja hiukan kun sivelee sinappikastiketta pintaan ennen grillausta, niin maku vaan paranee. Jokaväristä parikaa ja krakovanmakkaraa vuoronperään kasteltuun tikkuun, sinappikastiketta päälle ja grilliin. Sinappikastikkeeseen sama määrä omenamehua ja oliiviöljyä, Dijonia maun mukaan, kannattaa laittaa ensin aika vähän ja lisätä tarvittaessa. Kastike maustetaan mustapippurilla ja ripauksella sokeria.

Sinappikastike:
  • omenamehua
  • oliiviöljyä
  • Dijon-sinappia
  • mustaapippuria
  • ripaus sokeria



tiistai 1. heinäkuuta 2014

Blogimiittinki Räpsöössä





Kyllä oli sitten mukava tavata yhtä hulluja ihmisiä kuin mitä itse on. Aina tätä harrastusta ei oikein tahdota ymmärtää ja Ukolta sekä pojilta vaaditaan välillä pitkää pinnaa odotella ruokalautastaan, kun kamera vaan heiluu. Tällä kertaa kuitenkin heilui useita kameroita aikamoisen kikatuksen säestämänä, kivaa siis oli, eikä onneksi ollut lämmintä ruokaa tarjolla. Vietimme blogimiittinkiä Reposaaressa Siikarannan leirintäalueen Siikatorpassa. Kaunis merinäköala ja vanha idyllinen pikku mökki, ihastuttavaa. Seura oli parasta A-luokkaa ja tuli jälleen todettua, että yhden illan aikana saa valtavan paljon asioita puhuttua.



Takarannan kalliokierroksen jälkeen toivotettiin tervetuloa kera Bernard-Massard cuvee de l`Ecussonin. Laatuunsa nähden edullinen juhlatunnelmaa nostattava kuohuviini, joka toimii erinomaisena tervetuliaismaljana, mutta yhtä hyvin myös kyytipoikana kevyiden aterioiden kanssa.


Sangen monipuolinen noutopöytämme sisälsi erinomaisia herkkuja, joista tässä muutama kuvattuna. Jotenkin käsittämätöntä oli se, miten jokainen oli toisistaan tietämättä valmistanut herkullisia ja kuitenkin niin yhteensopivia ruokia. Suosikkini olivat ehdottomasti "Hellan ja viinilasin välissä" Johannan marinoima naudan ulkofile, "Kanapeet" Eijan herkulliset leivät, joista en nyt tarkkaan muista mitä kaikkea ihanuuksia sisälsivät sekä "Kirsin keittiössä" Kirsin porkkanakakku, jonka tiesin jo etukäteen olevan ihan parasta. Kyytipoikana ruuan kanssa oli MontGras Carmenere-Shiraz, sopiva yleisviini liharuokien kanssa. Laitan linkkejä näihin herkkuihin sitä mukaa, kun niitä blogeissa julkaistaan.




Jälkiruokana oli sitä parasta mehevää Kirsin porkkanakakkua, mustikkatäytteisiä pikku pavlovia ja lakritsinmakuista juustokakkua, joka on uusin päähänpistoni. Bloggarit joutuivat koekaniineiksi ja hyvin tuntui maistuvan. Tähänkin resepti tulossa. 


Jälkiruuan kanssa tarjoiltiin Fresitaa, joka on mainiota kesäboolien tekemiseen, kuten jo tuossa aikaisemmassa postauksessa on todettu. Kotiin viemisiksi oli vielä isot kassilliset tavaroita, joihin tutustutaan pikkuhiljaa. Kiitos HK, Iloleipuri, Meira, Mykora, Eskimofinland, Siikaranta Camping sekä kurkkumestarit. Uusia reseptejä ja ideoita tulee heti, kunhan saadaan tuotteet kokeiluun ja käyttöön. Ei siis lainkaan hullumpi tapa viettää kaunista kesäistä päivää. Toivottavasti nähdään pian uudelleen.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...