sunnuntai 31. elokuuta 2014

Ristiäiskakku



Työkaverin tyttö sai ihanan nimen ja minä kunnian tehdä kakun. Olen vähentänyt kakkujen tekoa aika lailla muiden kiireiden takia, mutta aina välillä tulee tehtyä muutama. Tähän kakkuun toivottiin jotain hiukan erilaista täytettä ja päädyin tekemään valkosuklaamoussea sekä lemon curd -moussea, jotka rimmaavat hyvin yhteen. Pohjana on viisi kääretorttulevyä. Päällä on sokerimassalevy ja -koristeet, joiden alla on vaniljakreemi. Sivussa suklaakuorrute ja pieniä helmiä. Onnea ja kaikkea hyvää pikkuiselle Hilmalle.
Valkosuklaamousse:
  • 3 prk kermaa vatkattuna
  • 3 prk mascarponea
  • 150 g valkosuklaata (sulatettu ja jäähdytetty)
  • sokeria maun mukaan
Lemon curd -mousse:
  • 3 prk kermaa vatkattuna
  • 3 prk mascarponea
  • 3/4 prk lemon curdia
  • sokeria maun mukaan




Syksyä


perjantai 29. elokuuta 2014

Viinirypälesalaatti



Nyt vihdoin rouville viinirypälesalaattiohje. Tätä on kesän aikana tarjottu useampaan kertaan ja siksi ohjetta on niin kovasti toivottu tänne blogiin. Aikoinaan tämä idea syntyi tyydyttämään makean ja happaman himoa. Täydellinen yhdistelmä, jota ei kyllä usko ennekuin kokeilee. Ihan paras napostelusalaatti juustojen, suolakeksien ja hyvän viinin kanssa. Sekoitetaan ensin muut ainekset hyvin sekaisin ja lisätään lopuksi viinirypäleet.
Viinirypälesalaatti:
  • 0,5 rasiaa tummia viinirypäleitä
  • 0,5 rasiaa vihreitä viinirypäleitä
  • 70 g Philadelpia maustamatonta tuorejuustoa
  • 70 g smetanaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl ruokosokeria

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Retiisilevite


Tämä iski meillä vain ja ainostaan minuun ja parempi niin, sain ihan yksin kaiken. Olen aina tykännyt retiisin raikkaasta ja kirpakasta mausta ja se antoikin levitteeseen kivan pikantin maun. Sopi muuten erityisen hyvin riisikakkujen kanssa. Muussataan retiisit tehosekoittimessa. Sekoitetaan ainekset keskenään, tarkistetaan maku. Lisätään suolaa tarvittaessa ja herkutellaan heti.
Retiisilevite:
  • 0,5 prk Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 prk creme fraichea
  • 6-8 retiisiä
  • sipulin varsia silputtuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • tujaus sitruunanmehua
  • mustaapippuria
  • suolaa

maanantai 25. elokuuta 2014

Täytetyt paprikat




Syksyn runsaus on täällä. En malttanut kaupassa kävellä paprikakasojen ohi ja meille lähtikin sekä keltaisia että punaisia paprikoita. Keltaiset täytettiin herkkutäytteellä ja pussillinen paprikaa meni sen siliän tien. Pieni c-vitamiinipommi näin nuhaepidemian keskellä ei ole pahitteeksi. Paistetaan silputut sipulit, kuutioidut pekonit ja pilkotut kesäkurpitsat kypsäksi. Paistetaan jauheliha kypsäksi, lisätään mausteet ja valkosipuli joukkoon. Yhdistetäään seokset ja lisätään joukkoon vielä feta sekä puolet juustoraasteesta. Pestään paprikat ja leikataan hattu pois. Koverretaan sisältä tyhjäksi ja täytetään seoksella. Päälle ripotellaan loppu juusto. Paistetaan 200 asteessa kypsäksi niin, että paprikat saavat hyvin väriä. 
Täytetyt paprikat:
  • 8 keltaista paprikaa
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 pkt pekonia
  • 2 sipulia
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 1 pkt aurinkokuivattu maustettuja fetajuustopaloja
  • 200 g Oltermannia raasteena
  • pari valkosipulin kynttä
  • mieluisia jauhelihamausteita (yrttejä, valkosipulia, chiliä)



sunnuntai 24. elokuuta 2014

Karviaishillo eksoottisella säväyksellä



Jep, voin tunnustaa, että meillä on kohta puolikas lisäjääkaappi täynnä rouvan hillokokoelmia. Syksy saa ihmisessä esiin supermarttapuolen ja kaikkea mahdollista pitää olla talven varalle, ettei vaan näännytä nälkään. Käväisin mummulassa poimimassa punaisia karviaismarjoja ja koska ovat yksinään aika tujun makuisia, päätin lisätä hiukan jotain pehmeää. Yhdistin karviaisiin pari banaania sekä päärynää ja hillosta tulikin aika eksoottisen makuista. Vaihtelu virkistää.

Karviasihillo:
  • 2 l karviaisia
  • 2 banaania
  • 3 päärynää
  • 0,5 kg hillosokeria
  • 1 dl vettä.

perjantai 22. elokuuta 2014

Gluteeniton mantelinen marjapiiras



Tämä on taas näitä "mitä minulla on kaapissa, nopeasti jotain makeeta" -leivonnaisia. Tulikin yllättäen tosi hyvää ja tätä tehdään toistekin. Tykkään mantelin mausta, joten kyllä makeannälkä lähti. Kuvissa piirakanpalat on hukutettu kermavaahtoon ja vadelmiin, mutta kyllä te nyt tiedätte miltä marjapiirakka näyttää. Huoneenlämpöinen voi sekoitetaan mantelimassan kanssa. Lisätään kananmunat yksitellen ja lopuksi mantelijauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painellaan piirakkavuoan pohjalle. Minulla oli käytössä suorakaiteen muotoinen ei kovin iso vuoka. Ripotellaan päälle mustikoita ja vadelmia. Paistetaan kypsäksi 170 asteessa. 
Gluteeniton marjapiiras:
  • 300 g mantelimassaa
  • 120 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • mustikoita ja vadelmia



torstai 21. elokuuta 2014

Tällaista tänään



Hullu on hullu. Hain tänään vielä lisää yrttejä ja istuttelin niitä taimilaatikoihin salaattien tilalle. Monivuotisia ihanasti tuoksuvia, isoja alkuja. Salviaa, ranskalaista rakuunaa, sitruunamelissaa, ja sitruunaoreganoa. Lisäksi tein kolmesta erilaisesta basilikasta ison istutuksen, joka on helppo nostaa sisälle, kun ilmat alkavat kylmetä, basilika kun ei talvehdi. Siitä on ihan pakko napsasta teille vielä kuva. Sitruunabasilikan tuoksu on kyllä niin huumaava, että pitää jatkuvasti hiukan nuuskutella. Nyt on sitten taimilaatikot monivuotisia täynnä ja tarvitsen ensi kesäksi lisää laatikoita. Näin sitä voi sitten käydä. Silloin kun muutimme, olin varma ettei meidän pihalla hyötykasveja nähdä, vaan toisin kävi ja aika nopealla tahdilla. Nyt luopuisin ennemmin vaikka kuunliljakokoelmastani kuin yrteistä. Lasipurkkeja kävin tänään hakemassa Tigerista lisää ja osan yrteistä pistelen purkkeihin pakkaseen, kun ovat niin komeassa kunnossa. Käykää nyt hyvät räpsööläiset hakemassa loppukesän yrttikokoelmat Seijalta, valinnanvaraa oli vielä hyvin. Samaan hintaan saa hyvän opastuksen. Tomaatit alkaa muuten olemaan kypsiä ja niitä tulee runsaasti. 



tiistai 19. elokuuta 2014

Maustekurkkuja ja tilliä



Niin se vaan on, että joskus pussilliset uusia juttuja eivät vasta sitä vanhaa ja hyvää. Näin on kyllä asian laita maustekurkkuja tehtäessä. Pitää ehdottomasti olla niitä mustan viinimarjan lehtiä ja sinapinsiemeniä sekä hiukan sipulia. Pestään kurkut hyvin. Asetetaan purkkiin vuorotellen kurkkuja, tillin varsia ja lehtiä sekä mustaherukan lehtiä ja silputtua sipulia. Valmistetaan liemi keittämällä vesi ja sokeri mausteineen, lisätään lopuksi etikka ja kuumennetaan kiehuvaksi. Kaadetaan liemi purkkiin, niin että kurkut peittyvät. Laitetaan jäähtynyt purkki jääkaappiin. Kurkut voi myös siivuttaa tai halkoa useampaan osaa pitkittäin.
Maustekurkut:
  • 1,5 kg avomaan kurkkuja
  • mustaherukan lehtiä
  • tillin varsia ja kukintoja
  • sipuli
Mausteliemi:
  • 1 l vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl etikkaa
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 1,5 tl suolaa
  • valkopippureita/mauste
  • pippureita



Toinen erinomainen suolakurkkuresepti on valkosipulikurkut, joka on ehkä edellistä ohjetta hiukan modernimpi. Kaadetaan nesteet ja sokeri isoon astiaan. Lisätään mausteet ja halkaistut valkosipulin kynnet sekä viipaloidut kurkunsiivut. Annetaan kurkkujen valmistua kaikessa rauhassa huoneen lämmössä kolmisen päivää. Välillä kannattaa hiukan sekoitella. Valmiit kurkut liemineen säilötään lasipurkkeihin ja säilytetään jääkaapissa. Ihan maailman parasta burgerin väliin.
Valkosipulikurkut:

  • 2 kg avomaan kurkkuja
  • 1 l kivennäisvettä
  • 4 dl etikkaa
  • 4 dl sokeria
  • 0,5 dl suolaa
  • 2 rkl sinapinsiemeniä
  • tilliä
  • reilusti valkosipulin kynsiä




Kurkkujen säilönnän välissä tuikkasin tilliä pakkaseen. Ei se pakkasessa ollut ihan tuoreen veroista ole, mutta voittaa kuivatun mennen tullen. Pieneen lasiastiaan säilötään tiiviisti niin paljon tilliä kuin vain suinkin mahtuu, kansi päälle ja pakkaseen. Talvella voi sitten rapsutella veitsen kärjellä sopivan määrän suoraan ruokaan. Lasipurkissa yrttien tuoksut pysyvät hyvin tallessa ja säilöminen on yksinkertaista.



maanantai 18. elokuuta 2014

Mansikkakakkua



Tänä kesänä on ollut kyllä ihana mansikkakesä. Ihan huippua, että koko mansikkakauden ajan meillä oli täällä saaressa oma mansikkakoju. Nyt on hillona ja pakkasessakin niin paljon, että varmasti riittää koko talven ajan. Eilen vielä ostin kotimaisia mansikoita ja myyjä sanoi, että parin viikon ajan heillä on vielä myynnissä ja sitten loppuu. Nyt on siis ehdoton hetki tehdä viimeisiä mansikkakakkuja. Tässä kakussa on joka toisessa välissä täytteenä mascarponea ja kermavaahtoa sekä siivutettuja mansikoita ja joka toisessa välissä mascarponea ja kermavaahtoa maustettuna lemon curdilla. Aika raikas yhdistelmä. Kakkupohjan teen aina niin, että rikon ja punnitsen tarvittavan määrän munia. Sokeria ja jauhoja tulee sitten molempia 70% munien painosta. Tästä tulee sellainen sopivan tiivis pohja. Munien pitää olla ehdottomasti huoneenlämpöisiä. Itse laitan vartiksi lämpimään veteen, jos kakun leipomisella on kiire. Välineet pitää olla kuivia ja uuni on hyvä laittaa valmiiksi kuumenemaan. Jauhot siivilöidään hyvin keskenään vaahdotettuihin kananmuniin sekä sokeriin ja kakku paistetaan uunin alatasolla. Pienet kakut 180 asteessa ja isot 160 asteessa. Koristeeksi tietysti mansikoita ja Marianne-rakeita.

Kakkupohja (esimerkki):
  • munia 200 g
  • sokeria 140 g
  • vehnäjauhoja 140 g
Täyte 1:
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk kermaa vaahdotettuna
  • mansikansiivuja
Täyte 2:
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk kermaa vaahdotettuna
  • pari lusikallista lemon curdia




tiistai 12. elokuuta 2014

Syksyä



Kesän paras paikka on tyhjä. Koulut ovat alkaneet ja arki palannut. Hyvä niin. Lämpöä ja aurinkoa on talletettu talven varalle, syksy saa minun puolestani tulla. Kunhan selviän taas tästä rytmin muutoksesta, laitan yrtit pakkaseen, sillä ovat nyt todella komeita. Tomaateissa on julmetusti raakileita ja päivittäin kypsiäkin. Mustikoitakin tulee hiukan omasta pihasta. Kuivuus tosin taisi hiukan haitata kasvua. Uudet harrastusideat pyörivät päässä ja arkinen arki maistuu mukavalta.



maanantai 4. elokuuta 2014

Mansikkaiset juustokakkupalat



Tässäpä olisi ihana kesäherkku. Montaa eri juustokakkujuttua olen koittanut ja vihdoin tuli sellainen yhdistelmä, josta todella tykkäsin. Halusin että pohja on paksu ja sellainen tästä versiosta löytyykin. Seuraavaksi testaan tämän saman mantelijauhoista viljattomana. Yhdistetään jauhot, sokerit, leivinjauhe ja kaneli. Lisätään huoneenlämpöinen voi nokareina. Lisätään valkuainen, kerma ja vaniljasokeri. Vatkataan kunnes taikina muuttuu isoiksi nokareiksi. Levitetään neliskanttisen pienen vuoan pohjalle leivinpaperi. Minulla oli käytössä leipävuoka. Levitetään taikina vuoan pohjalle ja paistetaan 180 asteessa reilun vartin verran. Alennetaan uunin lämpö 160 asteeseen. Sekoitetaan tuorejuusto ja smetana. Lisätään sokerit ja sitruunan mehu. Lisätään kananmuna ja sekoitetaan pehmeäksi. Kaadetaan seos pohjan päälle ja levitetään tasaiseksi. Lisätään pintaan lusikalla nokareita mansikkahilloa ja tehdään veitsellä kuvioita. Paistetaan 160 asteessa 20-25 minuuttia. Laitetaan pariksi tunniksi jääkaappiin ennen leikkausta. 

Pohja:
  • 5 dl jauhoja
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl kanelia
  • 120 g voita
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 2 rkl kermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
Täyte:
  • 1,5 prk Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (120g) smetanaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl sitruunanmehua
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • mansikkahilloa



Paras hellekelin janojuoma


Palattiin eilen Italiasta Suomeen ja täytyy sanoa, että lämpöä riittää täälläkin. En ole varsinainen helleihminen, mutta ei valiteta, kiva kun on kunnon kesä. Kylmää juomaa ja pieniä suolaisia paloja, niin selviää mukavasti. Ystäväni neuvoi tällaisen hellejuoman, johon hiukan ensin suhtauduin skeptisesti, mutta kokeilin kuitenkin ja nyt sitä onkin tullut hörpittyä useampaan kertaan. Puolet piimää ja puolet appelsiinimehua. Kylmä piimä ensin mukiin ja kylmä mehu päälle. On muuten hyvää ja raikastavaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...